• BIST 9129.9
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Xwedê çawa razî be? (Allah nasıl razı olsun?)

Xwedê çawa razî be? (Allah nasıl razı olsun?)
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in kusursuz Kürtçesi epeyi konuşuldu. Ahmet Türk: Ancak bir Botanlı böyle güzel konuşur.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in kusursuz Kürtçesi epeyi konuşuldu. Ahmet Türk: Ancak bir Botanlı böyle güzel konuşur.

Bu kent insanlığın yüz akı yerlerinden birisi, belki de en önemlisidir.

Yerleşim yeri olarak 7 bin yıllık bir tarihi olan bu kenti, gelmeyen bilmez, görmeyen anlamaz.

Bu kadar acıya beşiklik etmiş, ılgıt ılgıt kanamış da soylu, dik duruşundan bir zerre eksiltmemiş Diyarbekir.

Artık bütün kentleri işgal eden dijital reklam panolarından burada da var ama hepsinde insan hakları sloganları dönüp durmakta...

Kent, bütün yerel örgütlenmeleriyle ‘İnsan Hakları Haftası’ etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

Allah adın zikredelim evvela ama...

Başlığı Günlük gazetesinin manşetinden aldım. Türkçeye “Allah nasıl razı olsun?” diye tercüme edilebilir. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Meclis kürsüsünden Kürtçe olarak “Allah razı olsun” demesine ve ardından gelişen olaylara bir cevap olarak bölgenin ruhunu ve durumunu çok iyi anlatıyor.

İsmet İnönü’yle ilgili olarak anlatılan bir olay vardır. İnönü’nün kurmayları, muhafazakâr bir bölgeye mitinge giderken İnönü’ye bir öneride bulunuyorlar. “Paşam”, diyorlar, “bölge oldukça dindardır. Sizin için de ‘Hiç Allah’ın adını ağzına almıyor’ deniliyor, biraz bu konulara girseniz iyi olur.” Rivayet, paşa konuşmasını her zamanki üslup ve içerikle yapıp bitiriyor. Kurmayları, “Paşam niçin hiç Allah’tan bahsetmediniz?” diyerek serzenişte bulununca İnönü cevaplıyor: “Ayrılırken Allahaısmarladık dedim ya!”

Sayın Bülent Arınç’ın jestiyle rahmetli İnönü’nün yaklaşımı arasında pek fark yok. Demokratik Özerklik Çalıştayı için gelen onlarca konuktan birisiyim. Toplumun her kesim ve düşüncesinden insanların dengeli bir temsiliyeti ile oluşturulmuş olan delegasyon, ‘özerklik’ bahsinde akla gelebilecek her şeyi konuşmak için burada.

Notlar

Bu toplantılara elden geldiğince ve zaman elverdiğince katkı sunan birisi olarak önemli bir değişimi gözlemledim. Bu tarz toplantılarda tartışmanın dozu giderek sertleşir, bilim ve hal dilinden uzaklaşılırdı. Şimdi herkes, daha fazla analiz içeren ve barışı hedefleyen bir dil ve içerik oluşturma konusunda hayli mesafe kat etmiş durumda.

Mekândaki anlam

Çalıştay için seçilen mekân bir hayli anlamlı. Eski Sümerbank özelleştirmesi veya talanından kurtarılmış olan halı fabrikasının bulunduğu alan sanat, kültür ve sosyal faaliyetlere tahsis edilmiş durumda. Gençlik, çocuk, kadın merkezleriyle insan hakları örgütlerine ayrılan alanlar örnek düzeyde. Ev sahibi sıfatıyla çalıştayın açış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, mekân düzenlemesinde sınıf farklarını sıfırlayan bir yaklaşımı baz aldıklarını anlatırken hayli coşkuluydu.

Çalıştay salonunun, nikâh salonuna bitişik olması da katılımcıların esprilerine neden oldu.

Ahmet Türk, yıllardan ve acılardan süzdüğü bilgelikle yaptığı konuşmada, gönüllü birlikteliğe yaptığı vurgularla tüm konukların alkışını aldı.

Çay sigara molasında TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in kusursuz Kürtçesi epeyi konuşuldu. Ahmet Türk, bir Botanlının ancak bu güzellikte Kürtçe konuşabileceğini söyledi.

Yerel yöneticiler, ‘Demokratik Özerklik’ meselesinin Kastamonu’daki yoksul köylüye ya da Adana’daki tarım işçisine neler getireceğine dair sıkı bir araştırma ve çalışma içindeler. ‘Özerklik’ meselesinin, tüm ülkeyi kapsayacak bir model haline getirmeden toplumsal bir talebe dönüşemeyeceğinin farkındalar.

İki dil meselesine gelince, Ermeni ve Süryani temsilcilerin de çağrılı olduğu çalıştay sadece kuru laf ve tehdit üretenlere inat çok dilli, çok gönüllü bir yapılanmaya dair tüm enerjisiyle seferber olmuş durumda.

Bunun kadrini ve aciliyetini bilmeyenler için sorulacak tek soru kalıyor: “Xwedê çıma razî be?” yani Allah niye razı olsun ki...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89