• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

Yardım gemisinden son haberler

Yardım gemisinden son haberler
İsrail'in Gazze filosunu engelleme tehditlerine karşı israil basını operasyonun işglaci imajı artıracağı endişesini dile getiriyor.

 Dünyanın çeşitli ülkelerinden farklı inanç gruplarından oluşan insanların Gazze'ye insani yardım ulaştırma çabalarını İsrail'in zorla engelleme tehditlerine İsrail basınında eleştiriler yükselmeye başladı. Dün ve bugün yayınlanan haber ve yorumlarda, Gazze Filosunun engellemenin İsrailin aleyhine olacağı uyarısı yapıldı.

İsrail basını, Gazze Şeridi’ne ulaşması beklenen sekiz gemilik “Özgürlük Filosu”nun İsrail ordusunun müdahalesiyle karşılaşmadan bölgeye geçmesine izin verilmesi çağrısında bulundu.



İZLEMEKTE SORUN YAŞIYORSANIZ TIKLAYIN

Yediot Ahronot gazetesi muhabiri Avi Trengo, “İsrail tuzağa doğru yelken açıyor” başlıklı makalesinde, Savunma Bakanı Ehud Barak’a hitaben, “Bırak gemiler Gazze’ye ulaşsın” diye yazdı. Gemilerin “Uluslararası Dayanışma Hareketi provokatörleri” tarafından organize edildiğini öne süren Trengo, “Savunma Bakanımızın çocukça tavrı yüzünden Uluslararası Dayanışma Hareketi yine İsrail Savunma Kuvvetleri’ni yenilgiye uğratacak” diye yazdı. Yazar, İsrail komandolarının gemilere baskın düzenlemesiyle, “İsrail’in aptallıklar albümüne bir fotoğraf daha ekleneceğini” belirtti ve “İsrail’in ‘işgalci’ imajını güçlendirme amaçlı bir medya pususuyla karşı karşıyayız” dedi. Yazıda, “provokatörlerin” ve yardımın Gazze’ye ulaşmasına izin vererek halkla ilişkiler açısından kârlı çıkılabileceği belirtildi. 

15577

Haaretz gazetesi ise dünkü başyazısında, “Filistin bayrakları ve afişlerle süslü gemiler İsrail’i tehdit ediyor” dedi. Haaretz, “İsrail’in (Gazze’deki) 1.5 milyon insana çektirdiği acı yalnızca insanlık dışı olmakla kalmıyor, aynı zamanda İsrail’in dünyadaki konumuna aşırı derecede zarar veriyor” diye yazdı. 

İsrail, Gazze’ye yardım konvoyuna engel olmak için yüzlerce denizci askeri ve polisi göreve çağırmıştı. İsrail medyasının haberlerine göre deniz kuvvetlerine ait küçük teknelerle gemilerin etrafı sarılarak megafonlarla yola devam etmelerinin illegal olduğu hatırlatılacak. Yollarına devam ettikleri takdirde yardım gemiler asker ve polisler tarafından ele geçirilecek.
 
İsrail’in planına göre, yakalanan yardım gönüllüleri Ashod limanındaki toplama kampında sorgulanacaklar. Yurtdışı olmayı kabul eden gönüllüler buradan Ben-Gurion havaalanına götürülerek ülkelerine geri gönderilecek. Geçerli pasaportları olmayanlar ise tutuklanacak.

GEMİDE İKİ ALMAN SOL PARLAMENTER DE VAR

Destek amacıyla Alman Federal Parlamentosundan Sol Parti milletvekilleri Annette Groth ve Inge Höger de gemiyle yardım yolculuğuna iştirak ediyorlar. Ayrıca İsveçli yazar Henning Mankell de onlara katıldı.
 
GAZZE DÜĞÜNE HAZIRLANIYOR

Kırk ülkeden insanların bulunduğu gemilerle insani yardım kuruluşları, Gazze'ye yaklaşık 10.000 ton ilaç, inşaat malzemesi ve gıda maddesi gibi maddeleri ulaştırmaya çalışıyor.

Gemilerin yanaşması beklenen Gazze limanında da hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Limandaki tamirat çalışmaları devam ederken, Gazzeliler de karşılama hazırlıkları yapıyor.

Gazze'de bulunan arkadaşımız Muhammed Murteca, Gazzelilerin bir düğüne hazırlanır gibi hazırlandıklarını, filonun onbinlerce kişi tarafından karşılanacağını belirtiyor.

GEMİLERDE DE MORALLER ÇOK YÜKSEK

24 saat içinde İsrail özel kuvvetlerinin operasyon düzenleyeceği iddiaları bile gemilerdeki moralleri bozmadı. Mavi Marmara gemisinde bulunan arkadaşımız, Adem Özköse'nin çektiği fotoğraflar, bu durumu çok güzel bir şekilde yansıtıyor.

GEMİLER GÜNEY KIBRIS AÇIKLARINDA BEKLİYOR

Filistin’e ilaç, tıbbi malzeme vb. Insani yardım malzemesi taşıyan gemiler Kıbrıs’ın güneyinde buluştu. Diğer gemiler ve milletvekilleri gelince gemiler yeniden hareket edecek. Bu arada İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, sürecin kendi lehlerine doğru ilerlediğini kaydetti

Mavi Marmara gemisi ile 3 yük gemisi Kıbrıs’ın güneyinde buluştu. Buluşma noktasına 3 gemi daha bekleniyor. (Dunyabulteni)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89