• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 19 °C

Kürtler ‘Rojava’yı’ bekliyor...

Fehim Işık

Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi-ENKS ile Batı Kürdistan Halk Meclisi-MGRK’nin yaklaşık 2 haftadır sürdürdükleri görüşmeler, Cenevre 2’ye katılım konusunda ön anlaşma sağlanmasına rağmen diğer konularda ilerleme kaydedilmediği için tıkanmıştı.

Yazıyı kaleme aldığımda, ENKS’nin talebi üzerine iki kez ertelenen toplantıların yeniden başladığı ve gün içinde de varılan mutabakatın bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulacağı bilgileri geliyordu.

Başından beri biliyoruz ki Rojavalı siyasi partilerin bir araya gelişi esasen Kürdistan İşçi Partisi-PKK ile Kürdistan Demokrat Partisi-KDP’nin vardığı mutabakat sonrasında oldu. Bu mutabakatın içeriğine dönük KCK Yürütme Konseyi üyesi Mustafa Karasu geçtiğimiz günlerde Fırat Haber Ajansı’na bir açıklama yapmıştı. Karasu’nun açıklaması kadar ayrıntılı olmasa bile, Irak Kürdistanı Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin de daha görüşmeler başlamadan Rûdaw Televizyonuna yaptığı açıklamada, PKK ile Rojava üzerine bir mutabakat sağlandığını, üstü kapalı bir biçimde dillendirmişti.

Açıklamalardan anlıyoruz ki gelinen aşamada çözümü zorlanan ve üzerinde mutabık olunan sadece Rojava’nın durumudur. Bir diğer deyimle Rojava sorunu aşılmadan başta Ulusal Kongre’nin toplanması olmak üzere Kürtler arası ilişkileri ilgilendiren diğer sorunların hiçbirinde ilerleme kaydedilmeyeceği açık.

ENKS ile MGRK yetkililerinin toplantılar süresince verdikleri ilk bilgiler Cenevre 2’ye ortak katılım konusunda mutabık kalındığıydı. Eğer bir aksilik yaşanmaz ise Sêmelka sınır kapısının açılması ile Rojava asayişi tarafından tutuklanan bazı tutukluların serbest bırakılması konusunda da anlaşma sağlandığı kamuoyuna açıklanacak.

İlk varılan mutabakatta taraflar, Cenevre 2’ye Kürtlerin bağımsız katılımı için tüm koşulları zorlayacaklarını, tüm kapıları aşındıracaklarını, ancak bunu başaramaz ve mecbur kalırlar ise Suriye muhalefeti içinde olsa bile ortak bir heyetle Cenevre 2’de Kürtlerin kendi kimlik ve iradeleriyle temsil edilmeleri için çaba göstereceklerini söylüyorlardı. Cenevre 2 dışında Geçici Yönetim’in ortaklaştırılması ve Kürt Yüksek Konseyi’nin yeniden etkin kılınması ile bazı irili ufaklı alt başlıklar ‘tartışılan’ konular olarak halen masada duruyor.

Bu arada dikkat çeken bir diğer olgu ise Suriye Muhalifler ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu-SMDK’nin başkanı Ahmed el-Carba’nın Erbil ziyareti oldu.

Irak Kürdistanı Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin daveti üzerine Erbil’e gittiği belirtilen Carba, ENKS yetkilileri ile de uzun bir görüşme yaptı.

Carba’nın Erbil’de olduğu günlerde yaşanan tıkanmanın ENKS’den, daha doğrusu ENKS içinde KDP’ye yakın duran El Parti, Azadi ve Yekiti gruplarının oluşturduğu ‘Siyasi Birlik’ partilerinden kaynaklandığı dışarıya yansıyordu. Bu gruplar aynı zamanda Carba’nın başını çektiği SMDK ile Cenevre 2’ye katılım konusunda da daha önce anlaşmışlardı. ‘Siyasi Birlik’ içinde yer alan yapılar, ABD ve Türkiye’nin de Kürtlerin bağımsız katılımına rezerv koyduklarını bildikleri için PYD’nin içinde yer aldığı MGRK’yi bu ‘avantaj’ üzerinden zorluyorlardı. Bunların MGRK’den temel talepleri ise Rojava’da ‘fifti-fifti’ bir yönetim oluşturmak. MGRK ise ilkesiz bir ‘fifti fifti’ anlaşmasının kalıcı sorunlara yol açacağını ve Irak Kürdistanı’nda yaşanan geçmiş olumsuzlukların bu kez Suriye Kürdistanı’nda tekrar edeceğini belirtiyor.

Bu konularda yaşanan tartışmalar üzerinde mutabık kalınan diğer başlıklara rağmen hala sürüyor.

Kürtlerin anlaşacağı kokusunu alan Carba’nın, Erbil ziyareti ile sözcülüğünü yaptığı güçler adına özellikle Cenevre 2’ye katılım konusunda sürece müdahale ettiği inancındayım. Bu müdahale, ‘Siyasi Birlik’ adına hareket eden güçlere de destek anlamındadır.

Siyasal Birlik’ içindeki güçler halen Rojava’da bir devrim yaşandığına bile ikna değiller.

Bundan olacak ki Carba’nın sürece müdahalesinden rahatsız oldukları izlenimi de edinmiyoruz.

Şurası da çok açık; Kürtlerin diğer kesimleri de Rojava’nın sorunlarının çözülmesini bekliyorlar.

Çünkü; ancak bu durumda Ulusal Kongre’nin toplanması başta olmak üzere diğer iç sorunlarını masaya yatırabilecek duruma gelecekler...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89