• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Yalan haber ülkeyi karıştırdı!

Yalan haber ülkeyi karıştırdı!
Rus tanklarının başkente girdiğini ve Cumhurbaşkanı Saakaşvili’nin öldürüldüğü yönünde haberi ülkede paniğe yol açtı.

Gürcistan’da hükümet yanlısı Imedi TV’nin dün akşamki haberlerinde Rus tanklarının başkente girdiğini ve Cumhurbaşkanı Saakaşvili’nin öldürüldüğü yönünde haberi ülkede paniğe yol açtı.

TV'de haftalık olarak yayınlanan Özel Rapor programında yaklaşık 30 dakika boyunca 2008 Gürcü-Rus savaşının görüntüleri kullanılarak, verilen haber üzerinde halk sokaklara döküldü. Programa, "İhtimal dahilindeki olayların simülasyonu" ifadesiyle başlayan ancak programın devamında bunun bir simülasyon olduğunu hiç hatırlatmayan Özel Rapor programının sunucusu Natia Koberidze, daha sonra Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin öldürüldüğü ve Tiflis dışında çatışmaların çıktığını söyledi.

Saakaşvili'nin Gürcistan'daki mevcut duruma ilişkin özel açıklama yapacağı duyurusuyla başlayan haber bülteninde, "Birkaç dakika önce söylendiği gibi, Rus askeri güçler ve tanklar Akhalgori'ye geldi. Bu bilgiler, Gori, Tiflis ve diğer Gürcü şehirlerde paniğe yol açtı. Tiflis'ten kaçmaya çalışan halk trafiğin felç olmasına neden oldu. Benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluştu" ifadelerine yer verildi. Uydurma habere Beyaz Saray'da dahil edilirken, haberde ABD Başkanı Obama ve Başkan Yardımıcısı Joe Biden'ın arşiv görüntüsü 'canlı' ibaresiyle verildi. Yaklaşık 30 dakika süren uydurma haberlerin ardından halkın telefonları ve panik haberleri üzerine haberin gerçek olmadığı açıklandı.

Televizyonundaki uydurma haberi sunan spiker, haberin yol açtığı panikten dolayı özür dilerken, sadece Gürcistan tarihindeki en kötü günün nasıl olabileceğini göstermek istediklerini söyledi. Haberin gerçek olmadığının açıklanması üzerine panik içerisindeki kızgın Gürcüler, televizyon binasına yürüdü. Muhalefet liderlerinden Victor Dolidze, "Panik içerisindeki halkı gördüm, Gori ve Tiflis gibi bölgelerde çatışmaları ve neler olduğunu tahmin edebiliyordum. İnsanlar korktu, Gürcistan'daki hükümet sorumlu bir hükümet değil. Gürcistan'da sorumluluk sahibi bir cumhurbaşkanı yok.

Bu bizim için en büyük sorun. Bu yüzden ülkenin sorumluluğunu birileri almalı" derken, bir diğer muhalefet lideri Nino Burjanadze ise, "Bu ülkedeki sorunu göstermek, insanların Rus tanklarının her an ülkeye girebileceğini düşünmesini sağlamak için panic yaratma girişimi" diye konuştu. Imedi Tv'deki Özel Rapor programı üzerine Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin isteğiyle açıklama yapman Saakaşvili'nin Basın Sözcüsü Manana Manjgaladze ise, Saakaşvili'nin çok üzgün, endişeli ve telaşlı olduğunu söyledi. Manjgaladze, Saakaşvili'nin programın başında ve sonunda belirtilen "simülasyon" açıklamasının yetersiz olduğunu düşündüğüne dikkat çekerek, Cumhurbaşkanının programın simülasyon olduğuna dair ekranda bir yazı olması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89