Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hamit Coşkun, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek adayların özellikle uyku düzenine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Coşkun, yaptığı açıklamada, YGS'ye girecek adayların sınav öncesinde bazı hususlara dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. Uyku düzeninin sınavdaki başarı açısından önemli olduğunu vurgulayan Coşkun, ''Sınava girecek öğrenciler mutlaka uyku düzenine dikkat etmelidir. Uyku düzeni bozulduğu an sınavı olumsuz olarak etkiliyor. Sınava kadar geç saatte yatmasınlar, uyku düzenlerini bozmasınlar'' dedi.
Sınavdan önce yürüyüş yapmanın ve dinlenmenin önemli olduğunu belirten Coşkun, sınava kısa bir süre kala ders notlarına bakmamak, kalan süreyi dinlenerek geçirmek gerektiğini kaydetti.
''Sınav öncesinde olumlu düşüncelere sahip olmak gerekiyor'' diyen Coşkun, ''Düşüncelerin olumsuz değil, tam tersi, 'yarın bildiklerimden sınava gireceğim, soruları en iyi şekilde yapacağım' şeklinde olumlu düşünmeleri gerekir. Sınav öncesinde telefon görüşmelerini azaltmalarını tavsiye ediyoruz. Arkadaşlarından telefon alan öğrenciler sınavla ilgili gereksiz kaygıları abartıyorlar'' ifadelerini kullandı.
Sınav öncesinde öğrencileri iyi bir kahvaltı yapmalarını yönünde uyaran Coşkun, ailelerin çocuklarını farklı besinler tüketmeleri konusunda zorlamamaları gerektiğini vurguladı.
Sınav öncesi ailelerin de dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunduğunu belirten Coşkun, ''Aileler öğrencinin alışık olmadığı beslenme şekli uygularsa sınavda sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu durumda öğrencide ani şeker yükselmesi ve düşmesi gerçekleşebiliyor. Aileler, sınava odaklanan düşünceler ve gelecekle ilgili beklenti yapmasınlar. Aileler, kaygılarını mümkünse çocuklarına yansıtmasınlar. Sınav gününü normal bir günmüş gibi geçirsinler. Aileler çocuklarının belirli bir süre uyumalarını ve sınav zamanı zinde kalmalarını sağlamalıdır'' şeklinde konuştu.
''Sınav öncesinde nefes egzersizi yapın''
Kaygılı öğrencilere sınava kısa bir süre kala nefes egzersizi yapmalarını öneren Coşkun, nefes egzersizinin rahatlamayı sağladığını ve heyecanı azalttığını vurguladı. Adayların sınav esnasında sonucu değil, soruları algılamaya yönelmeleri gerektiğine işaret eden Coşkun, şöyle konuştu:
''Bazı öğrenciler sınav sonucu ne olacak' gibi bir takım endişelere kapılabiliyorlar. O bakımdan kendilerini sınav sorusunu algılamaya yönlendirmeliler. Sınavda yapabilecekleri sorudan başlamaları kendilerine karşı öz güvenlerini kazandıracaktır. Bir soru üzerinde fazla zaman harcamamaları gerekiyor çünkü gereksiz olarak yıpranmaya ve zaman harcamaya, böylelikle de olumsuz duyguların artışına sebep olabiliyor.
Sınavda tabii ki heyecan olması gerekiyor. Sınav başlangıç aşamasında streslerinin olması gayet normaldir. Öğrenciler yaşadıkları gerilimi anormal adlandırmasınlar. Belli düzeyde hissediyorlarsa gayet normaldir. Sınavları gayet iyi geçecek ve performansları daha iyi olacak demektir.''
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.