• BIST 10045.74
  • Altın 2427.372
  • Dolar 32.4375
  • Euro 34.7804
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 22 °C

WSJ: Silah yüklü uçak İran'a gidiyordu

WSJ: Silah yüklü uçak İran'a gidiyordu
Wall Street Journal gazetesi, Tayland'da önceki hafta sonunda el konulan silah yüklü uçağın İran'a gitmekte olduğu öne sürdü.

Wall Street Journal gazetesinin haberinde, TransArms ve Uluslararası Barış Enformasyon Servisinden araştırmacıların elde ettiği uçuş planına göre, Kuzey Kore'den gelen 35 ila 40 ton silah yüklü uçağın Sri Lanka, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ukrayna'da yakıt ikmali yaptıktan sonra yükünü boşaltmak için Tahran'a gitme planı yaptığı belirtildi.

Taylandlı yetkililer, ABD'nin bir ihbarı üzerine Bangkok'ta yakıt ikmali yapan İlyuşin-76 tipi uçağa 11 Aralıkta el koymuştu. Uçağın biri Belaruslu, 4'ü Kazak 5 kişilik mürettebatı da gözaltına alınmıştı.

ABD Ulusal İstihbarat Başkanı Dennis Blair, geçen hafta yaptığı açıklamada, Pyongyang'dan havalanan uçağın bir Orta Doğu ülkesine gitmekte olduğunu belirtmiş, ancak ülke ismi açıklamamıştı.

KAZAKİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: 4 KAZAK VATANDAŞININ YARGILANMASINA 26 ARALIK'TA BAŞLANACAK

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta el konulan silah yüklü uçağın mürettebatı 4 Kazak vatandaşının yargılanmasına 26 Aralık'ta başlanacağını bildirdi.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İlyas Omarov, 145 kasa içerisinde yaklaşık 40 ton silah ele geçirilen uçağın Belaruslu pilotu ile mürettebatı 4 Kazak vatandaşının yargılanmasına 26 Aralık'ta Bangkok'ta başlanacağını söyledi.

Uçağın mürettebatıyla ilgili soruşturmanın tamamlandığını, ancak ek araştırmaların devam ettiğini anlatan Omarov, söz konusu mürettebatın aileleriyle yakından ilgilendiklerini, Bangkok'taki Kazak diplomatların da mürettebatı ziyaret ederek, gerekli yardımı yaptığını söyledi.

Kazakistan Başbakanı Karim Masimov da dün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Biz Dışişleri Bakanlığı ve diplomatik kanalları kullanarak, Taylandlı yetkililerle müzakereleri sürdürüyoruz. Uluslararası hukuku da dikkate alarak, Kazak vatandaşlarının suçsuzluğunu kanıtlamak için tüm önlemleri alacağız" demişti.

Gürcistan'ın havacılık şirketlerinden "Air West"e ait olan ve Ukrayna'daki "SP Trading" şirketine kiralanan İlyuşin-76 tipi nakliye uçağında, aralarında RPG roketi ve füzeler bulunan muhtelif savaş silahları ele geçirilmişti. 145 kasa içinde yaklaşık 40 ton silah yüklü uçaktaki Belaruslu pilot ile Kazakistan vatandaşı 4 kişilik mürettebat gözaltına alınmıştı.

Amerikan istihbaratının şefi Dennis Blair, Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, "ABD ve yurt dışında farklı istihbarat birimleri tarafından yürütülen çalışma, Orta Doğu'ya gitmekte olan Kuzey Kore silahlarının ele geçirilmesine olanak sağladı" demişti.

Wall Street Journal gazetesinin haberinde ise TransArms ve Uluslararası Barış Enformasyon Servisinden araştırmacıların elde ettiği uçuş planına göre, silah yüklü uçağın Sri Lanka, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ukrayna'da yakıt ikmali yaptıktan sonra yükünü boşaltmak için Tahran'a gitme planı yaptığı belirtilmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89