• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

Esad 12 yıl aradan sonra Arap Birliği zirvesinde

Esad 12 yıl aradan sonra Arap Birliği zirvesinde
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad 12 yıldır süren diplomatik tecridin ardından bugün ilk kez uluslararası bir zirveye katılacak. Esad, Arap Birliği zirvesine katılmak üzere Suudi Arabistan’da bulunuyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Arap Birliği zirvesine katılmak için Suudi Arabistan’ın Cidde kentine gitti.

Suriye devlet ajansı SANA’nın haberine göre Esad, Cidde’deki Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı’nda Mekke Mükerreme Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Badir bin Sultan bin Abdulaziz Al Saud, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Abu El Gayiz, Cidde Valisi Salih bin Ali El Türki, Onur Misyonu Başkanı Tam Yetkili Bakan Selman bin Hazaa El Mutayri ve Mekke  Mükerreme Bölgesi Polis Müdürü Tümgeneral Salih Avvad El Cabiri tarafından karşılandı.

Arap Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, 7 Mayıs’ta Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenledikleri toplantıda, Suriye’nin birliğe dönmesi yönünde karar almış, bu kararın üzerine Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz El Suud, 10 Mayıs’ta Esad’ı Cidde’de yapılacak zirveye davet etmişti.

BM’den açıklama 

Bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) de birlik ülkelerine ‘Suriye yönetimini barış sağlanması için teşvik etmeleri’ çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Suriye’de barış için BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının kilit öneme sahip olduğunu belirterek, ‘ülkede barış girişimlerinin bu çerçevede yürütülmesi gerektiğini’ ifade etti. Haq, “Arap Birliği üyesi ülkelerin Suriye yönetimini barış sağlanması için teşvik edeceklerini umuyoruz” dedi.

Hakkında kimyasal silah kullanma ve savaş suçu işleme iddiası bulunan Esad’ın zirveye katılımı kendi açısından büyük bir sembolik başarı olarak değerlendiriliyor.

Ne olmuştu?

Esad hükümeti 2011 yılında ülkedeki protestoları şiddetli bir biçimde bastırmış ve ardından ülkede iç savaş patlak vermişti.

Arap Birliği bunun üzerine Suriye’nin üyeliğini 2011 yılında askıya almıştı. Sonraki yıllarda kamuoyunda pek görünmeyen Esad resmi olarak sadece müttefikleri Rusya ve İran’a ziyaretlerde bulunmuştu. 2018 yılında Birleşik Arap Emirlikleri Suriye ile normalleşme yoluna giren ilk ülke olmuştu.

Arap Birliği zirvesinde Esad’ın da bir konuşma yapması bekleniyor. Esad’ın Kasım ayı sonunda ise Batılı hükümet ve devlet başkanlarının da yer aldığı bir zirvede yer alması oldukça muhtemel. ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un da katılması beklenen Dubai’deki Dünya İklim Konferansı’na Esad da davet edildi.

1945 yılında siyaset ve ekonomide işbirliğini geliştirme ve çatışmaları azaltma hedefiyle kurulan Arap Birliği’nin 22 üyesi bulunuyor. Zirvede Sudan ile Yemen’in yanı sıra Suriye’deki durum da ele alınacak. 14 milyonun yerinden olduğu Suriye’deki iç savaşta 350 binden fazla insanın da can verdiği tahmin ediliyor. Halkın yüzde 90’ının yoksulluk içinde yaşadığı ülkede kentlerin imar çalışmaları tamamlanmış değil.

Suriye’nin Arap Birliği’ne geri dönüşünün belli şartlara bağlı olup olmadığı bilinmiyor. Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri dönüşü, muhalefet ile müzakereler, insani yardımlar, kentlerin yeniden imarı ve uyuşturucu ticaretiyle mücadele Suriye’de ele alınması gereken konuların başında geliyor. Ayrıca Arap Birliği ülkelerinin Esad’a İran’a olan bağımlılığını azaltması yönünde baskı yapabileceği belirtiliyor. (Karınca, DW Türkçe)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89