• BIST 10158.34
  • Altın 2390.665
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.6997
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 26 °C

Mürşitpınar'da ne oluyor?

Ahmet İnsel

Mürşitpınar sınır kapısında cumartesi sabaha karşı IŞİD güçlerinin bombalı araçla düzenlediği suikast, Türkiye sınırı içinden geçerek mi gerçekleşti? Saldırının nasıl gerçekleştiği konusunda resmi kaynaklardan verilen bilgiler net değil. Aracın sınır kapısındaki kilitli kapıyı kırarak girmiş olduğu konusunda Mürşitpınar’ın hemen arkasında Çaykara (Mahzer) köyünde toplanmış olan kalabalık arasında yaygın bir kanaat var.

Buna karşılık daha çarpıcı olan bilgiler, IŞİD güçlerinin sınırın Türkiye tarafında varlık göstermelerinin bu olayla sınırlı olmadığıyla ilgili. Güvenlik gerekçesiyle boşaltılan Mürşitpınar ve civarındaki mahallelerden gelen ve onun hemen gerisindeki köylere yerleşen insanlar, boşaltılan evlerine birkaç haftadan beri IŞİD güçlerine ait kişilerin girip çıktıkları yönünde birbiriyle kesişen bilgiler veriyor.

Eğrice (Betke) köyü, sınırın takriben bir kilometre gerisinde. Burada hem köyün yerlisi 18 hane yaşıyor, hem de Suriye’den gelen 12 aile. Köyün yerlisi aileler aynı zamanda Mürşitpınar’ın yakın mahallerinden ve güvenlik gerekçesiyle boşaltılan Etmenek’den gelen birkaç aileyi de misafir ediyorlar. Etmenekli birkaç kişiyle konuşunca, IŞİD güçlerine bağlı kişilerin sınırı geçip, bu mahallelerdeki boşaltılmış evlere girip çıktıklarını, zaman zaman burada kaldıklarını şaşkınlık içinde öğrenebiliyorsunuz. “Amcamın evi benim evin yakınında, diye başlıyor bir Etmenekli. Yasak olmasına rağmen, arada evimize gidip, geliyoruz. Eve gittiğimde IŞİD’lilerin amcamın evinde olduklarını gördüm.” Bir başkası kendi evinin IŞİD’çiler tarafından işgal edildiğini iddia ediyor.

 

 

 

Buna benzer tanıklıkları Çaykara’da, kısmen boşaltılmış Küçük Ermenek’ten gelenler de anlatıyorlar. Bazı yerlerde askerlerin köyün bir ucunda, IŞİD militanlarının köyün öbür ucunda olduğunu iddia edenler de var. Tekrar edelim. Söz konusu olan yerleşim yerleri, sınırın Suriye tarafında değil, Türkiye tarafında. Mürşitpınar köyü ve çevre mahallelerinden söz ediyoruz. IŞİD güçlerinin sınır boyundaki Toprak Mahsülleri Ofisi silolarını işgal edip, buradan YPG güçlerine saldırı ateşinde bulunması, IŞİD’in Türkiye sınırını askeri güçle ihlal ettiği yegane vaka değil belli ki.

Eğrice köyünde pazar günü güneşli havada, Kobane’li mültecilerin sınırdan geçişlerine izin verilmemiş yüzlerce aracının camları uzaktan pırıl pırıl parlıyor. Aynı yerde, şap hastalığı riski nedeniyle geçişlerine izin verilmeyen büyükbaş hayvanlar da tutuluyor. Bu hayvanların yavaş yavaş telef olmasının yanında, IŞİD güçlerinin zaman zaman bu araç parkına girip, ihtiyaçları olan araçları aldıklarını iddia ediyor köydeki Kobane’li mülteciler. Hayvanların başına çocuklarını yolladıklarını, Türkiye’den yetkililerin hayvan yemi verdiklerini de ilave ediyorlar.

Araba parkının sol tarafında, su deposunun üzerinde IŞİD bayrağı görülüyor. Kobane’den gelenlerin dediklerine göre, Mürşitpınar’dan Akçakale’ye kadar sınırın Suriye tarafı IŞİD güçlerinin kontrolünde.

Mürşitpınar’da ne olduğunu, IŞİD güçlerinin Türkiye sınırını geçerek, sınır kapısının Suriye tarafını kontrol altında tutan YPG güçlerine arkadan saldırması ve kapının denetimini ele geçirmeye çalışması olarak Çaykara’da aralıklı devam eden izleme nöbetine katılanlar iddia ediyorlar. Buna neden asli görevi sınırı korumak olan askeri güçlerin yanıt vermedikleri sorusu üzerinden yapılan çıkarsamalar ise, tahmin edilebileceği gibi IŞİD güçlerinin sınır kapısının denetimini ele geçirme girişimine göz yummak olarak yorumlanıyor.

Ama işin bundan daha vahim olan yanı, IŞİD güçlerinin Türkiye tarafında boşaltılmış mahallelerdeki evlere girip çıktıkları iddiası. Bunun bölgede nasıl bir güvenlik endişesi yarattığını tarif etmeye herhalde gerek yok. Aynı zamanda güvenlik güçlerine yönelik zaten var olan güvensizliği katmerleştirdiğini de. Bölgedeki mülki amirlerin zaman içinde çelişen beyanları, tanıklıklara dayanan iddialar karşısında suskun kalmaları bu şiddetli güvensizlik ortamına tuz biber ekiyor.

Mürşitpınar sınır kapısındaki saldırının nasıl gerçekleştiğinin tam olarak aydınlatılması kadar, Mürşitpınar köyünde ve çevre mahallelerinde IŞİD’in elini kolunu sallayarak girip çıktığına yönelik, doğrudan tanıklıklara dayanan iddiaların aydınlatılması da bir o kadar önemlidir.

  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89