• BIST 8718.11
  • Altın 2244.816
  • Dolar 32.3308
  • Euro 35.1735
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

Kürtlerle hangi ortak yarınlar?

Aydın Selcen

Afrin, İdlip’in batısı, Münbiç, Fırat’ın doğusu derken durabilir miyiz? Haşa, duramayız. Daha bunun Şengal’i var, Kuzey Irak’ta Gara-Metina’dan başlayıp, Avaşin-Basyan, Haftanin, Hakurk üzerinden Kandil’e sarkan, hasbelkader yaklaşık 650 köy de içeren PKK bölgesi var. Buralarda da gerek Cumhur İttifakı iktidarı gerek ana muhalefetimizin desteklerini almak suretiyle gerekli adımları Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçmeden önce evelallah atmak zarureti var.

Ülkemizin hatırı sayılır Ortadoğu uzmanlarından Ahmet Hakan “Münbiç’e giremezsiniz” diyenlere gülüyormuş. Bunu okuyunca, Ahmet Hakan’ı arkacamı sultan tuğralı Doblo’suyla Nişantaşı sokaklarında gümbür gümbür Dombıra dinleyerek gezip, bir yandan kahkahalar atarken hayal ettim. Hakkıdır. ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yöneticileri ve CENTCOM komutanlarını, Münbiç’in canlı çarşısında, dükkanları yağmalayan (pardon ganimet paylaşan) ÖSO unsurlarını mütebessim çehreleriyle izlerken de canlandırabiliriz zihinlerimizde. Göreceğiz bakalım.

Mümkün müdür? Heyecanlara yer olmayan uluslararası ilişkilerde her şey mümkündür azizim. Azez, Bab ve Cerablus’ta üç kaymakamımız görev yapıyorsa halihazırda, Afrin’e de bir vali atanacağı haberi doğru olabilir. Bir önceki yazımda belirttiğim üzere, ABD Suudi Arabistan ve Mısır’la stratejik işbirliği geliştirebiliyorsa bölgemizde, Suriye’de de alan denetimini kalıcı kılmak için PYD “baş ağrısını”, TSK ile değiş tokuş edebilir. Böylece, fütühat rüyalarımız turboya bağlanır, komşumuz Suriye yüz ölçümünün dörtte birinden fazlasını biz doğrudan Ankara’dan denetler konuma gelebiliriz.

Yetmez, Suriye’nin kuzeyinden tıraşlanacak söz konusu 57 bin kilometrekarelik bölgenin nüfus bileşimini de arzumuz doğrultusunda dönüştürebiliriz. Öyle ya, ulusal güvenlik stratejimiz sınır ötemizdeki Kürtlerin cumhuriyetimizin bekasına başlıca tehdidi oluşturdukları savına dayanıyor. Mümtaz ana muhalefet de tam destek veriyor bu konuda iktidara. Kürtlerin sınırlarımızdan ötelenmesi gerekli ki, ülkemizde huzur bulalım. Bakınız Sayın Kılıçdaroğlu ne diyor: “TSK’nin Münbiç’e düzenleyeceği olası bir operasyonu CHP olarak destekleyeceğiz. Afrin’e yapılan operasyona Türkiye’de herkes destek verdi. Destek vermeyen bir Allah’ın kulu var mı?”

Demek ki millet ve ümmet dışı ilan etme söylemine de necip ana muhalefet tam destek veriyor. Öyle ya, şunun şurasında altı milyoncuk oy alan HDP, sahi TBMM’de MHP’nin önünde üçüncü partiydi galiba, eleştiriyor iktidarın savaşkan Suriye siyasetini. Nasılsa, itibarı barışta kurmakta arayan bir bölge siyaseti önerecek olsanız, değil cumhuriyetimizin eşit yurttaşı, “Allah’ın kulu” sıfatını dahi haiz olamıyorsunuz tevekkeli. Aman Ahmet Hakan’gillerin ağzının tadı kaçmasın: “Ver yavrum oradan bir latte macchiato- meh, meh, meh…” Fakat Afrin, İdlip’in batısı, Münbiç, Fırat’ın doğusu derken durabilir miyiz?

Haşa, duramayız. Daha bunun Şengal’i var, Kuzey Irak’ta Gara-Metina’dan başlayıp, Avaşin-Basyan, Haftanin, Hakurk üzerinden Kandil’e sarkan, hasbelkader yaklaşık 650 köy de içeren PKK bölgesi var. Buralarda da gerek Cumhur İttifakı iktidarı, gerek ana muhalefetimizin desteklerini almak suretiyle gerekli adımları 2019 Kasım ayında Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçmeden önce evelallah atmak zarureti var. “Emperyalist” ABD gelip benim cahil Kürt kardeşimi ülkemi bölmek için sınırımın dibinde maşa yapacak, ben buna seyirci kalacağım. Böyle bir şey olabilir mi ya?

Orası uymadı galiba. Çünkü “emperyalist” ABD ile çatışarak değil uzlaşarak atacaktık bu adımları. Hangi ABD? Dışişleri’nde Pompeo, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’nda Bolton’la yola devam eden ABD. Bölge siyasetinin omurgasını damat Kushner’in Suudi Arabistan ve BAE veliahtları MbS ve MbZ ile ilişkileri ve bu ikisinin ulusal güvenlik kaygılarının Mısır ve İsrail ile örtüşmesi üzerine kuran ABD. Rusya’nın İngiltere’de siyasi suikast iddialarının ve Cambridge Analytica ile seçimlere müdahalesinin gündem olduğu, Trump’ın başkanlık kampanyası takımının Rus yetkilerle olası temaslarının soruşturulduğu ABD.

Yazının Devamı için...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89