• BIST 10217.42
  • Altın 2407.339
  • Dolar 32.2208
  • Euro 34.7162
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 12 °C

HDP seçimlere neden bağımsız giriyor?

Nihat Ali Özcan

Seçimler yaklaştıkça HDP’nin parti olarak seçime girmesi daha fazla tartışılmaya başlandı. Tecrübeler, bağımsız adaylarla seçime girildiğinde Meclis’te temsil edilebileceğini gösteriyor. Bu defa Meclis dışında kalma riskine rağmen HDP parti olarak seçime girmekte kararlı görülüyor.

HDP’nin kararı, parçası olduğu ideolojik, siyasal ve silahlı mücadele eko sistemi göz ardı edilerek analiz edilemez. Bu nedenle “empoze kararın” merkezinde tek başına HDP yer alamaz. Ne Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki kişisel performansı, ne adayların niteliği ne de halkın teveccühü bu kararı açıklamaya yetmez.

Paralel hayatlar

Siyasi hayatımızda parti, seçim, rekabet, demokrasi, aday, özgürlük gibi sözcükler “iki farklı dünya”nın anlamını taşıyor. Birincisi, demokratik bir sistemde seçimlerin halkın iradesini “parlamento”ya yansıttığı varsayımına dayanıyor. AK Parti, CHP ve MHP liderleri, parti yöneticileri ve taraftarları daha başlangıçta oyunun tüm kurallarında mutabıktırlar. Oy yolsuzluğu gibi ağır seçim hilesi yoksa seçim sonuçlarına itiraz etmez, rıza gösterir ve bir dahaki seçimlere hazırlanmak için çalışırlar. Diğer meşru araçlar ve yöntemlerle hukukun içinde kalarak muhalefet görevlerini yerine getireceklerini bilirler.

HDP açısından tablo bambaşkadır. Öcalan’ın ideolojisi, PKK’nın stratejisi, “mücadelenin geldiği aşama”, HDP’ye anayasal düzenin çizdiği çerçeveden çok farklı roller yükler. Bu roller, PKK’yı politik hedefine götürecek genel stratejinin ve aygıtların organik parçasıdır. Bu gün de “uzun süreli halk savaşı” özünde sürmektedir. Devlet ile konuşuyor olmak veya legal alanda siyasi partinin aktif olması bu gerçeği hiçbir şekilde değiştirmez.

HDP’nin yeri

Böyle bir ortamda HDP’nin pozisyonunu anlamak için dört konuya açıklık getirmek gerekir. Birincisi, PKK’nın genel stratejisi nedir? İkincisi, stratejinin aygıtları nelerdir? Üçüncüsü, PKK/Öcalan’ın “mücadelede stratejisinde” gelinen aşama nedir? Son olarak, HDP burada neyi temsil etmekte ve biçilen rol nedir? Bu soruların cevapları HDP’nin kararını anlamamızı kolaylaştıracaktır.

Silahları terk edinceye kadar PKK için “başarının yolu” halk savaşının hibrit mücadelesinden geçer. Silah, Meclis, sokak ve aktif olmayı sağlayacak tüm demokratik fırsat alanlarının istismarı. Bunlardan hangisinin lokomotif olacağını ise zaman, mekân ve koşullar belirler. Her durumda stratejinin ana taşıyıcı unsuru ise silahtır.

‘Empoze edilmiş’ karar

Öcalan’ın stratejik karar alıcı olduğu bu tabloda, Kandil, HDP, diğer cephe örgütlerinin toplamı stratejinin uygulayıcılarıdır. HDP dahil tüm legal/illegal örgütler uygulayıcı tali aktörlerdir. Mücadelenin emrindedirler ve stratejinin öngördüğü biçimde hareket etmek zorundadır. Seçim, anayasal sistem ve siyasi partiler kanunu HDP için beka sorunu değildir.

HDP’ye siyasi parti olarak seçime girmeyi empoze eden PKK’nın bu kararı, mücadelede kritik bir aşamaya gelindiğini gösteriyor. HDP yönetimi, Meclis’e giremezsek hükümet düşünsün, derken, demokratik bir yarışın sonuçlarından çok, devam eden “uzun süreli halk savaşının” değişen koşullara adapte edilmiş yöntemlerinden söz ediyor ve ona bel bağladığını gösteriyor.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89