• BIST 9548.09
  • Altın 2498.711
  • Dolar 32.4979
  • Euro 34.5753
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 9 °C

'Yüzleşmeye Roboski’den başla'

'Yüzleşmeye Roboski’den başla'
Diyarbakır, ‘Ağır Suçların Etkili Soruşturmasında Uluslararası Deneyim’ isimli panele evsahipliği yaptı.

Diyarbakır, ‘Ağır Suçların Etkili Soruşturmasında Uluslararası Deneyim’ isimli panele evsahipliği yaptı. Diyarbakır Baro Başkanı Elçi, yüzleşme zamanının geldiğini belirtirken, Prof. Sancar, “Hakikatle yüzleşme Roboski’den başlamalı” dedi. 

Hakikatlerle yüzleşeceğiz

Diyarbakır Barosu’nun düzenlediği “Ağır Suçların Etkili Soruşturmasında Uluslararası Deneyim” başlıklı iki günlük konferans dün Diyarbakır’de Liluz Otel’de başladı. Katılımcılardan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, “Geçmişle yüzleşmenin zamanı geldi de geçiyor” dedi. Elçi, 1994 yılında savaş uçakları tarafından yapılan bombalama sonunda katledilen 25 kişinin toplu olarak gömüldükleri bir mezarın açılışını ve kimliklerin tespiti işlemini yapacaklarını paylaştı.

Panelde konuşan Prof. Dr. Mithat Sancar da, Türkiye’nin geçmişinin katmanlı suçlarla dolu olduğunu ve bütün insan hakları ihlallerindeki suçların yargılanmasının zorluğuna dikkat çekerek, hakikat komisyonlarının Roboski’den başlanarak kurulması gerektiğini söyledi.

İnsan hakları ele alınacak

İnsan hakları ihlallerinin etkili soruşturulmasında hukuksal yöntemler, delil toplama ve bulguları değerlendirmede dünya deneyimlerinin ele alınacağı konferansa Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, İHD Genel Merkezi Öztürk Türkdoğan, BDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Due Proces Of Law Vakfı Genel Direktörü Katya Salazar, İnsan Hakları Gündemi’nden Doç. Dr. Günal Kurşun gibi isimlerin yanı sıra çok sayıda avukat ve insan hakları savunucusu katıldı.

Toplu mezarlar açılacak

Elçi, Türkiye’nin, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi olağanüstü dönemlerden geçtiğini hatırlatarak, “Artık toplum olarak geçmişin bu ağır mirasıyla nasıl baş edeceğimizi, hakikatin nasıl ortaya çıkacağını ve adaletin nasıl gerçekleşeceğini, bu toplumsal yaranın nasıl iyileşeceğini konuşmamızın, tartışmamızın zamanı gelmiş, hatta geçmiştir” dedi. Elçi, uzun ve zorlu çabalar sonucunda, önümüzdeki günlerde 1994 yılında savaş uçakları tarafından yapılan bombalama sonunda yaşamını yitiren 25 kişiye ait toplu mezarın açılacağını bildirdi. Prof. Dr. Turgut Tarhanlı da, yargı alanındaki beklentiler noktasında yaptıkları araştırmaya değinerek, araştırma sonucunda sonuç adaletinden çok süreç adaletinin beklendiği sonucuna ulaştıklarını belirterek, “Süreç adaletini gerçekleştirmek bir hak meselesidir” dedi. Hukukun Gereken İşleyişi Vakfı (Due Process of Law Foundation) temsilcisi Katya Slazar ise, Latin Amerika’daki deneyimleri aktararak insan hakları ihlalleri, yargılamaların yapılması ve faillerin yargılanması çerçevesinde konuştu. 

Roboski’den başlanmalı

Panelde konuşan Prof. Dr. Mithat Sancar, asıl üzerinde durulması gereken konunun 1980’lerin başından itibaren yaşanan ağır hak ihlalleri konusu olduğunu belirterek, yaşanan hak ihlalleri konusunda hakikatleri araştırma komisyonlarının önemi üzerinde durdu. Dünya üzerinde kırkın üzerinde ciddiye alınması gereken komisyonun kurulduğunu aktaran Sancar, komisyonların devlet destekli resmi bir temele dayanması gerektiğinin altını çizdi. Sancar, şu şekilde konuştu: Türkiye gibi geçmişi katmanlı suçlarla bir dönemin bütün suçlarını yargılamak üzere kurulması zordur. Roboski’den başlamak gerekiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89