• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 11 °C

Yaşar Büyükanıt'a 'iyi çocuk' süprizi

Yaşar Büyükanıt'a 'iyi çocuk' süprizi
Şemdinli Savcısının iddianamede yer verdiği bir belge Genelkurmay eski başkanı Yaşar Büyükanıtın "iyi çocuk" sözü için yargı yolunu açacak.

Şemdinli Savcısının iddianamede yer verdiği bir belge Genelkurmay eski başkanı Yaşar Büyükanıtın "iyi çocuk" sözü için yargı yolunu açacak.Şemdinli Savcısının iddianamede yer verdiği bir belge Genelkurmay eski başkanı Yaşar Büyükanıt’a yargı yolunu açacak. Van Barosu, savcı Sarıkaya’nın Büyükanıt’ın çete suçundan yargılanması talebi ile Genelkurmay’a gönderdiği dosyanın gereğinin yapılması için Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcı Vekilliğine suç duyurusunda bulunacak.

Genelkurmay eski başkanı Yaşar Büyükanıt’a yargı yolunu açan gelişme, 2006 yılı Kasım ayında patlak veren Şemdinli olaylarından sonra meydana geldi. Şemdinli davasını açan ve davadan sonra meslekten ihraç edilen Savcı Ferhat Sarıkaya, Şemdinli soruşturmasını yürütürken, kendisinin de mesleki sonunu hazırlayan önemli bir karar verdi. Sarıkaya, yürüttüğü soruşturma sırasında dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'ın, Diyarbakır'da görev yaparken bölgedeki sıralı komutanların bir kısmıyla birlikte "çete oluşturduğu" kanaatine vardı. Savcı Sarıkaya, 2006 yılındaki yasalara göre kuvvet komutanları ve diğer askeri zevat için soruşturma yapıp dava açma yetkisi bulunmadığından bu isimlerle ilgili soruşturmayı ayırmıştı.

Sarıkaya bu dosyayı, suç duyurusuyla birlikte Genelkurmay Askeri Savcılığı'na göndermiş, gerekli işlemlerin yapılmasını istemişti. Sarıkaya, Şemdinli dava dosyasında Büyükanıt'tan "şüpheli" olarak söz etmişti.

ÇETE VE GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇLAMASI

Kararda, "Yaşar Büyükanıt ve Büyükanıt'ın Diyarbakır'da görev yaptığı sırada aynı yerde İl Jandarma Alay Komutanı olan Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma İstihbarat Yüzbaşı Ali Osman Celasun, dönemin Diyarbakır Kolordu Komutanı Komutanı Kurmay Başkanları Erhan Tavşancı ve Reha Şatana ile dönemin MİT Bölge Başkanı Cemal Uzgören'in, suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve sahte belge düzenlemekten yargılanmaları" talebine yer verilmişti. Suç duyurusu başvurusunun içinde, şimdi Ergenekon soruşturmasında şüpheli olarak tutuklu bulunan, o dönemde Binbaşı olan Cemal Temizöz de yer almış, Temizöz'ün de "çete oluşturmak"tan yargılanması talep edilmişti.

SUÇ DUYURUSU YAPILIYOR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı askerlerin sivil yargıda yargılanmasına olanak tanıyan yasa yürürlüğe girdikten sonra Şemdinli dosyasındaki bu iddialar nedeniyle Büyükanıt için de yeniden düğmeye basıldı. Şemdinli davasının müdahil avukatları ile Van ve çevre illerin baro başkanları Van Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcı Vekilliğine başvuruda bulunacaklar.

Hafta başında Avukatlar yapacakları başvurularında, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin görev alanını tanımlayan 250'inci maddesinin değiştiğini, bu mahkeme ve savcılıkların artık askerlerle ilgili iddiaları soruştup davaları bakacak şekilde donatıldığını kaydedecekler. Avukatlar Van Başsavcılığı'na yapacakları başvuruda, Sarıkaya'nın hazırladığı Şemdinli dosyası içindeki "tefrik kararı" ve askeri savcılığa yaptığı duyurusunu hatırlatarak sivil savcılıktan, "Yeni yasaya göre artık Büyükanıt ve diğer komutanlar hakkında soruşturma yetkiniz var, Genelkurmay Askeri Savcılığı'na 2006 yılında gönderdiğiniz ve haben orada bekleyen suç duyurunuzu geri çekip soruşturmayı siz yapın" talebinde bulunacaklar.

AVUKATLAR YARIN BAŞVURU İÇİN TOPLANIYOR

Yasal düzenlemelerle birlikte yarın Van’da bölge Barolara ve ÇHD olarak bir toplantı yapacaklarını belirten ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı, toplantı sonrası Pazartesi günü Askeri Mahkeme’ye başvuracaklarını söyledi. Sorularımızı yanıtlayan Kozağaçlı, “avukatlar olarak toplantı sonrası Pazartesi Van Askeri Mahkemeye başvuracağız. Özelikle 5918 Sayılı Yasının yürürlüğü girmesiyle birlikte dosyanın tekrar Van Özel yetkili mahkeme göndermesini isteyeceğiz” dedi. Şemdinli davasında dönemin Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile ilgili bölümün ayrılarak askeri mahkemeye gönderildiğini de belirten Kozağaçlı, şöyle devam etti: “O dönem savcılık askeri personel ile ilgili dosyayı ayırarak kendi sorumluluğuna girmediği gerekçesiyle askeri mahkemeye göndermişti. Bu dosya halen askeri mahkemede sonuçlanmamıştır. Bunun için yasal değişiklikle bu dosyaların tekrar sivil mahkemelere gönderilmesi gerekiyordu. Biz bunun tekrar gönderilmesini isteyeceğiz.”

GENELKURMAY TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Sarıkaya, Büyükanıt'ın Şemdinli davasının sanığı Astbubay Ali Kaya için söylediği "iyi çocuktur, tanırım" sözleri için "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçundan ayrıca soruşturmasını istemişti. Genelkurmay Başkanlığı Şemdinli soruşturması devam ederken Savcı Sarıkaya'nın Askeri Savcılığa yaptığı suç duyurusu ile ilgili olarak sert bir açıklama tepki göstermişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89