Demokratik düzende siyasi ve meşru yollarla özerklik talep etmek doğaldır. Yasaların böyle bir talebin dile getirilmesine izin vermediği durumlarda, yasaların değişmesi için meşru siyasi zeminler oluşturmak ve toplumsal farkındalığı arttırmak da demokratik siyasetin doğal yollarından biridir. Toplumlar, toplumsal talep ve dengeler değişir. Demokratik düzenler, bir yönüyle, yasa ve kuralları bu değişime, evrensel değerler kriterlerini de dikkate alarak uyarlama esasına dayanırlar.
Kürt siyasi hareketinin özerklik meselesini gündeme getirmesi, bu istikamette çaba göstermesi, siyaset yapması hem toplumsal ve siyasi talebin dile getirmesi, hem aşılamayan derin bir sorunun çözümü için önerilen bir yöntem olarak görülmelidir.. Bu öneriyi doğru bulmak ve o yönde siyaset yapmak ne kadar meşruysa, doğru bulmamak ve aksi yönde siyaset yapmak da o denli meşrudur.
Buraya kadar bir sorun yok…
Sorunun başladığı yer, siyasi ve meşru yolları bir kenara atarak, yasal dokuya meydan okuyarak fiilen özerklik ilan etmektir.
Türkiye bugün bunu yaşıyor.
Bir süredir kimi yerlerde Kürt hareketi belediye başkanlarının da katıldığı toplantılarla halk meclisleri demokratik özyönetim ilan ediyor.
Böyle bir girişimi sineye çekecek demokratik bir hukuk düzeninin olmadığı muhakkaktır. Dolayısıyla kimi belediye başkanlarına yönelik bu çerçevedeki kaçınılmaz hukuki işlemler, (fiili ve simgesel olarak ağır bir tedbir olan tutuklama dışında) devletin siyasi alanı daraltma hamlesi görülemez ya da örgütün ilan ettiği gibi siyasi soykırım olarak tanımlanamaz.
Açıktır ki, bir siyasi alan daralması söz konusuysa, bu daralma özellikle fiili özerklik ilanı, HDP'nin marjinalleştirilip, devre dışı bırakılması ve takip eden gelişmelerle yaşanmaktadır.
Zira takip eden gelişmeler, yeni “yasal fiziki şiddet tekeli” oluşturma, denetleme, yönetme merkezi kurma, egemenlik mekanizmasını elinde tutma girişimidir.
Bu girişim siyaset karşısında şiddet yoluyla yürütülmektedir. Kentlerdeki terör eylemleri, kamu görevlilerini püstürtme çabası, kasabaların işgali, asayiş gücü oluşturma, devletimsi dokularla topluma nüfuz etme şiddeti (devlete ve topluma karşı) çift yönlü kullanarak meydana gelmektedir.
Bu tablo, kimilerinin, özellikle yeminli muhaliflerin yaptığı gibi AK Parti'nin Kürt ve bölge politikalarına, sert diline, hatalarına, askeri operasyonlara verilen Kürt hareketi tepkisi olarak açıklanamaz.
Her şeyden önce, bunları bahane ve vesile olarak kullanan Kürt hareketi merkezli stratejik hamleye işaret eder. Başka bir ifadeyle fiili özerklik ve şiddet furyası, tepkiyle ortaya çıkan bir sonuç olmaktan çok, çözüm sürecini örseleyen bir ana nedendir.
Nitekim gelişme yeni değildir. Kürt siyasi hareketinin iki yıldır temel paradoksu hem çözüm fikri ve öz yönetim esası etrafında sisteme demokratik yollarla entegre olmak istemesi, hem asayiş, maliye, adliye gibi işlevleriyle ayrı egemenlik alanı oluşturma, bir siyasi merkez kurma arayışıdır. Son bir yıldır çözüm sürecini tıkayan unsurlar arasında hükümetin sıkça kamu düzeni meselesinin altını çizmesi de, bu çerçevede karşımıza çıkmaktaydı.
Kürt hareketi bu konuda geri adım atmak bir yana, bugün özerklik uygulamasıyla çıtayı yükseltmiştir.
Bu hamle Öcalan'ın siyasetten şiddete geçiş iddiasıyla, yeni Türkiye vurgularıyla çelişmektedir. HDP'nin son seçimlerde kazandığı başarının anlamını gölgelemekte, yönünü değiştirmekte, tam bağımlı bir değişkene indirgeyerek bu partinin hareket alanını yok etmektedir.
Bu durumun Kürt hareketine rağmen oluşmadığı açıktır.
O zaman çözüm sürecinin sona ermesini açıklarken siyasi iktidardaki (çözüm sürecini taşımakta zorlanma, gelinen noktadan ve sınır ötesi gelişmelerden kaygı duyma, adım adım ve her vesileyle güvenlikçi dozu artırma, savaşçı dil benimseme gibi unsurlardan kaynaklanan) bakış farklılığı kadar, Kürt hareketindeki meydana gelen bakış farklılığını da kendi başına belirleyici bir unsur olarak ele almak gerekiyor. Rojava, Kürt şeridi, PKK'nın bölge aktörü olma iddiası, Türkiye'nin bölge politikalarının bu iddialara yönelik tehdidi bu farklılığı oluşturan ana unsurlardır.
Çok boyutlu bakma alışkanlığımız yok. Takıntımız çok. Ve gündem bu konudaki pozisyon kavgalarıyla, “o haklı, bu haklı, onun yüzünden, bunun yüzünden” tarzı, bağcı dövmeye yönelik itişmelerle oluşuyor ve bir propaganda kavgasını andırıyor.
Seçimlere ve istikrar arayışına doğru en önemli mesele bundan, uzak durabilmektir.
Mesele, siyasi iktidarın ve Kürt hareketinin yeni stratejik ihtiyaçlarının savaşçı sesi olmak yerine, bunu siyaset ve demokrasiyle birleştirmeyi bağlamalarını talep etmek, buna zemin hazırlamaktır.
Türkiye'de hükümet istikrarı eninde sonunda sağlanır.
Ama esas olan siyasetin şiddet üzerindeki egemenliğiyle gelecek istikrardır.
- BIST 9514.01
- Altın 4105.327
- Dolar 38.8067
- Euro 43.8473
- İstanbul 15 °C
- Diyarbakır 15 °C
- Ankara 7 °C
- İzmir 16 °C
- Berlin 13 °C
- Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!
- Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!
- Gazeteci Evrim Kepenek'e kelepçeli gözaltı!
- Gazeteci Sinan Aygül'e saldıran korumalar tutuklandı
- 15 barodan gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıya kınama
- İbrahim Kalın MİT Başkanlığına atandı
- Çanakkale ve Balıkesir'de art arda deprem
- Buldan ve Sancar eş başkanlığı bırakacaklarını açıkladı
- Başak Demirtaş: Selahattin adaylığını üç kez iletti
- Şenyaşar ailesi: ‘Gereken yapılmazsa ‘adalet’ pankartını Meclis’e asacağız’
- Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi açıkladı
- HDP’li yönetici: Demirtaş’ın talebi genel merkezimize ulaşmadı
- Biden, sahnede yere düştü
- Demirtaş: HDP, cumhurbaşkanı adaylığı talebimi gerekçesiz reddetti
- Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bırakıyorum
İstikrarın kaynağı ve Kürt meselesi…

Ali Bayramoğlu / Gazeteci
- Yorumlar 3
- Facebook Yorumları
Yazarın Diğer Yazıları
- Kapıdaki Rakka krizi04 Nisan 2017 Salı 22:48
- Genelkurmay gerçekten rahatsız mı?09 Mart 2017 Perşembe 22:39
- AKP’nin referandum kampanyası bile popülist-otoriter düzenin işareti mi?24 Şubat 2017 Cuma 08:59
- Kürt siyasi partileri ölümün eşiğinde16 Şubat 2017 Perşembe 10:43
- Referandum sonuçlarını belirleyecek üç unsur07 Şubat 2017 Salı 09:42
- Türk demokrasisi için son şanslar24 Ocak 2017 Salı 02:51
- Türkiye’de askerin siyasi rolü bitti mi?18 Ocak 2017 Çarşamba 00:33
- PKK stratejik çıkmazda mı?28 Aralık 2016 Çarşamba 21:10
- Erdoğan’ın piyasa ekonomisiyle savaşı13 Aralık 2016 Salı 01:46
- Türk usulü başkanlık sisteminin şifreleri29 Kasım 2016 Salı 07:06
- Kürt sorunu da Trump’ı bekliyor12 Kasım 2016 Cumartesi 03:21
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Fotoğraflarla Kürdistan’a dönen ilk hacı kafilesi
Başkent Hewler’de huzurevi
IŞİD’in son mevzisinden kaçış...
Kürdistan Parlamentosu'nun yeni üyeleri yemin etti
12345678
- Süleyman ÇevikKürtçe zorunlu eğitim bir haktır!
- Ersin TekGeleceğin Önündeki Engel: Geçmiş!
- Roşan LezgînZazakî Kur’an Meali ve İncil çevirisi
- Bayram BozyelSri Lanka; İktidar hırsının trajik sonuçları
- Abdullah Can“Bediüzzaman’ın hançeri” mi, Bediüzzaman’ı hançerlemek mi? (5)
- Mustafa Özçelik‘’Helalleşme’’ söylemini destekleyerek, kapsamlı helalleşmelere kapı ara
- Rahmetullah KarakayaBinelim kuşa gidelim Muş’a (2)
12
Sait Çürükkaya...
Antep'te sokak düğününe bombalı saldırı
Cizre'deki bodrumlarda ne yaşandı?
Nizamettin Ariç - Xakî Bîngol - Çîyayê Şengalê
12345678
- Murat YetkinSon üç gün, son üç soru
- Hayko BağdatKürtler TİP’e neden kırgınlar?
- Arzu YılmazKürt seçmenin seçimi ve dış politika
- Hediye LeventCIA Şefi neden Orta Doğu'da?
- İsmail Beşikci59 Yıl Sonra Şemdinli
- Mehmet Latif YıldızGüçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine
- Akif BekiHDP’yi kapatmak neye yarar?
- Fehim TaştekinKürtler için lanet geri mi dönüyor?
- Ahmet TaşgetirenYargı sancısı -bumerangı unutmamak
- Fehmi KoruFırat’ın doğusuna gitmiyoruz, tamam. "Neden"...
- Aydın Doğanİstanbul seçimleri ve ötesi…
- Galip Dalayİran'a Sovyet modeli...
- Hakan AlbayrakMalcolm X
- Elif ÇakırBize ne oldu böyle?
- Orhan Kemal CengizHDP neden arabayı atın önüne koyuyor?
- Yaşar YakışFırat’ın doğusu sorunu askeri harekâtsız da çözümlenebilir mi?
- Mücahit BiliciDonald Trump’ın Zülkarneyn olarak portresi
- Tarık Ziya EkinciKılıçdaroğlu'nun Ahmet Türk'le görüşmesi bir skandaldır
- Akdoğan Özkan'ABD Çin ile Savaşacak'
- Murat SabuncuABD, Türkler ve Kürtler arasında 'çözüm' için devrede mi?
- Ahmet AltanMilliyetçilik ve Aydınlar
- Aslı AydıntaşbaşYalancı bahar mı ikinci bahar mı?
- Amberin Zaman‘Al papazı, ver papazı’ derken elde ne kaldı?
- Etyen MahçupyanErken seçim istemeyip ne yapsaydı?
- Kadri GürselÜç yıl sonra HDP yine anahtar
12345
RÖPORTAJ
Arzu Yılmaz: Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyareti Türkiye’den ABD’ye mesajKürt sorunu üzerine çalışmaları ile tanınan ve Kürdistan Bölgesinde de görev yapan Hamburg Üniversitesi Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Yılmaz Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyaretini Evrensel'e değerlendirdi.
Türkan Elçi: 'Tahir hiçbir rüyamda benimle konuşmadı’Bugün Diyarbakır Barosu Tahir Elçi’nin öldürülmesinin beşinci yılı.
Kürt hukukçuya Yeni Zelanda'dan 'Küresel Etki ÖdülüERBİL (K24) - Kürt hukukçu Rez Gerdi, mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar ve gösterdiği çabalar nedeniyle Yeni Zelanda’da “Küresel Etki Ödülü”nü kazandı.
PSDK lideri: Kürtler ABD’yle doğrudan görüşmeliKürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud, Bağdat’la yaşanan bazı sorunlar konusunda kesin sonuçlar alınması için Kürtlerin ABD’yle doğrudan görüşmesi gerektiğini söyledi.
ÖZEL MAKALE
Konya’daki katliama ilişkin gözaltı sayısı 13’e çıktıKonya’da yedi kişinin katledildiği ırkçı saldırıya ilişkin gözaltına alınanların sayısı 13’e yükseldi.
Reuters: Türkiye sınıfta kaldıKoronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye'de 2 haftadır hafta sonları akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İngiliz haber ajansı Reuters'ın analizine göre bu yasaklar bir işe yaramadı.
Demirtaş hakkında yeni iddianame: 3 yıla kadar hapsi istendiAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başsavcı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiğini iddia ettiği HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeni bir iddianame hazırladı. İddianamede Demirtaş’ın 3 yıla kadar hapsi istendi.
Mesud Barzani: Kerkük; anılar, düşler ve düşüncelerBarzani, “Saddam Kerkük’ün Kürtlerin hakkı olduğunu kabul ediyor muydu?” şeklindeki soruya, “Şahsen kendisi bana, ‘Kerkük Kürt kentidir’ dedi."
KÜLTÜR SANAT
Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!Nûbihar dergisinin 165. Sayısı Kürt Dili Dosyası olarak çıktı.
Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!Nûbihar dergisinin yeni sayısı okuyucusuyla buluştu.
Nûbihar dergisinin 163. sayısı çıktı3 ayda bir Kürtçe yayınlanan Nûbihar dergisinin 163. sayısı zengin bir içerikle çıktı.
Feyruz, Suudi Arabistan’da konser vermeyi reddettiArap dünyasının yaşayan en büyük şarkıcısı Feyruz, Suudi Arabistan'ın insan haklarına saygı göstermediğine dikkat çekerek konser davetini reddetti.
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89
Tel : 0532 261 34 89
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.