• BIST 9694.45
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 10 °C

Yeni Ukrayna lideri Çikolata Kralı Poroşenko

Yeni Ukrayna lideri Çikolata Kralı Poroşenko
Ukrayna’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini resmi olmayan sonuçlara göre milyarder iş adamı Petro Poroşenko kazandı.

Ülkede dün düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinden ‘Çikolata Kralı’ lakaplı milyarder işadamı Petro Poroşenko, en güçlü rakibi Yuliya Timoşenko’ya açık ara fark atarak galip çıktı. Rusya yanlılarının kontrolündeki bölgelerdeki doğu bölgelerinde ise seçim gergin geçerken, Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da ise seçim yapılmadı. Donetsk’te hiçbir oy kullanma merkezi açılmadı. Bölge genelinde ise 12 seçim komisyonundan yedisi çalıştı. Ülke genelinde seçimlere katılımın ise yüzde 45 civarında olduğu belirtildi. 

‘İLK ÖNCE DONETSK’E GİDECEĞİM’

Poroşenko zafer konuşmasında “Bu, tüm Ukrayna’nın seçimi. İlk görevim savaşı bitirerek barışı getirmek olacak. İlk önce Donetsk’e gideceğim” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın tek ve bütün bir devlet olarak kalmaya devam edeceğini vurgulayan Poroşenko, “Federal yapı olmayacak” diye konuştu. 48 yaşındaki Poroşenko AB ile ilişkileri geliştirme ve aylardır krizin hüküm sürdüğü doğuda barışı yeniden tesis etme sözü verdi.

Sonuçlar aslında sürpriz olmadı. Anketlerde favori gösterilen Poroşenko, yüzde 55.9’luk oranla ilk turda seçimleri kazandı. Poroşenko en büyük rakibi olan Vatan Partisi lideri eski kadın Başbakan Yuliya Timoşenko’ya da büyük fark attı. İkinci sıradaki Timoşenko’nun yüzde 12.9 oy aldığı açıklandı. 

TİMOŞENKO YENİLGİYİ KABUL ETTİ

Öte yandan Timoşenko da seçimlerin ardından yenilgiyi kabul etti. Timoşenko, “Tüm Ukrayna halkını kutluyorum. Kremlin’in tüm çabalarına rağmen dürüst ve demokratik seçimler gerçekleştirmeyi başardık” dedi.

Ülkedeki yeni seçim yasasına göre, seçimlerin ilk turunda herhangi bir adayın yüzde 50’den fazla oy alması durumunda, seçimlerin ikinci turu yapılmayacak, aksi halde en fazla oy alan iki aday 15 Haziran’da ikinci turda yeniden yarışacaktı.

TİMOŞENKO ‘GEÇMİŞİNDEN’ KAYBETTİ

Seçimlere 21 aday katılmasına rağmen anketler de Poroşenko ile Timoşenko arasında geçeceğine işaret ediyordu. ‘Turuncu Prenses’ olarak anılan Timoşenko’nun Ukrayna’nın şu an içine düştüğü durumdan sorumlu siyasetçilerden biri olduğunu düşünen seçmenin ilk turda tercihini Poroşenko’dan yana yapacağı tahmin ediliyordu. Son anketler Poroşenko’nun oy oranının yüzde 38 civarında seyrettiğini, Timoşenko’nun oylarının ise yüzde 9’da kaldığını gösteriyordu.

POROŞENKO – KREMLİN PAZARLIĞI

Bu arada Moskova’daki bazı bağımsız siyasi gözlemciler ise Poroşenko ile Kremlin arasında gizli pazarlık yapıldığını iddia etmişti. Rusya, ‘Roshen Şekerleme’ imparatorluğunun patronu olan Poroşenko’nun ülkedeki yaklaşık 2.5 milyar dolarlık mal varlığını dondurmuş vaziyette.

Ukrayna seçimleri sonrası detayları ortaya çıkacak pazarlığa göre Poroşenko, Ukrayna’nın hem Rusya, hem de Avrupa ’ya eşit mesafede duran ülke statüsünde kalacağını açıklayacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise “Ukrayna halkının yapacağı seçime saygılı olacağız” demişti. 

OBAMA'DAN KUTLAMA MESAJI 

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama ise tüm Amerikan halkı adına Ukraynalıları devlet başkanlığı seçimlerine katılımından dolayı kutladı. Provokasyon ve şiddete rağmen, milyonlarca Ukraynalının seçim sandıklarına gittiğini, hatta Rusya yanlısı ayrılıkçı grupların halkın oy kullanmasını engelleme arayışı içinde olduğu Ukrayna’nın doğusunda bile bazı cesur Ukraynalıların oy kullanabildiğini kaydeden Obama, tüm tehditlere rağmen seçimlerin gerçekleşmesini sağlayan Ukrayna hükümeti ile tüm emeği geçenleri takdir ettiğini vurguladı.

Obama, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: ‘ABD olarak yeni devlet başkanının yanı sıra demokratik yollardan seçilmiş parlamento ile Ukrayna’nın ekonomik ve siyasi reformlarını yürürlüğe koyulabilmesi çabalarına destek vermek için çalışmayı arzuluyoruz. ABD olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklemeye devam ediyoruz, Rusya’nın Kırım’ı ilhak girişimini ve işgalini reddediyor ve kınıyoruz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89