• BIST 9138.22
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

Zerevani Genel Komutanı: Kürdistan hepimizindir

Zerevani Genel Komutanı: Kürdistan hepimizindir
Federal Kürdistan Zerevani(Özel kuvvetler) Genel Komutanı General Aziz Weysi Federal Kürdistan-Rojava arasında yapılan 'hendek' sorularını yanıtladı.

Federal Kürdistan Zerevani(Özel kuvvetler) Genel Komutanı General Aziz Weysi Nerina Azad sitesinin sorularını yanıtladı. 

Merhaba, bir süredir üzerinde oldukça tartışılan hendek konusu hakkında konuşmak istiyoruz. Güneybatı Kürdistan ile çizilmiş olan sınır hattındaki bu bölgenin özelliği nedir?

- Aslında bir bölge değil bahsedilen alan 25 km.lik sınırın 17 km'lik kısmından bahsediyoruz. Tüm sınır boyunca hendek kazıldığı doğru değil. Bazıları bunu 600 km gibi akıl almaz boyutlara çıkarmaktadır. Söz konusu saha Güney Kürdistan açısından en problemli noktalardan birini oluşturmaktadır. Geçen yıl burada savaşın eşiğine geldik. Maliki yönetimi Güney Kürdistan'ın Güneybatı Kürdistan'la bağlantısını koparmak amacıyla Dicle operasyon güçlerini kaydırmıştı. Peşmergenin dirayetli tutumu yüzünden Irak ordusunu geri çekilmek zorunda bıraktık. Anlaşılan Maliki ordusuyla başaramadığını şimdi PKK üzerinden yarattığı provakasyon ile sonuca götürmek istemektedir. PKK'nin Maliki ile görüşmesinden hemen sonra hendek sorununun gündeme taşırılması bizde bu kuşkuyu yaratmaktadır.

Hendek kazdığımız sahada şimdiye kadar yasal olmayan yollardan çok yoğun bir kaçakçılık faaliyeti yapılıyordu. Burası kontrol dışı güçlerin rahat kullandıkları bir geçiş güzergâhı haline getirilmişti. Sadece kaçakçılar da değil, el-kaide unsurlarının buradan giriş yaparak geçen yıl Hewler'de eylem yaptığını ve ayrıca Güneybatılı Kürtlerden İslami çetelere katılanların bu güzergahı kullandığını biliyoruz.

Stratejik açıdan ele alınırsa bu üçgenin Kürtler açısından ayrıca bir değeri vardır. Geçmişte Suriye BAAS rejimi, bu bölgeye kemer politikası sonucu Arap aşiretler yerleştirmişti. Güney Kürdistan tarafında ise çok sayıda petrol kuyusu bulunuyor. Geçen sene neredeyse savaşın eşiğine geldiğimiz bu saha üzerinde pek çok gücün oyun peşinde olduğunu, PKK üzerinden provakasyon ortamı yaratarak Güney Kürdistan'daki istikrarlı ortamı bozmak istediklerini, bunu seçim dönemine denk getirerek ve Kürtler arasında nifak tohumlarını ekerek başarmak istediklerinden en ufak bir şüphemiz yoktur.

Kısacası her iki tarafın güvenliğini sağlamak ve oyun ve provakasyon peşinde koşan güçlerin planlarını bozmak açısından burada kontrolün sağlanması şarttır.

Kontrol derken neyi kastediyorsunuz? Çünkü Simelka sınır kapısının kullanımı konusunda da oldukça spekülasyonlar geliştirildi.

- Bakın biz de burada defalarca enfali yaşadık, Halepçe'yi yaşadık. Ve sığındığımız yer yine Kürdistan'ın diğer parçalarıydı. Savaşın Güneybatı Kürdistan'da yarattığı ortamı çok iyi biliyoruz. Kürdistan hepimizindir ve tabi ki birbirimizi kucaklarız. Ancak Başkan Mesut Barzani'nin de belirttiği gibi Kürdistan'ın hiçbir parçasının boşaltılmaması gerekiyor. Orada bir savaş var ve hakikaten doğrudan etkilenen, tehlike içinde yaşayan insanlarımız var. Bunları sahiplenmek, kucaklamak boynumuzun borcudur. Fakat güvenli bölgeleri şu aşamada boşaltmak doğru değil. Ve gelenleri bilmek zorundayız. 17 km'lik hatta hendek kazılmasının bununla hiç ilgisi yoktur. Resmi geçiş noktaları bizim tarafımızdan açıktır. Burası üzerine hesaplar yapılıyor, burada karışıklık yaratmak isteyen devletler ve güçler var. Burada yaşayan halkın güvenliği de bizim sorumluluğumuzdadır. Hükümetimizin bunların hepsini düşünerek adım atması gerekiyor.

Hendek meselesi Kuzey Kürdistan'da özellikle PKK ve PYD tarafından ciddi bir sorun haline getiriliyor. Örneğin bugün cezaevlerinde açlık grevleri başlatıldı. Böyle bir kampanyanın gelişmesine ne diyorsunuz? Amaç nedir size göre?

- Öncelikle adını doğru koyalım; Hendek meselesi diye bir mesele yoktur. Bu Kürdistan'ın güvenliği meselesidir. Birileri bunu farklı yansıtıyor ki bu Kürdistan'a ve Kürdistan'ın çıkarlarına bakış açılarındaki sorunla alakalıdır. Ne yazık ki bunu bir fırsata dönüştürüyorlar. PKK diğer devletlerin oyununa dahil olabilir ancak bizi de provake ederek oyunun içine çekmeye çalışması doğru değildir. Olayı 'Nusaybin sınırına Türkler tel örgü çekiyor, KDP de burada hendek kazıyor. Amaçları ortak hareket ederek bizi Güneybatı Kürdistan'da boğmak' şeklinde yansıtıyorlar. Bunu biliyoruz. Bu çok anlamsız bir iddiadır. Bizim buraya hendek kazmamızın nedeni tamamen her iki tarafın güvenliğidir. Bakın biz Hewler çevresine de hendek kazıyoruz. Bütün Hewler çevresine.. Bu tür coğrafyaları savunmak için uygun olan budur çünkü sızmaları başka türlü engelleyemeyiz. Yeri gelmişken şunu da konuyla alakalı söyleyeyim; askeri taktik ve stratejiyi biraz bilen biri hendeğin saldırı amacıyla kullanılamayacağını bilir. Hendek savunma amaçlı yapılır. Geçen sene o üçgende Irak operasyon güçleriyle karşı karşıya geldik. Ve burada hendek kazımına daha önce başladığımız halde PKK'nin olayı bu kadar büyütüp kamuoyu yaratmaya çalışmasının Maliki'yle yaptıkları görüşme sonrasına denk gelmesini de manidar buluyoruz. Bunlar bizi düşündürüyor elbette. PKK'nin Maliki yönetimi, Suriye BAAS rejimi vb. güçlerin oyun ve tahriklerine gelerek hendek üzerinden provakasyon ortamı yaratmasını doğru bulmuyoruz. PKK bu oyuna gelmemeli. Seçim döneminde KDP'nin tecrit edilmesine ve güçten düşürülmesine neden olacak girişimler Kürtlerin çıkarına değildir. Ayrıca PKK'nin yaşadığı sorunları, sıkıntıları hendek gibi suni gündemler yaratarak, Kürtler arası düşmanlığı körükleyerek çözmeye çalışmasını doğru bulmuyoruz. KDP bu oyunlara gelmeyecek kadar tecrübe sahibidir. Buna alet olmayacağı gibi bu tavrın sonuç almasına izin verilmeyeceği de bilinmelidir.

Bu konuyla alakalı olarak halkımıza vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

- Elbette önce şunu tekrar tekrar vurgulamak isterim ki, kazılan hendek hiçbir şekilde Güneybatı Kürdistan'a ya da PYD'ye karşı bir amaç taşımamaktadır. Sadece ve sadece her iki tarafta yaşayan halkımızın güvenliğini sağlamak amacıyla kazılmaktadır. Kürdistan Bölgesel Hükümeti politik, askeri ve diğer her alanda attığı her adımda Kürdistan'ın tamamının geleceğini gözetiyor. Bu konuda halkımızın rahat olmasını ve oyuna gelmemesini isteriz. Buradaki varlığımızı Kürdistan'ın güvencesi olarak değerlendiriyoruz. Bütün ideolojileri bir tarafa bırakarak Kürt halkının kardeşliğini korumak zorundayız. Bunun dışında kurtuluş imkanımız yoktur. Halkın olayları bu açıdan değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum.

Zaman ayırdığınız içinTeşekkür ediyoruz.

- Ben de teşekkür ediyorum. (Nerina Azad)

  • Yorumlar 9
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89