• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

Ya özür gelir ya da B planı

Ya özür gelir ya da B planı
Ankara'nın, İsrail'e karşı 7 aşamalı B planı BM’nin Mavi Marmara raporunu açıklayacağı 23 Ağustos’ta İsrail özür dilemezse, hava gerilecek.

Ankara'nın, İsrail'e karşı 7 aşamalı B planı BM’nin Mavi Marmara raporunu açıklayacağı 23 Ağustos’ta İsrail özür dilemezse, hava gerilecek. Başbakan Erdoğan’ın ifade etttiği ‘B Planı’ 7 aşamalı olarak devreye girecek 

İsrail’in 9 Türk vatandaşın ölümüne neden olan Mavi Marmara baskınına ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Raporu 23 Ağustos Salı günü açıklanacak.

Türkiye rapor öncesinde veya hemen sonrasında İsrail’in özür dilemesini, tazminat ödemesini ve Gazze ablukasını kaldırmasını istiyor. Ancak İsrail’den yapılan son açıklamalar bu ihtimali zayıflattı. Türkiye talepleri yerine getirilmezse, Başbakan Erdoğan’ın ifade etttiği biçimde ‘B Planı’nı önümüzdeki günlerde devreye sokacak. Habertürk B Planı’nın ayrıntılarına ulaştı:

1) MASLAHATGÜZAR DÖNECEK

Daha önce büyükelçisini geri çeken Türkiye, İsrail’de maslahatgüzar düzeyinde temsil ediliyor. Maslahatgüzar Tolga Uncu’nun kararname ile merkeze alınması söz konusu. Eğer özür gelmezse Uncu, Türkiye’ye gelecek ve yerine atama yapılmayacak. Böylece diplomatik ilişkiler “yok” seviyesine inecek.

2) İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ’NE VİZE YOK

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy’nin görev süresi eylül ayında sona eriyor. Türkiye yeni İsrail Büyükelçisi’ni kabul etmeyecek ya da İsrail büyükelçi göndermeyecek.

3) ERDOĞAN GAZZE’YE GİDECEK

Özür gelmezse, Erdoğan eylül ayında Gazze’ye gidecek.

4) İSRAİL’E DAVA DESTEKLENECEK

Mavi Marmara kurbanları İsrailli askerlere ve hükümet yetkililerine dava açacak. Dışişleri Bakanlığı da davalara hukuki destek verecek. İsrail hem maddi hem manevi olarak yıpratılacak.

5) FİLİSTİN’E TAM DESTEK

Türkiye, Filistin’in BM üyeliği için tam destek vererek lobi yapacak. İsrail ise tüm uluslararası platformlarda yalnız bırakılacak.

6) ASKERİ İŞBİRLİĞİ BİTECEK

Türkiye, İsrail’i her yıl Anadolu Kartalı ve Güvenilir Deniz Kızı tatbikatlarına davet ediyordu. Bundan sonra Türkiye, hiçbir tatbikata İsrail’i davet etmeyerek askeri işbirliğine son verecek. Türkiye ile İsrail’in savunma sanayii alanındaki işbirliği üst düzeydi. Bundan sonra yeni proje alınmayacak.

7) TİCARİ YAPTIRIM

Türkiye, İsrail ile ekonomik ilişkilerini sınırlayacak ve İsrail’e yönelik yatırımlarını da kısacak. Kültürel ve sosyal ilişkiler de tam anlamıyla en düşük noktaya gelecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89