• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 19 °C

Erdoğan kampanyayı Köln’de başlattı...

Hüseyin Yayman

Roma Hükümdarı Claudius tarafından kurulan Köln, Avrupa’nın önemli kültür ve sanayi şehirlerinden birisi. Alman sanayinin kalbi bu bölgede yani Ruhr Havzasında atıyor. Başbakan Erdoğan’ın uçağı bulutlu ve hafif yağmurlu bir havada Köln Askeri havalanına indi. Başbakanlık kaynakları askeri havalanına inmemizi ve pasapor kontrolü yapılmamamasını Alman hükümetinin jesti olarak değerlendirdirler.

Yazıyı yazarken henüz Başbakan Erdoğan, Köln Lanxess salonunda konuşmaya başlamamıştı. Ancak salonun dışına taşan bir coşkulu bir kalabaşığın olduğunu belirtmem lazım. Başbakan önce Almanya’da yaşayan Türklerin kurduğu Sivil Toplum Örgütü temsilcilerini kabul etti.

Ren nehri Köln’ü ikiye bölerken büyük bir zenginlik ve bereket sağlıyor. Başbakan Edoğan’ın konuşmasını yaptığı salon hemen meşhur Köln Katedrali’nin yanında. Köln, Hırıstiyan aleminde; Kudüs, İstanbul ve Roma’nın ardından kutsal şehir olarak biliniyor. Gotik tarzdaki katedral Kuzey Avrupa’nın en büyük ibadethanesi olarak kabul ediliyor.

Küçük İstanbul’a hoşgeldiniz!

Köln ikinci dünya savaşında yerle bir olmuş. Köln’ün yeniden ayağa kalkmasında Türkiyeli işçilerin büyük emeği var. Resmi rakamlara göre Almanya’da 3 milyon Türkiye vatandaşı var. Bunların neredeyse üçte biri Kuzey Ren Eyalatinde yaşıyor. Köln’ün Keup Caddesi’ne Küçük İstanbul adını vermişler.

Başbakan Erdoğan’ı yol boyunca vatandaşlar sevgi gösterileriyle karşıladı. Otelin önünde coşku zirveye çıkarken havadan gül yağdı. Başbakan Erdoğan bir yandan güllerle karşılanırken diğer yandan karşıt gösteriler de vardı. Şehrin farklı noktalarında, göçmen kaşıtlarının, aşırı sağcı partilerin ve en önemlisi Alevi Birlikleri Federasyonu’nun Erdoğan karşıtı toplantıları oldu.

Almanyada yaklaşık 1.5 milyona yakın seçmen olduğu söyleniyor. Bu oranın yaklaşık % 3-4 gibi bir oya tekabül ettiği ifade edilirken bunların büyük kısmının Erdoğan taraftarı olduğu iddia ediliyor.

Ozan Ceyhun ‘Erdoğan iyi ki geldi!’

Almaya’da yükselen Türkiye aleyhtarı havayı ve Alman hükümetinin tavrını Avrupa Parlamentosu eski SPD Milletvekili Ozan Ceyhun’la konuştuk. Ozan Ceyhun, son dönemde Alman basınında çıkan yazılarla birlikte Başbakan Erdoğan’ın gelmesinin başka bir anlam kazandığını ve Türkler için bir gurur sınavını döndüğünü söylerken Erdoğan’ın ziyaretinden memnuniyetini dile getirdi.

Ozan Ceyhun; Almanya’da Türkiye aleyhtarı havanın Alman Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ziyaretinden önce başladığını belirtirken, asıl nedenin Türkiye’ye karşı bir kıskançlık olduğunu iddia ediyor. Ceyhun, Almanya’nın Türkiye’Ya olan tepkisinin üçüncü köprü veya Türkiye ekonomisinin yükselmesinden değil, asıl olarak Türkiye’nin son dönemde Almanya’dan görüş almaması olduğunu vurguluyor.

Ceyhun son dönemde yaşanan durumu Almanca ‘obstimme’ yani Türkiye’nin Almanya’dan onay almaması olarak değerlendirirken özellikle Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’da Almanya’nın geri plana düşmesinin Almanya’nın Türkiye politikasını değiştirdiğini ifade ediyor. Ceyhun daha da ileri giderek Almanya’da bazı siyasetçilerin ‘askerlerin yönettiği Türkiye’yi, Erdoğan’ın yönettiği Türkiye’ye tercih edeceklerinin altını çiziyor.

Başbakan Erdoğan’ın Köln konuşması bir anlamda Cumhurbaşkanlığı seçiminin de startını verdiği bir toplantı olacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89