• BIST 9530.47
  • Altın 2478.495
  • Dolar 32.4245
  • Euro 34.7679
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 3 °C

Yazar Mıgırdiç Margosyan son yolculuğuna uğurlandı

Yazar Mıgırdiç Margosyan son yolculuğuna uğurlandı
Yazar Mıgırdiç Margosyan için Kumkapı Patrikhane Kilisesinde tören düzenlendi. Törende konuşan HDP Milletvekili Garo Paylan Margosyan için “Türkiye bir hakikat atlatıcısını kaybetti” dedi.

Karaciğerle bağlantılı sağlık sorunları nedeniyle bir süredir Maltepe Üniversitesi Hastanesinde tedavi gören Margosyan, 2 Nisan 2022’de hayatını kaybetti. Margosyan için Kumkapı Meryem Ana Kilisesinde anma töreni düzenlendi.

Törene CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Turan Aydoğan, HDP Milletvekilleri Garo Paylan,  Züleyha Gülüm,  Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz,  Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren, Yazar Şehymus Diken, Oral Çalışlar ve çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

‘Türkiye bir hakikat atlatıcısını kaybetti’

HDP Milletvekili Garo Paylan, Mıgırdiç Margosyan için “Türkiye bir hakikat atlatıcısını kaybetti” dedi. Kilisenin bahçesindeki kalabalığı göstererek, “Şu anda Diyarbakırlı ve Anadolu’nun her yerinden, onun hikayesini seven, onun anlatmaya çalıştığı hikayelere dokunan insanlar bu kilisenin bahçesini doldurdular. Aslında bir Türkiye fotoğrafı bu bahçe” ifadelerini kullandı.

Kilisedeki tören sonrasında Margosyan Şişli Ermeni Mezarlığında toprağa verildi. Margosyan’ın mezarına oğlu Şant Margosyan ve yazar Şehmus Diken tarafından köyü Heredan’dan getirilen toprak döküldü.

Mıgırdiç Margosan kimdir?

Margosyan 23 Aralık 1938’de Diyarbakır’da, Hançepek Mahallesi’nde (Gavur Mahallesi) doğdu. Eğitimini Süleyman Nazif İlkokulu, Ziya Gökalp Ortaokulu, daha sonra İstanbul’daki Bezciyan Ortaokulu ve Getronagan Lisesinde sürdürdü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü bitirdi.1966-1972 yılları arasında Üsküdar Selamsız’daki Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesinde müdürlüğün yanı sıra felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyatı öğretmenliği yaptı. Daha sonra öğretmenliği bırakarak ticarete atıldı. Edebi çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

Marmara gazetesinde yayımlanan Ermenice öykülerinin bir bölümü Mer Ayt Goğmerı (Bizim Oralar) adıyla kitap haline getirildi (1984) ve bu kitabıyla 1988’de, Ermenice yazan yazarlara verilen Eliz Kavukçuyan Edebiyat Ödülü’nü aldı. Aras Yayıncılık tarafından basılan Gâvur Mahallesi (1992), Söyle Margos Nerelisen? (1995) ve Biletimiz İstanbul’a Kesildi (1998) adlı Türkçe kitaplarını, 1999’da ikinci Ermenice kitabı Dikrisi Aperen izledi. Türkçe kaleme aldığı Tespih Taneleri (2006) adlı anı-romanı büyük ilgiyle karşılandı. Evrensel, Agos ve Yeni Yaşam gazetelerinde yazdığı yazılar, Kirveme Mektuplar, Çengelliiğne, Zurna ve Kürdan isimleriyle kitaplaştırıldı. Yazarın, dünyanın yaratılış hikayesini mizahi bir üslupla ele aldığı son kitabı Tanrı’nın Seyir Defteri ise 2016’da yayımlandı. (Evrensel)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89