• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Yargıtay ‘koşulsuz kaos’ dedi

Yargıtay ‘koşulsuz kaos’ dedi
Cihaner’i ‘evrakta sahtecilik’ suçundan yargılayan 11. Ceza Dairesi, Erzincan Ergenekon dava dosyasının aslını görmeden Yargıtay’da birleştirdi ve tüm sanıkları tahliye etti

Yargıtay üyesi Aktan’a ait ses kaydında, Erzurum’daki dosya gelmese de fotokopi üzerinden davanın birleştirileceği, sanıkların tahliye edileceği ve davanın bitirileceği anlatılıyordu

Ergenekon davalarına yüksek yargıdan bir haftada ikinci yasadışı müdahale geldi. 9 hakime ‘Haberal’ı tahliye etmedin’ cezasının ardından dün de Yargıtay üyelerine ait ses kayıtlarında anlatılan plandaki gibi Erzincan Ergenekon dosyasını fotokopi üzerinden inceleyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi ‘birleştirme’ kararı vererek tüm sanıkları tahliye etti. Mahkeme Başkanı’nın sanığın bile görüşünü sormadan kararı açıklamaya başlayıp sonra uyarı ile karar için duruşmaya ara vermesi kararın çok önceden verildiğinin işareti olarak gösterildi.

Herşey ‘o ses’in planındaki gibi

Erzincan Başsavcı İlhan Cihaner’in “görevi kötüye kullanma” ve “evrakta sahtecilik” suçundan yargılandığı davanın dünkü duruşması Yargıtay 8. Daire üyesi Hamdi Yaver Aktan’a ait ses kayıtlarındaki planın hayata geçirilmesine sahne oldu. Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki İlhan Cihaner ve 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in de sanık olduğu dosyanın aslının kendilerine gelmediğini açıkladıktan sonra talepleri almaya geçti. Cihaner’in avukatları birleştirme talep etti, Yargıtay Savcısı ise ‘karar heyetin’ demekle yetindi.

Savcı sözünü bitirdi karar çıktı

Savcının sözünü bitirmesinin hemen ardından Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker “gereği düşünüldü” diyerek önceden hazırlandığı izlenimi veren birleştirme kararını okudu. İlhan Cihaner’in avukatlarının verdiği fotokopiler üzerinden inceleme yapıldığını vurgulayan Daire Başkanı Ülker, Erzurum’daki Ergenekon davasının Yargıtay’daki dava ile birleştirilmesine karar verildiğini açıkladı. Birleştirme gerekçesi olarak “iki dava arasında ‘şahsi ve fiili irtibat’ bulunmasını” gösteren Ülker, birleştirme için Erzurum 2. Ağır Ceza’dan ‘muvafakiyet’ alınmasına gerek görülmediğini söyledi.

Savcı avukattan hızlı davrandı

Ersan Ülker’in ‘birleştirme’ kararını açıklamasının ardından sanık avukatlarının ‘tahliye’ talebini bile beklemeyen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, İlhan Cihaner’le birlikte Erzincan Ergenekon davasının tüm tutuklu sanıklarının tahliyesini istedi. Savcının tahliye talebi salonda bulunanlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Başkan Ülker heyecana kapıldı

Alkışlar sürerken Daire Başkanı Ülker, sanık Cihaner’in görüşünü bile sormadan “Gereği görüşüldü” diyerek ‘tahliye’ kararını açıklamaya geçti. Bu sırada 8. Daire’nin diğer üyeleri Ülker’i uyarınca Ülker, “Evet, sanıktan soruldu” diyerek Cihaner’e söz verdi. Cihaner’in de tahliye istemesinin ardından duruşmaya kısa bir ara veren Ülker, dönüşte Erzincan Ergenekon sanıklarının tamamının tahliyesine karar verildiğini açıkladı.

Bakanlığı beklemeye gerek yok

Erzincan Ergenekon davasına bakan Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi de Yargıtay 11. Ceza’nın hedefindeydi. Yargıtay, Erzincan Ergenekon dosyasını kendilerine göndermeyen Erzurum 2. Ağır Ceza üyeleri hakkında Adalet Bakanlığı’nın kararı beklenmeksizin Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

En kısa zamanda görevime döneceğim

Yargıtay’ın tahliye kararının ardından jet hızıyla bir haftadır kaldığı Sincan F Tipi Cezaevi’nden salıverilen İlhan Cihaner, görevine en kısa sürede başlayacağını belirterek, ‘’Cumhuriyet savcısının görevi soruşturma yapmaktır. Cumhuriyet savcısı soruşturma yapar, devam edeceğim’’ dedi. Kendisini hiçbir zaman tutuklu olarak görmediğini, çünkü düne kadar gerçek manada yetkili bir mahkeme karşısına çıkmadığını savunan Cihaner, “Bugün ilk kez yetkili ve görevli bir mahkeme karşısına çıktım ve o mahkeme de gereğini yaptı” dedi. Yargının ideolojik bir saldırı altında olduğunu savunan Cihaner kendisini karşılamaya gelen eşi Muhteber Cihaner, ailesi ve yakınlarıyla kucaklaşıp cezaevinden ayrıldı.

Beraat gibi ‘koşulsuz’ tahliye

Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, Erzurum’daki davada tutuklu bulunan İlhan Cihaner, Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Nedim Ersan, Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut, Astsubaylar Murat Yıldız, Orhan Esinger ve Şenol Bozkurt, MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir, MİT mensupları Sadri Barkın İnce ve Kıvılcım Üstel’in tahliye nedenini de şöyle açıkladı: “İsnat edilen suçlamaların tutuklama için tek başına yeterli olup olmayacağı gözetilmeden tutuklama kararı verilmesi” ve “Dosyadaki hukuki bulgu ve belgeler gereği koşulları oluşmadığı” için “Sanıkların koşulsuz tahliyelerine karar verildi.”

Tahliye emri faksla gitti

Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin ‘tahliye’ kararı Erzincan Ergenekon tutuklu sanığı muvazzaf askerlerin tutulduğu Erzurum Askeri Cezaevi ile MİT üyelerinin tutuklu bulunduğu Erzurum H Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne faks ile ulaştırıldı. Faksın ulaşmasının ardından muvazzaf askerler ve MİT görevlileri cezaevlerinden tahliye edilerek evlerine gönderildiler.

Herşey Aktan’ın ses kaydında anlatıldığı gibi

“İlhan Cihaner’i kurtarma ve Erzincan Ergenekon davasının üzerini örtme operasyonu”, Ergenekon iddianamesinde “Örgüte üst düzey eleman kazanma toplantısı” olarak gösterilen Kent Otel Toplantıları’nın müdavimi olduğu belirlenen Yargıtay 8. Daire Üyesi Hamdi Yaver Aktan’ın internete düşen ses kayıtlarıyla açığa çıkmıştı. İnternete ilk önce Yargıtay üyesi Aktan ile İlhan Cihaner’in yargılandığı Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker arasında geçtiği iddia edilen görüşmenin ses kaydı düştü. Aktan bu ses kaydında, “Errzincan Ergenekon davasını Yargıtay’a getirdik mi biz bu davayı bitiririz” diyordu. İşte o konuşmadan satır başları:

ANKARA’YA GETİRDİK Mİ BİTİRİRİZ

• Bu davayı buraya (Yargıtay’ı kastediyor) getirdik mi biz bu davayı bitiririz.

• Adli Müşavir (Tuğg. Hıfzı Çubuklu) dedi ki; “Şu Uyuşmazlık Mahkemesi’ne uyuşmazlık çıkarmadan götüremez miyiz diye düşünüyorum”.

• Götüremeyiz... Uyuşmazlıktan geçmez, kemikleşirse sıkıntı çıkar. Kötü olabilir, hepsini tahliye edeceğiz.

FOTOKOPİ ÜZERİNDEN TAHLİYE EDERİZ

İnternete düşen ve yalanlanmayan ikinci ses kaydındaki konuşmaların ise Yargıtay 8. Daire üyesi Hamdi Yaver Aktan ile Yargıtay 10. Hukuk Dairesi Üyesi Fatih Arkan arasında geçtiği iddia ediliyordu.

• Fatih Arkan: Erzurum, dosyayı göndermeyiverirse ne yapacağız?

• H. Yaver Aktan: Göndermek zorunda...

• Fatih Arkan: Yapmayın böyle diye diye böyle oldu. HSYK’yı da rezil etiler. Göndermiyorum derse ne yapacaksınız?

• H. Yaver Aktan: Fotokopi bile gönderse birleştirme kararı verip esası kapatıp dosyayı gönder kardeşim. Fotokopiyi bile gönderse burası cesaretli ise, ben olsam birleştiririm basarım tahliyeyi...

BAŞKAN’A RÜŞVET: YARGITAY BAŞKANLIĞI

Yargıtay 8. Daire üyesi Hamdi Yaver Aktan ile Yargıtay 10. Hukuk Dairesi Üyesi Fatih Arkan arasında geçen konuşmada 11. Ceza Dairesi Başkanı Ülker’e davanın üzerini kapatması için Yargıtay Başkanlığı teklif edildiği anlatılıyordu. İşte o ses kaydından satır başları:

• “Ersan Ülker e dedim; bunu yaparsan Yargıtay başkanısın. Üç tane adaysınız Abdurrahman Yalçınkaya, Kadir Özbek (HSYK Başkanvekili) ve sen. Kadir’e de söyledim. Yapmazsan üç tane adamsınız. Hepsine söyledim. Bunu yapan geçer.”

‘ÜYE’YE RÜŞVET: BAŞSAVCI VEKİLİĞİ

Konuşmada Yargıtay üyeleri Hamdi Yaver Aktan ve Fatih Arkan, 11. Ceza Dairesi’nin neden kendi istediklerini uygulamak zorunda olduklarını şöyle anlatıyorlar: “Kubilay Taşdemir (11. Ceza Üyesi) Başsavcı Vekilliği’ne aday. İstiyorsan bu işi yapmak zorunda. İdris’le (İdris Çobanoğlu - Yargıtay 11. Ceza dairesi üyesi) de konuştum.”

Cihaner içeri girdi esas duruşa geçildi

Dünkü duruşmada, duruşma salonu yetersiz kalınca Yargıtay’ın konferans salonu kullanıldı. Duruşma başlarken Mahkeme Başkanı Ersan Ülker, İlhan Cihaner’i içeri aldıklarında alkışlanmamasını istedi. Ancak Cihaner salona girerken, salonda bulunan herkes ayağa kalktı ve Cihaner oturmadan kimse yerine oturmadı. Aynı manzara önceki gün Kafes Sanıkları davasında Koramiraller Kadir Sağdıç ve Ahmet Feyyaz Öğütçü salona girdiklerinde de yaşanmıştı. İlhan Cihaner’in eşi Muhteber Cihaner, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, YARSAV Yönetim Kurulu üyeleri, Sincan 1. Ağrı Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, yazar Yalçın Küçük, ile CHP Milletvekilleri Atilla Kart, Malik Ejder Özdemir ve Hüseyin Ünlütepe’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda izleyici duruşmayı izledi. (Star)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89