• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 11 °C

WikiLeaks Maliki'yi de köşeye sıkıştırdı

WikiLeaks Maliki'yi de köşeye sıkıştırdı
Maliki, özellikle kendisinin Şii ölüm timleriyle bağlantıları olduğu iddialarına tepki gösterdi, "komplo" kurulduğunu savundu

Koltuğunu koruma derdindeki Maliki, özellikle kendisinin Şii ölüm timleriyle bağlantıları olduğu iddialarına tepki gösterdi, "komplo" kurulduğunu savundu

ABD, geçen cuma WikiLeaks tarafından sızdırılan, Irak'ta sivillere yönelik işkence ve katliamlara göz yumulduğunu gösteren gizli belgeler yüzünden köşeye sıkışırken, savaştaki en yakın müttefikleri İngiltere ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi de zor duruma düşürdü.

Irak'ta Başbakanlık tarafından yapılan sert açıklamada, Maliki'nin kontrolündeki güçlerin ölüm timleri gibi hareket ettikleri iddiası reddedildi.

Maliki bu bilgilerin sızdırılmasının ülkesinin içişlerine müdahele anlamına geldiğini söyerken, makamından yapılan açıklamada, Wikileaks yeni hükümeti kurma girişimlerini baltalamakla suçlandı.

Maliki'nin Sünni muhaliflerine göre ise sitede yer alan bilgiler Irak'ta iktidar paylaşımına dayalı bir hükümet kurmanın gerekli olduğunu gösteriyor.Geçen marttaki seçimleri Allavi karşısında az farkla kaybeden Maliki ile rakibi o tarihten bu yana iktidar mücadelesi veriyor.

Başbakanlık, Irak güvenlik güçlerinin yasalara saygılı davrandıklarını ve mezhep kaygılarıyla hareket etmediklerini öne sürdü.

Açıklamada Wikileaks'te yer alan belgeler ''medya oyunları ve bilinen siyasi hedeflerle gündeme getirilen balonlar'' olarak nitelendi.

Maliki'ye yakın Irak gazeteleri belgelerin, Irak başbakanına zarar vermek için "dikkatle seçildiğini" ve devlet karşıtlarınca düzenlenen politik bir kampanyanın ürünü olduğunu yazdı.

Wikileaks'te yer alan 400 bin gizli ABD askeri belgesi, Amerika'nın Irak'ta uygulanan işkence, kötü muamele ve yargısız infazlara göz yumduğunu ortaya koyuyor.

2004-2009 yılları arasında yazılan yaklaşık 400 bin gizli belge, Irak'ta 66 bin sivilin öldürüldüğünü gösteriyor.

CNN YAYININI TERKETTİ

ABD'yi önce Afganistan sonra da Irak ile ilgili gizli belgeler sızdırarak zor durumda bırakan WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange, Londra'da CNN ile yaptığı röportajı terk etti. CNN'in röportajcısı Atika Shubert'in hakkındaki tecavüz soruşturması ile ilgili soru sormasına sinirlenen Assange, "Bu görüşmenin konusu bu değil. 104 bin insanın ölümünü ortaya çıkardığım için kişiliğime yönelik saldırılarla beni gölgeleyecekseniz burayı terk ederim" dedi. Ancak Shubert konu üzerinde ısrarlı olunca stüdyodan ayrıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89