• BIST 9686.11
  • Altın 4253.909
  • Dolar 39.1567
  • Euro 45.2024
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 10 °C

Yeni Anayasa çalışmaları Anadil'e takıldı

Yeni Anayasa çalışmaları Anadil'e takıldı
Yeni anayasa çalışmaları eğitim ve öğrenim hakkı maddesi üzerinde salı gününden bu yana yürütülen çalışmalardan sonuç çıkmadı.

Yeni anayasa çalışmaları "eğitim ve öğrenim hakkı" maddesinde tıkandı. Salı gününden bu yana TBMM Uzlaşma Yazım alt komisyonunda görüşülen madde üzerinde anlaşma sağlanamadı. 

Yeni anayasa çalışmaları eğitim ve öğrenim hakkı maddesi üzerinde salı gününden bu yana yürütülen çalışmalardan sonuç çıkmadı. 

BDP görüşmeler sırasında madde metnine anadilde eğitim hakkının anayasal güvenceye kavuşturulması için “Herkesin nitelikli ve anadilde eğitim ve öğrenim görmesini sağlamak devletin başta gelen ödevlerindendir” şeklinde fıkra konulmasını istedi. 

Önerdiği madde metniyle anadilde eğitime ışık yakan AKP eğitim dilinin anayasal bir sorun olmadığını belirterek, konunun “yasayla” düzenlenmesini istedi. 

CHP “eğitim dilinin Türkçe olması, ancak insanlara anadillerini öğrenme hakkının” tanınması tezini savunurken, MHP de eğitim ve öğrenimin Türkçe olmasında ısrar etti. 

Görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine komisyon maddenin bir üst komisyonda görüşülmesine karar verdi.

BDP’li Altan Tan anadilde eğitim konusunun toplumda yeni anayasa yapılması ihtiyacını gerektiren temel 4-5 problemden biri olduğunu belirterek, dünyanın hiçbir ülkesinde etnik unsurların anadilde eğitim hakkını kısıtlayan yasaklayan düzenlemeler olmadığını söyledi.

BDP’li Ayla Akat Ata da, MHP’nin “Türklüğün üst kültürel kimlik olduğu” savına karşı çıkarken, kendisini Türk hissetmediğini, Kürt olup Kürtçenin Zazaki lehçesini konuştuğunu söyledi ve MHP’nin bakış açısıyla konunun çözümsüz kalacağını ifade etti.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    • Medya terazi06 Ekim 2012 Cumartesi 22:22ANAyasa

      Kürdlerin ANAyasasının birinci maddesi,ANAdilidir.İlk doğduklarında zaten ANAdilini öğreniyorlar.Önemli olan EĞİTİMDİR,eğitim olmazsa Kürd dili kürdçe asimilelasyon çarkından öğütülerek yok olma dehdidiyle Qarşı Qarşıya Qalmış durumdadır.

      Be ziman jiyan nabe..!

      Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89