• BIST 9918.55
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 30 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

YSK'dan hükümete şok: Referandum 12 Eylül'de

YSK'dan hükümete şok: Referandum 12 Eylül'de
YSK sürpriz bir şekilde, hükümetin beklediği gibi referandumun temmuzda değil 12 Eylül'de yapılmasına karar verdi.

Anayasa değişiklik paketinin halk oylamasına sunulmasıyla ilgili olarak karar almak için toplanan YSK, hükümete şok yaşatan bir karara imza attı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanvekili Kırdar Özsoylu, anayasa değişikliğine ilişkin kanunun 12 Eylül 2010 Pazar günü halk oylamasına sunulacağını açıkladı.

Özsoylu, YSK'nın bugünkü toplantısının ardından konuya ilişkin açıklama yaptı.

Anayasa Değişikliklerinin Halk Oyuna Sunulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Özsoylu, bu kanun ile 3376 Sayılı Kanun'da değişiklik yapılarak halk oylamasının kanunun yayımı tarihinden itibaren 60 gün içerisinde yapılacağının öngörüldüğünü ifade etti.

Halk oylamasına ilişkin kanun hükümlerini anımsatan Özsoylu, Anayasa ve söz konusu kanun hükümleri birlikte değerlendirildiğine Anayasa Değişikliklerinin Halk Oyuna Sunulması Hakkındaki Kanun'un Anayasa'nın 67. Maddesi'nin son fıkrasında ifade edilen seçim kanunları kapsamında olduğunu, bu fıkra uyarınca da seçim kanunlarındaki değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağını söyledi.

Özsoylu, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Deşiklik Yapılması Hakkında 5982 Sayılı Kanun'un, Anayasa'nın 175 ve 3376 Sayılı Kanun'un 2. maddesi hükümleri gereği halk oylamasında uygulanacak sürenin, değişiklikten önceki hüküm itibarıyla, bu metnin uygulanması gerektiğinden, bunun 120 gün olarak tespitine ve referandumun 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılmasına YSK tarafından oybirliğiyle karar verilmiştir" dedi.

Halk oylamasına ilişkin çalışmaların bir komisyon tarafından yürütüleceğini ifade eden Özsoylu, komisyonun çalışmalarının ve se çim takviminin ilerleyen günlerde duyurulacağını söyledi.

RAMAZAN BAYRAMI'NIN DÖRDÜNCÜ GÜNÜ

YSK'nın aldığı karara göre halk Ramazan Bayramı'nın son gününde sandık başına gidecek.

HÜKÜMET TEMMUZ AYINI BEKLİYORDU

Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek ve diğer Ak Partili vekiller daha önce yaptıkları açıklamada referandumun Temmuz ayında yapılmasının planlandığını belirtmişlerdi.

Hükümet daha önce referandum süresini 120 günden 60 güne indiren bir düzenleme yapmıştı. Düzenlemenin ardından, "bu düzenleme bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamaz" tartışmaları başlamıştı. Ancak hükümet, halkoylamasının seçim olmadığını öne sürerek bu tartışmanın yersiz olduğunu belirtiyordu.

KARAR CHP'Yİ SEVİNDİRDİ

Kararın açıklanmasından sonra açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özyürek, "Çok güzel oldu. 12 Eylül çok güzel bir tarih" dedi.

Ayrıca CHP yarın Anayasa düzenlemesini Anayasa mahkemesine götüreceğini duyurdu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89