• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 3 °C

Zebari: IŞİD, ele geçirdiği Irak ordusunun en gelişmiş silahlarıyla saldırıyor

Zebari: IŞİD, ele geçirdiği Irak ordusunun en gelişmiş silahlarıyla saldırıyor
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, IŞİD'i yenilgiye uğratmamız an meselesi dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Federal Kürdistan Yönetimin Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin Erbil'de bir basın toplantısı düzenleyerek son durum hakkında bilgi verdi.

Zebari, ABD'ye operasyon kararından dolayı teşekkür ederken, IŞİD'in peşmergeyle çatışması için Suriye'den savaşçı getirdiğini söyledi. IŞİD'i yenilgiye uğratmamız an meselesi diyen Zebari, "IŞİD, hareket halinde bir güç. Hassas bölgelere, barajlara ve petrol bölgelerine saldırıyorlar.

Türkiye, İran ve Fransa'ya yardımlarından dolayı teşekkür eden Fuad Hüseyin de "IŞİD'in elindeki silahlar bizdeki silahlardan daha ileri düzeyde" dedi. Hüseyin Ezidi ve Hristiyanların evlerine geri dönebileceğini belirtti. Fuad Hüseyin, Haziran ayından bu yana çatışmalarda hayatını kaybeden peşmerge sayısının 150 olduğunu belirtti ve 500 peşmergenin de yaralandığını söyledi.

Kent merkezindeki Saad Abdullah Konferans Salonu'nda Federal Kürdistan Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin ile basın toplantısı düzenleyen Zebari, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplarla mücadelede kendilerine destek veren ülkelere teşekkür etti.

Hava saldırısı talimatı veren ABD Başkanı Barack Obama'ya minnettar olduklarını ifade eden Zebari, "Bu operasyonların en önemli yönü insani olmasıdır çünkü mezhebi, dini ve ırkından dolayı yerinden edinmiş yüzbinlerce insan var. Asıl amaç; bunların güvenli şekilde evlerine dönmelerini ve huzur içinde yaşamalarını sağlamaktır" diye konuştu.

İNSANLIK ADINA SAVAŞIYORUZ

ABD'nin hava desteğinin sınırlı olacağını asıl mücadeleyi Irak halkının ve güvenlik güçlerinin yürüteceğini vurgulayan Zebari, şunları kaydetti:

"IŞİD, Irak için varoluşsal bir tehdit. Hiçbir şekilde küçümsenecek bir yönü yok. Uluslararası kamuoyunun buna sessiz kalmamış olması çok önemli bir gelişmedir. Komşu ülkelerimiz Türkiye ve İran'a da teşekkür ediyorum. Bu yapı, kendisinden farklı olan herkese saldırıyor. Biz, burada onlarla insanlık adına savaşıyoruz ve bu yüzden bütün dünyanın yanımızda olduğunu biliyoruz.

Mesela bugün 10 araçlık bir IŞİD konvoyu Erbil'e sızmaya çalıştı. Sızma teşebbüsü, hava saldırısıyla etkisiz hale getirildi. IŞİD, Suriye'deki binlerce savaşçısını Musul'a kaydırdı."

Irak Dışişleri Bakanı Zebari, IŞİD'in baştaki hedefinin Bağdat olduğunu ancak daha sonra strateji değiştirerek Erbil'e yöneldiğini aktardı.

Zebari, Peşmerge ile Irak ordusu arasında askeri işbirliği olup olmadığına ilişkin bir soruya "Her iki güç, koordineli bir şekilde IŞİD'e karşı savaşıyor. Bunun en bariz örneği ise Irak ordusunun daha önce bazı noktalara hava saldırısında bulunmasıdır" karşılığını verdi.

Zebari, "IŞİD, ele geçirdiği Irak ordusunun en gelişmiş ve yeni silahlarıyla Kürt bölgesine saldırıyor. Buna karşılık Peşmergenin silah gücü ise çok yetersiz. Şimdiye kadar ABD'nin dışında başka bir ülke bu operasyona askeri olarak katılmamıştır" diye konuştu.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89