• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 6 °C

Yunanistan’a 25 milyar Euro’luk paket!

Yunanistan’a 25 milyar Euro’luk paket!
Batma noktasına gelen Yunanistan'a AB ilk önce sırt çevirmişti ama komşunun beklediği haber nihayet geldi.

Almanya’daki muhaliflere karşın AB, Yunanistan’ı içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak için 25 milyar Euro’luk bir paket üzerinde anlaştı. Kurtarma paketinin içeriği hafta başında yapılacak maliye bakanları toplantısında netleşecek.

Hürriyet'ten Yorgo Kırbaki'nin haberine göre; Avrupa Birliği’nin (AB), kıtanın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın karşı çıkmasına rağmen, bir kurtarma planı üzerinde anlaştığı açıklandı. Yunanistan’da borç krizinden kurtarıp düzlüğe çıkaracağı umuduyla merakla beklenen kurtarma paketinin, Euro bölgesi maliye bakanlarının yarın başlayacak ve iki gün sürecek toplantısında son halini alacağı belirtiliyor. İlk etapta 25 milyar Euroluk bir yardımı içeren bu paketin, Euro bölgesine para politikaları konusunda sıkı kurallar getireceği de vurgulanıyor.

Kredi ve kredi garantisi

Avrupa Komisyonu üst düzey yetkilisinin BBC ve Reuters’e verdiği bilgilere göre, 16 üyeli Euro Bölgesi’nin üzerinde anlaştığı paket, doğrudan kredi veya kredi garantisi verilmesini içeriyor. Atina’nın borçlarını ödemeyememesi ya da AB’den yardım istemesi durumunda devreye girecek, ‘koordineli ve karşılıklı katkı’ formunda bir paket olması öngörülüyor. Bu yıl ödemesi gereken 53.2 milyar Euro borcu bulunan Yunanistan’a, bu yardımın ya Euro Bölgesi ülkelerin garantisiyle tahvil satışı ya da doğrudan Yunanistan’a kredi verilmesi şeklinde olması gündemde. Yardım paketinin kordinasyonunu ise AB Komisyonu üstlenecek.

Yunanistan dersi

AB’nin Ekonomiden sorumlu Komiseri Olli Rehn de, bu konunun Euro Bölgesi için bir dönüm noktası olabileceğini belirtirken, “Yunanistan olayı öğrenilmesi gereken önemli bir ders. Eğer Yunanistan başarısız olursa biz de başaramayız. Bu da AB’nin kredibilitesinde kalıcı bir hasar bırakabilir. O nedenle önemli bir kavşaktayız” diye konuştu. AB Komisyonu sözcüsü Jonathan Tod ise, “Evet kurtarma planının ana hatlarını çiziyoruz ancak net bir çözüme ulaşmadık. Planın detaylarına ait haberler sadece spekülasyondan ibaret” diye konuştu.

Sonunda başaracağız

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Ta Nea gazetesine yaptığı açıklamada, iktidarda olduğu 5.5 ay içinde başlıca hedefinin ülkesinin yitirdiği güvenilirliği yeniden kazanmak, ekonomiyi kurtarmak olduğunu söyledi. Yunan halkının yaptığı fedakarlıkların boşa çıkmayacağı sözü veren Papandreu “Sonunda başaracağız” dedi. Bu arada Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yorgo Provopulos da, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 2 küçüleceğini açıkladı.

Yunanlı kemer sıkıyor, 200 bin Euro’luk ‘Amiral kayığı’ ihalesi üzüyor

Yunanistan’da çalışanların maaşlarında kısıtlamalar yapılarak sıkı bir tasarruf politikası izlenirken, deniz kuvvetlerinin harcamaları tepki yarattı. Yunan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın amirallerin ulaşımı için 200 bin Euro değerinde 2 adet VIP kayık-tekne ihalesi açtığı ortaya çıktı. Buna göre 5 Mayıs’ta yapılacak ihaleyle deniz kuvvetlerindeki “amiral kayıkları” yenilenecek. Etnos gazetesi, söz konusu ilahenin deniz kuvvetlerinde alt ve üst kadroda olumsuz yorumlara yol açtığını yazdı. Bu arada, Papandreu hükümetinin devlet sektöründe büyük hacimli otomobillerin kullanılmaması yolundaki talimatına rağmen, deniz kuvvvetlerinin garajlarında amiraller için alınmış her biri 30 bin Euro değerinde 4 lüks cip bulundu. Kullanılmamış ciplerin açık artırmayla yarı fiyatına satılması bekleniyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89