• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 21 °C

Yüksekova ve Cizre 'il' oluyor

Yüksekova ve Cizre 'il' oluyor
Hükümet, eylemlerin en çok yaşandığı Yüksekova ve Cizre'yi il yapmaya hazırlanıyor. Hazırlıklar son aşamaya geldi

Hükümet, eylemlerinin en çok yaşandığı Yüksekova ve Cizre'yi il yapmaya hazırlanıyor. Bu amaçla, İçişleri Bakanlığı'ndaki yasal hazırlıkların son aşamasına geldiği öğrenildi. Bakanlığın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatını beklediği, bu talimat sonrasında ilgili düzenlemeleri Bakanlar Kurulu'nda görüşülmek üzere Başbakanlık'a göndereceği kaydedildi. Kararın Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında da ele alındığı, Genelkurmay Başkanlığı'nın da olumlu görüş bildirdiği öğrenildi.

Beş kentte büyükşehir belediye başkanlığı kurulması için çalışmalar yürüten İçişleri Bakanlığı, iki ilçenin il yapılması çerçevesinde başlattığı çalışmalarda son aşamaya geldi. Bakan Beşir Atalay'ın talimatı sonrasında harekete geçen İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Şırnak'ın Cizre, Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinin "il statüsüne yükseltilmesi" için gereken yasal çalışmaların alt yapısını tamamladı.

MGK GÜNDEMİNE GELDİ

Alınan bilgilere göre, geçtiğimiz MGK toplantılarında da konu masaya yatırılırken, Cizre ve Yüksekova'nın il yapılması görüşü değerlendirmeye alındı. Bu çerçevede, hükümetin açılım çalışmalarını koordine eden ve yürüten İçişleri Bakanlığı'nda her iki ilçenin de il yapılması için yasal çalışma başlatıldı. Genelkurmay Başkanlığı'nın da konuya olumlu baktığı kaydedildi.

İMKANLAR ARTACAK

İki ilçe, il olmaları halinde bir yandan yeni olanaklara, diğer yandan da güvenlik önlemleri kapsamında idarenin daha etkin olduğu bir yapıya kavuşacak. Ekonomik ve siyasi anlamda bir çok değişiklik iki ilçedeki halkın günlük yaşamını büyük ölçüde etkileyecek. 2554 sayılı İller İdaresi Yasası çeçevesinde her iki ilçe büyük olanaklara elde edecek. Halen il merkezlerinde faaliyet yürüten bir çok kamu kurum ve kuruluşun hem personel sayısı artırılacak hem de ilçelerde faaliyeti olmayan yeni kamu kurum ve kuruluşları kurulacak. Böylece, her iki ilçedeki kamu personeliistihdamı artırılacak.

İlgili yasa çerçevesinde hükümetin kaymakam yerine kentlere atayacağı valiler daha geniş yetkilere sahip olacak. Valiler il güvenliğinin sağlanmasında da etkin rol alacak.

Son dönemde, ilçelerin il yapılmasında ise daha çok ekonomik ve siyasi kriterler gözönüne alınmıştı. 67 plaka numaralı Zonguldak'tan sonra sırasıyla Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan,Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzce(81) il olmuşlardı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89