• BIST 9693.46
  • Altın 2500.911
  • Dolar 32.4272
  • Euro 34.7006
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 7 °C

Yargı insanlık suçu işledi!

Yargı insanlık suçu işledi!
Yargıtay’ın “toplu tecavüz”e uğrayan Mardinli N.Ç’ye ilişkin kararına tepki veren AKP’li Çelik “Bu insanlık suçudur” dedi. N.Ç ise yargıya inat hukuk okuyacak.

Yargıtay 14. Ceza Dairesi, Mardin’de 12 yaşındayken “toplu tecavüze” uğrayan N.Ç’nin davasında, 28 sanığa yerel mahkemenin sanıklara en az 10 yıl ceza verilmesini öngören tecavüz suçundan değil, en az beş yıl ceza öngören “15 yaşından küçük biriyle rızasıyla birlikte olmak” suçundan ceza verilmesini yeterli buldu. Kanunen en az beş yıl ceza alması gereken sanıklar böylece bir yıl sekiz ay ile beş yıl arasında ceza aldı. Karara tepki veren AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik “Bu aklama insanlık suçudur. İnsanlık bağdaşamaz. Utanç verici” dedi.

Türkiye N.Ç’yi 2002’de duydu

N.Ç, henüz 12 yaşındayken iki kadın tarafından aralarında asker, memur, korucu, muhtar gibi birçok devlet görevlisine iki kadın tarafından para karşılığında pazarlandı. N.Ç, yaşadıklarını polise anlatmasıyla aralarında devlet görevlilerin de bulunduğu 33 kişi hakkında Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Yargılama sonucunda yerel mahkeme, sanıklar hakkında “reşit olmayan kişiyi zorla alıkoyma” suçlamasını zamanaşımından düşürdü. Sanıklara, “rızasını alarak alıkoyma” dan alt sınırdan alt sınırdan ceza verdi, üstüne bir de iyi hal indirimi yaptı. Dosyanın gittiği Yargıtay, yerel mahkemenin sanıklara en az 10 yıl ceza verilmesini öngören tecavüz suçundan değil, en az beş yıl ceza öngören “15 yaşından küçük biriyle rızasıyla birlikte olmak” suçundan ceza verilmesini yeterli buldu. N.Ç davasında sanıklara, bir yıl sekiz ay ile beş yıl arasında verilen ceza onandı. Tutuklu sanığın bulunmadığı dava böylece kapanmış oldu.

Üst sınırdan ceza verilmeliydi

Dava dosyasını AİHM’e götüren N.Ç’nin avukatlarından Reyhan Yalçındağ, kararı Taraf’a değerlendirdi: “Yani 12 yaşında ama bir buçuk sene boyunca 32 adamın tecavüzüne katlanmış, bunda da rızası olmuş. Bunda rızası var demek bir güldürmecedir. Tecavüz suçundan üst sınırdan yani 10 ile 15 yıl arasında ceza verilmeliydi. Fakat her zaman olduğu gibi yargı tecavüzcüleri korudu, akladı. Bu tekil bir vaka değil.”

N.Ç’nin avukatlarından Eren Keskin ise şöyle dedi: “N.Ç artık hiçbir şekilde davayla ilgili konuşmak istemiyor. Zaten yargıya güveni en baştan sarsılmıştı. Çok ağır travma yaşadı. Son bir yıldır biraz rahatladı. Karara ilişkin konuşmak bile istemedi. Liseyi bitirdi. İngilizce öğreniyor. Üniversite sınavlarına girecek. Hukukçu ya da gazeteci olmak istiyor. Dosya bozulmalıydı. Tecavüzden en üst sınır uygulanmalıydı, zorla alıkoymadan da ceza verilmeliydi. İyi halden indirim yapılmamalıydı.”

AKP’li Çelik: Karar utanç verici

Yargıtay’ın verdiği karara tepki gösteren AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise kendi twitter’dan kararı şöyle değerlendirdi: “Tecavüze uğrayan 13 yaşındaki çocuğun, tecavüzcülerinin aklanmasına ‘yargı kararı’ denemez. Bu aklama insanlık suçudur. İnsanlıkla bağdaşamaz! Böyle karar verenler, Yüce Millet adına yetki kullanıyor olamazlar. Ahlaktan, erdemden ve insanlıktan boşanmış yargı kararı olamaz. Yargı, bu kararın utancı altında ebediyen lekeli kalır. 13 yaşında masum bir çocuğu koruyamayan ‘yargı’, neyi korumaya muktedir olabilir!”

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89