• BIST 9010.63
  • Altın 2297.694
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0564
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 11 °C

Büyükelçi Karlov suikastı bir güvenlik ve istihbarat skandalı

Aydın Selcen

Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Alexei Karlov’u bugün (19 Aralık 2016) Ankara’nın merkezinde o anda görevde olmayan bir Polis Çevik Kuvvet mensubu olan Mert Altıntaş katletti.

Ankara’da son olarak 1942’de Nazi Almanyası’nın güçlü isimlerinden Büyükelçi Von Papen’e yönelik başarısız bir suikast girişimi  olmuştu.

Karlov, Rusya’nın tarihinde yurtdışında görevi başında öldürülen dördüncü Büyükelçi.

1923’te Sovyetler’in Lozan Konferansı temsilcisi Voronsky; 1927’de yine Sovyetler’in Varşova Büyükelçisi Voikov öldürüldü. Bu ikisi Beyaz Rusların, kızıllara yönelik aynı döneme ait eylemleri.

1829’da Rusya’nın Tahran Maslahatgüzarı Griboyedov ise öfkeli kalabalıklarca Büyükelçilik’te linç edilerek öldürülmüştü.

Müteveffa Rus Büyükelçinin kendi Rus koruma görevlisi kullanmamak yönünde takdir kullanmış olabilir. Onun güvenliğini sağlamak bizim ödevimiz ve hatta günün koşullarında önceliğimizdi. Beceremediğimiz açık.

Merhumun programı, yani o gün o saatte o serginin açılışına katılacağı bilgisi bizim açımızdan güvenlik, onun açısından ayrıca istihbarata karşı koyma ilkesi gereği en kıskanç biçimde saklanması gereken bir bilgiydi. Bunun yapılamadığı da belli.

Suikast nerede, kime karşı, hangi zamanlamayla işlendi? Sondan geriye gidelim: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu havada Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanları’nın Suriye konusundaki toplantısına giderken. Halep cihatçılardan temizlenmişken. Türkiye-Rusya ikili ilişkileri özellikle Suriye üzerinden (zira Bab mıntıkasındaki Türk Hava Kuvvetleri bombardımanlarına Moskova’dan izin alınması dışında hiç bir kazancımız yok) rayına oturmuşken. Ankara’da. Türkiye’nin kalbinde.

Rusya’nın Büyükelçisi Türkiye’nin “harem-i ismetinde”, kalbinde, başkentinin merkezinde öldürüldü. Tıpkı Ankara Garı önünde katledilen yüz yurttaşımız gibi. Tıpkı Güvenpark’ta katledilen 36 yurttaşımız gibi. Bu biz, hepimiz hedefiz demek. Devlete “siz yetersizsiniz” demek.

Cinayeti işleyen Altıntaş’ın attığı sloganlardan, Polis Çevik Kuvvet mensubu olmasına karşın Nusracı olduğu anlaşılıyor. Davranışları soğukkanlı yani profesyonel. Orada bulunanlara ateş açmıyor. Buna karşılık, ölü ele geçiriliyor. Öldürülmese konuşturulamaz mıydı?

Altıntaş derhal öldürülüyor ancak kızkardeşi, annesi ve ev arkadaşı gözaltına alınıyor. Olası FETÖ bağlantıları derhal havuz medyasınca veyahut havuzun ana akım denilen medya içindeki temsilcilerince dolaşıma sokuluyor. Pekiyi Altıntaş FETÖ’cü çıkamaz mı? Çıkabilir. Şu anda bunu kesinlikle bilme imkanı var mı? Yok. EGM içinde başka Nusracı var mıdır ? Bilmiyoruz.

Olaydan hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus muhatabı Putin’i arayıp bilgi verdi. Hatırlanacaktır, Putin uçak düşürülmesinde bu telefonun gelmediğinden yakınmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89