• BIST 9908.63
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 15 °C

'Zana'yı tenkit edenler onun kadar acı yaşamadılar, kendileri de çocukları da..'

'Zana'yı tenkit edenler onun kadar acı yaşamadılar, kendileri de çocukları da..'
Belkıs Kılıçkaya’nın hazırladığı Doğru Açı programına, Dengir Mir Mehmet Fırat konuk oldu.

AK Parti eski genel Başkan yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, ''Sayın Erdoğan 2014'de Cumhurbaşkanı olur; o zaman kimin partinin başına geçeceğinin cevabı da HAS Parti'ye yapılan davette bulunabilir. Has parti Lideri Numan Kurtulmuş yakında, AK Parti'nin birinci dereceden Genel Başkan Yardımcısı olacak görünüyor. Bu olumlu bir adımdır'' dedi. Dengir Mir Mehmet Fırat, Habertürk'te Doğru Açı programında Belkıs Kılıçkaya'nın Leyla Zana'nın çıkışına ilişkin sorularını yanıtladı.

Leyla Zana en uç noktalarda siyaset yapmış ve bedelini de çok ağır ödemiş bir kişilik. Acıyı yaşayarak öğrendi, acıyı yaşayarak öğrenmekle duyarak öğrenmek arasında fark vardır. Bugün bu meseleye taraf olduğunu iddia eden ve Zana'yı tenkit edenler bu acıları yaşamamıştır, kendileri de çocukları da.. Zahiri hissettiler. İnsanlar acıyla olgunlaşır ve daha net düşünür, bedeli elbette çok ağır. Zana gibi üstelik de hanım olarak böylesine bir bedel karşılığı siyaseti öğrenmek çok mühim. Halkın taleplerini acılarını içinde yaşayabilen biri. Kürt halkında, Türkiye'de ve tüm Kürt coğrafyasında karşılığı olan biri. Kendisiyle görüşme imkanım olmadı. Zana kendisi için küçük halkı için büyük ve çok riskli bir adım attı. Medeni ve siyasi cesaretin bir örneği oldu. Birçok kişinin söylemek isteyip söyleyemediğini seslendirdi.

Hükümetten çözüm yolunda beklenti
Kürt sorununun halliyle alakalı 5-6 madde sıralanıyor, bunlardan ilk üçü doğrudan Kürt halkını diğer üçü doğrudan örgütü ilgilendiriyor. Bu ikisini ayırmak lazım. Anadilde eğitim, kimliğin tanınması, yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırlması. Seçmeli ders çok büyük bir adım, inkar edilen bir dilin devlet tarafından tanınması açısından. Kimliğin tanınması ise şu demek, mevcut anayasadaki gibi sürekli Türk etnisitesine atıfta bulunmadan, hiçbir etnisiteye atıfta bulunmadan TC Vatandaşlığı. Örgütle alakalı olanlar bu mevzuunun içinde değil, başka bir mevzu. Onlar talepte bulunabilir, görüşür, ayrı konu. Ama bu ilk 3 maddenin gerçekleştirilmesiyle çok geniş kitlenin desteğini almak demektir.

Öcalan'ın ev hapsi, Zana, kalkan ve Karayılan'ın açıklamaları
PKK Öcalanın hapse girmesiyle beyinden yoksun kaldı. Son günlerde avukatlarıyla iletişimde ortadan kalkınca bir beyin tarafından idare edildiği düşünülüyorsa ondan yoksun kaldı denilebilir. Birbiriyle çelişkili 3-4 etkili isim sürekli farklı ifadeler veriyor. 3-4 etkin kişinin fikirlerinin ayrı ayrı tatbiki söz konusu. Fakat Öcalan'ın ev hapsi konusunu kürt meselesinin çözümünün içine koyarsanız bu sorunu çözemezsiniz. Ki bu iki tarafın da işine geliyor. PKK legal siyaset yapma kapasitesine sahip değil. Silahlı propaganda yapıyor. Anadolu tabiriyle her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Onlar silahın gücünü kullanıyorlar. çok kolay bir yöntem. Karşınızdakini silahla çok kolay ikna edersiniz, etmiş gözükürsünüz. Halbuki tecrübe,zeka, akıl ihtiyacı vardır siyasette. PKK aslında Kürt sorunuyla kendisini özdeşleştirmek ve böylece legalite sağlamayı istedi. Devletin de işine geldi bu, Kürt vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerini erteleme fırsatı buldu.

  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89