• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 3 °C

Yeni solculardan yepyeni bir yeni girişim!

Yeni solculardan yepyeni bir yeni girişim!
Aralarında Ahmet İnsel, Fuat Keyman ve Mithat Sancar'ın da bulunduğu bir topluluk, bir bildiri yayınladı.

Aralarında Ahmet İnsel, Fuat Keyman ve Mithat Sancar'ın da bulunduğu bir topluluk, "bir platform, hareket veya benzeri bir siyasal ilişki ve etkileşim ağı"nın kurulması için çağrıda bulunmuş. İnsel, Keyman ve Sancar, Ufuk Uras'ın girişimiyle başlatılan ve Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (EDP) kurulmasıyla sonuçlanan yeni parti kurma çalışmaları sırasında "temas grubu" üyeliği yapmış, ancak sonrasında bu partiye katılmamıştı.

haberveriyorum.net'de yayınlanan habere göre 16 Mayıs Pazar günü topluluk tarafından bir toplantı düzenlenecekmiş. "Sol İletişim" adlı geçici bir elektronik iletişim grubu da açan topluluğun çağrı metni ve imzacı listesi şöyle:

Türkiye'de solun siyasal alanda güçlenmesi, kendini fikri planda yenilemesi ve toplumsal yaşamda varlığını yaygınlaştırmasıyla mümkündür. Bu amaçla yola çıkan Solda Büyük Buluşma girişimi , Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin kurulmasıyla sonuçlandı. Bu girişimde yer alanların bir kısmı EDP'ye girdiler. Böyle bir partinin kurulmuş olması önemlidir ama yeterli değildir.

Solun kendini yenilemesi, geniş kesimlerle, salt parti ilişkisiyle sınırlı olmayan biçimde ilişki kurması, toplumsal hareketleri etkilemesi ve onlardan etkilenmesi için klasik parti biçiminin dayattığı sınırları aşmaya ihtiyacımız var. Solun eşitlik, dayanışma, demokrasi ve özgürlük ideallerini, vicdani seçim ve adalet arayışı ışığında toplumda yaygınlaştıracak bir hareket, bir platform, yeni bir birliktelik biçimi kurabiliriz.

Bu birlikteliğe katılanların nereden geldikleri değil, beraber nereye gidildiği anlamlı olursa, farklılıkların birbirini besleyerek solun zenginleşmesi mümkün olur. Böyle bir platform, hareket veya benzeri bir siyasal ilişki ve etkileşim ağı, bir iktidar amacı gütmeyen, buradan partilerin, sendikaların, toplumsal hareketlerin beslenmesini amaçlayan bir yatay, açık ve esnek ilişki biçimiyle var olabilir. Ülke çapında yerel ayakları olan, sadece sanal bir iletişim ağı olmakla yetinmeyen, somut pratikleri destekleyerek, somut girişimlere katılarak ya da ön ayak olarak toplumsal yaşamın farklı kesitlerinde hareket halinde birlikte olunmasını sağlayabilmelidir.

Böyle bir oluşumun önceden saptanmış bir modeli yoktur. Farklı yerel deneyimlerin oluşturacağı zenginliği yontmayan, bunların ortak amaçlara doğru evrilmesini sağlayan esnek bir ilişki biçimini hep birlikte değerlendirerek oluşturabiliriz.

Solun ideallerinin toplumun çoğunluğunun kabul ettiği ilkeler haline gelmesini sağlamak, uzun soluklu bir uğraşı göze almayı gerektirir. Günümüz Türkiye'sinde böyle bir hedef aynı zamanda büyük bir iddiayı içinde barındırıyor. Böyle bir hedef bugünden kendini soyutlamayı, belirsiz bir uzak gelecek adına bugünü boş vermeyi değil, tam tersine geleceğin bugünden kurulduğunu bilerek, gerçek hayatta olanla iç içe olmayı şart koşuyor.

Bu geniş ve yeni beraberliğin nasıl hayata geçirilebileceğini tartışmak üzere sizi 16 Mayıs pazar günü saat 10-17 arasında Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde toplanmaya davet ediyoruz.

Ahmet İnsel, Avi Havigua, Belce Öztuna, Fatma Belpetek, Fuat Keyman, Gencay Gürsoy, Haluk Levent, Mithat Sancar, Nilgün Aklar, Öykü Didem Aydın, Saniye Denli, Sezai Temelli, Yıldız Önen, Yörük Kurtaran, Yonca Güzelpınar.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89