• BIST 8800.18
  • Altın 2238.004
  • Dolar 32.339
  • Euro 35.0904
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Yıldız Ramazanoğlu: Hayırlı olacaksa Kürtlerin devlet kurmasını isterim

Yıldız Ramazanoğlu: Hayırlı olacaksa Kürtlerin devlet kurmasını isterim
Yıldız Ramazanoğlu, Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel’e konuştu.

Yazar Yıldız Ramazanoğlu, Hürriyet gazetesine verdiği söyleşide, BDP’nin politikalarından Kürt sorununa kadar çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Çamlıbel’in Ramazanoğlu söyleşisinden ilgili bölümler...

‘BDP’nin Müslüman versiyonu çıkabilir’ 

Kürt meselesinde cesur adımları savunan bir tarafınız var. Sizce hükümet neden Kürt sorununun çözümü konusunda daha geleneksel bir çizgiye doğru geri çekildi?

Aslında bu politik atmosfer gerçekten çok zehirleyici, kendinizi kapatmanıza neden olan bir atmosfer. Mesela geçenlerde Mazlumder’in düzenlediği bir Kürt forumu oldu. Yalnızca dindar insanlar Kürt meselesine nasıl baktıklarını konuştular. Çıkan sonuç bildirgesi bence çok heyecan verici çünkü Kürt halkının içine sinecek her türlü alternatifin göz önünde bulundurulmasına dair, ya da herkesin kendini birinci sınıf yurttaş hissedeceği şekilde devletin baştan sona yeniden yapılandırılmasına ilişkin maddeler var. Mesela hükümet bunlarla hiç ilgilendi mi? Keşke birkaç milletvekili gelip izleseydi, kulaklarına inanamayacakları cümleleri duysalardı. 

Nasıl oluşumlar?

Dindar gençler arasında neredeyse BDP’nin Müslüman versiyonunu üretmek isteyen insanlar var. Ben bu gidişatın çok iyi gözlemlenip, algılanabildiğini düşünmüyorum. Sürekli Meclis’teler ama biraz da dışarda olanlara, marjinal gibi görünen şeylere bakmaları lazım. Çünkü aslında o marjinal gibi görünen şeyler marjinal değil. Bunlar zaman içinde beklenmedik bir trend haline gelip, güçlenip, merkeze de yerleşebilecek hareketler. Sivil siyasete kulak verilmesi lazım. Siyaset bir tek o genel kurulda yapılmıyor. Dışarıda koca bir ülke var ve bu ülke inanılmaz bir alt üst oluş içinde. Uludere’nin ağırlığını Müslüman gençler taşıyamıyor bu bilinmeli, yepyeni bir zihinsel yapılanmaya doğru gidiyoruz. Mesela artık Abdullah Öcalan ile görüşmeler yapılıyor ve çok büyük tepki uyandırmıyor çünkü artık halkın bilincinde “ne yapılacaksa yapılsın, yeniden kardeşliğimiz tahkim edilsin” duygusu var. Dağlarda hayatını kaybeden askerlerimizin acısını nasıl içimizde duymayız. Kimisi nişanlı kimisi evli Çanakkale türküsündeki gibi. 

PKK’lılar, dağa çıkan gençler; aslında onların temel hedefi her genç gibi iyi bir eğitim almak, iş bulmak, yuva kurmak, bir şeyler üretmek, mutlu olmak. Peki o insanlar bugün acaba neden orada? Bu soruları soran ve bu insani dili kuran insanlar büyük bir tepkiyle karşılaşıyor. Mesela Diyarbakır Emniyet Müdürü. Onu dinlerken inanın “işte insan” diye düşündüm, gözlerim doldu. 

‘Hayırlı olacak olsaydı Kürtlerin devlet kurmasını isterdim’

Size göre Kürt sorunu nasıl çözülür?
Bütün bu gerilimlerin bize maliyetine bakalım. Zaten 1. Dünya Savaşı’ndan sonra İslam hinterland’ı tamamen atomize edildi. Her kabile neredeyse bir devlet kurdu. Geriye kaldı kankardeşleri Kürtler ve Türkler. Buna da kastedilmek isteniyor. Kaldı ki eğer hayırlı olacaksa ben Kürt kardeşlerimin devlet kurmasını da isterim. Ama hayırlı olmayacağını görüyorum. Biz ulusal boğucu bir devlet kurduk, daralttık kendimizi, şiddet dolu bir tanımın içine soktuk da ne oldu? Daha da azalsak ne olacak? Bence çıkış yolu ademi merkeziyetçilik, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, ve insanların daha çok kendi üzerine söz sahibi olabilmesinde, eşit kurucular olarak hissedebileceğimiz yeni bir yapılanmada.

  • Yorumlar 6
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89