• BIST 9887.85
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 30 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Yeni Anayasa için en anlamlı toplantı Diyarbakır'da yapıldı

Yeni Anayasa için en anlamlı toplantı Diyarbakır'da yapıldı
Anayasa Platformu’nun “Türkiye Konuşuyor” adıyla Ankara, Konya, Edirne’den sonra dördüncü toplantısını Diyarbakır’daki Rönesans Konferans Salonu’nda yaptı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AKP, CHP, MHP ve BDP milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Vali Mustafa Toprak’ın da yer aldığı platformda 20 sivil toplum kuruluşu yöneticisi katıldı. Salona Anayasa Platformu tarafından telefonla ve e-mail ile davet edilen temsilciler hazır bulundu. Her birinde 5-6 kişinin oturduğu 60 kadar masada bir teknik görevli talepleri özetleyerek bilgi merkezine aktardı.

35351

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, tüm siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin ve toplumun her kesiminin yeni anayasa istediğini hatırlattı. “Dar gelen elbiseyi değiştirelim” diyen Hisarcıklıoğlu, bireyi esas alan, hak ve özgürlüklerde evrensel standartları yakalayan bir anayasa için herkesin düşüncesini ifade etmesi gerektiğini söyledi. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, 1982 Anayasası’nın 17 kez değiştirildiğini ancak yasaklı anlayışının değişmediğini belirterek “Anayasaya vatandaş eli değsin” dedi. Kumlu, yeni Anayasa’nın kağıt üzerinde olmamasını “sosyal devlet” olgusu ile yeniden kurgulanması gerektiğini söyledi.

35355

Kart: Demokrasi paketine ihtiyaç var
Hak-İş, TESK, TÜRMOB, TÜMSİAD ve TÜRKONFED başkanlarının kısa konuşmalar yaptığı toplantıda CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “nefret ve ayrıştırmanın olduğu bir ortamda” yeni Anayasa ihtiyacının daha fazla olduğunu söyledi. Kart, “Yüzde 10 seçim barajını kaldıran”, “özel görevli mahkemeleri kaldıran”, “Türkiye genelinde yerel yönetimleri güçlendiren” bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirtti. Yeni bir toplumsal sözleşme olan Anayasa’nın tek başına yeterli olmayacağını da belirten Kart, Terörle Mücadele Kanunu, Dernekler Kanunu, Polis Vazife ve Salahiyeti Kanunu, Sendikalar Kanunu gibi pek çok alanı kapsayan “Demokrasi Paketi”ne ihtiyaç olduğunu vurguladı. Kart’ın Uludere ve İçkale’deki katliamları sorgulayacak siyasi bir iradeye ve dönem sınırlaması yapmadan tüm faili meçhul cinayetleri açığa çıkaracak bir iradeye ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

35352

Şahin: Yeni Anayasa dört dörtlük olacak
AKP Karabük Milletvekili M. Ali Şahin de 89 yıl önce ilan edilen cumhuriyette 4 Anayasa yapıldığını ancak bu Anayasaların sorunları çözmediğini tersine problem kaynağı olduğunu söyledi. Özellikle son iki Anayasa’nın “İnsanın devlet için ve devlete hizmet için var olduğu” mantığa sahip olduğuna dikkat çeken Şahin, yeni Anayasa çalışmalarına 4 ay önce başlandığını ve dördüncü toplantıyı yaptıklarını belirterek, “Yeni Anayasa dört dörtlük olacak” dedi. MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da bin yıldır bu toprakların gözyaşı, ter, acı, sevinçle yoğrulduğunu ve yurt haline geldiğini belirterek Kürt ve Türklerin akraba olduğunu söyledi.

35353

Tan: Devlet ile milleti barıştırmalıdır
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da 2007 seçimlerinden bu yana Yeni Anayasa’nın tüm toplumun gündeminde olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan’ın 15 Aralık 2007’de yeni Anayasa’nın Meclis gündemine geleceğini ve 4 aylık bir zaman dilimi içinde de tamamlanacağını ilan ettiğini hatırlattı ve neden bu güne kadar yapılmadığı konusuna girmeyeceğini söyledi. “Problemlerimiz var, milletin istediği bir Anayasa yapılmazsa problem olarak karşımıza çıkar” diyen Tan, Kürtçe bir atasözünü hatırlatarak, “Gidenin peşine düşmeyeceğiz ama tuttuğumuzu da bırakmayacağız” dedi. Tan, yeni Anayasa’nın devlet ile milleti barıştıran bir anayasa olması gerektiğini söyledi.

Toplantı formatında olmamasına karşın yapılan öneri ile Vali Mustafa Toprak ile Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ev sahibi olarak birer konuşma yaptı. Topluluğu Türkçe ve Kürtçe selamlayan Baydemir, mevcut parlamentoda yeni bir Anayasa yapmanın mümkün olduğunu söyledi.

35354

Baydemir: Herkesi garantiye almalıdır
“Hala kardeş kavgası oluyorsa, anneler gözyaşı döküyorsa bunun bir sebebi de herkesin üzerinde mutabık olduğu bir toplumsal sözleşmenin, bir Anayasa’nın olmamasıdır” diyen Baydemir, özgürlüğü “en çok ihtiyaç duyduğumuz şey”, barışı “üzerinde mutabık olduğumuz durum” olarak tanımladı. Yeni toplumsal sözleşmenin kardeş kavgasını nihayete erdirmesi gerektiğini dileyen Baydemir, “Edirne’sinden Hakkari’sine kadar bir daha tek bir ocağa acı haberin düşmediği bir metin yaratmalıyız. Türküyle Kürdüyle bütün etnik kimliklerin içerisinde yer aldığı, kendisini sürdürebildiği, garanti altına aldığı yeni bir toplumsal sözleşmeye şiddetle ihtiyaç var” diye konuştu.

TEPAV’dan Güven Sak ile Oğuz Babüroğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı toplantı basına kapalı olarak sürdü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89