• BIST 9079.97
  • Altın 2323.454
  • Dolar 32.3566
  • Euro 34.9396
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Vicdani retçilerden çağrı: Ali Fikri Işık’a özgürlük!

Vicdani retçilerden çağrı: Ali Fikri Işık’a özgürlük!
Vicdani Retçi Ali Fikri Işık İle Dayanışma İnisiyatifi olarak bir araya gelen bir grup aktivist AKP İstanbul İl Örgütü önünde bir basın açıklaması yaptı.

Geçtiğimiz yıl Diyarbakır’da gözaltına alındıktan sonra 4,5 ay Edirne Askeri Cezaevinde tutuklu kalan sitemiz yazarı Ali Fikri Işık’ın tutukluluğunu protesto eden vicdanı retçiler, 6 Mart günü saat 14.00’de İstanbul Sütlüce’de bulunan AKP İl Binası önünde bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamaya Ali Fikri Işık’ın ailesi ve arkadaşları da katılarak destek verdi.

44029

Vicdani retçilerin eylemi saat 14.00'te AKP İstanbul İl Binası önünde yapıldı. Etkinliğe Işık'ın oğlu Arda Alan Işık'ın yanı sıra İHD yöneticisi Osman Özkan, sitemiz yazarı Fehim Işık, Dengê Demokrat sözcüsü Turan Sarıtemur, Ali Fikri Işık'ın kardeşi İlhami Işık, vicdani retçiler Oğuz Sönmez, İnan Suver ile çok sayıda vicdani retçi de katıldı. Vicdani Retçi Ali Fikri Işık İle Dayanışma İnisiyatifi adına okunan açıklamadan sonra Ali Fikri Işık'ın oğlu Arda Alan Işık ile İHD yöneticisi Osman Özkan da birer konuşma yaptılar.

44031

Arda Alan Işık konuşmasında şunları söyledi: "Bu dava yalnızca Ali Fikri Işık'ın davası değil. Onun şahsında haksızlığa uğrayan tüm vicdani retçilerin, barış isteyenlerin davasıdır. Babam 60'ına merdiven dayamış ve fiziki olarak da askerliğe uygun biri değil. Buna rağmen onu zorla askere götürmek istiyorlar. İki kez tutuklandı. İlk davadan 1 yıl 15 gün ceza aldı. Bu dava ile 'Sizin ensenizdeyiz, sizi rahat bırakmayacağız' mesajı verilmek isteniyor. Babam da bu durumu protesto için 7 gündür açlık grevinde. Bu direnişini sürdürecek. Bu direnişi sürdürmede, babam da biz de kararlıyız."

Arda Alan Işık'tan sonra İHD yöneticisi Osman Özkan konuştu. Osman Özkan konuşmasında şu sözlere yer verdi: "Vicdani ret bir insanlık hakkıdır. Türkiye'nin bunu kabul etmemesi büyük bir ayıptır. İHD olarak vicdani retçilerin yanındayız. Bu davanın daztakipçisi olacağız."

44032

Etkinlik esnasında çeşitli sloganlarda atıldı. Etkinliğe katılan vicdani retçiler, "Vicdani Ret Bir Haktır; Ali Fikri Işık Vicdanımızdır; Askere Gitme Kardeş Kanı Dökme" sloganlarıyla eylemi bitirdiler.

AKP İl Binası önünde yapılan etkinlik sırasında vicdani Retçi Ali Fikri Işık İle Dayanışma İnisiyatifi aktivisti Muhammed Serdar Delice tarafından okunan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

Vicdani Retçi Ali Fikri Işık, 9 Haziran 2012'de Diyarbekir’de bir otelde 'asker kaçağı' olduğu gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklandı. Edirne Askeri Ceza ve Tutukevi’nde 4.5 ay tutuklu kalan, askeri mahkemede Kürtçe olarak vicdani reddini açıklayan Işık, tahliye edildikten sonra da askere gitmemeyi ancak duruşmalara çıkmayı sürdürdü. Işık'a sevk edildiği askeri Son olarak 27 Şubat 2013'te Edirne Askeri Mahkemesi'nde 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırılan Işık, "firar" ettiği gerekçesiyle tekrar tutuklanıp Edirne Askeri Cezaevi'ne kondu. Işık hakkında "firar" dan verilen ve Yargıtay aşamasında olan 1 yılı aşkın bir hapis cezası daha var.

Sürdürülen hukuksuzluğa karşı 27 Şubat'tan beri açlık grevinde olan Vicdani Retçi arkadaşımız Ali Fikri Işık için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bildiğiniz gibi Avrupa Konseyi'nin 47 üyesi içinde anayasasında vicdani ret hakkı yazılı olmayan tek ülke Türkiye'dir. Anayasa'nın 90. maddesi gereği AİHM kararlarının uygulanması bir zorunluluktur. Hükümet bu zorunluluğa uymamakla Anayasa'yı da çiğnemektedir. Bu süreçte yaşananlar bir devlet terörü ve hukuk tanımazlık olmakla birlikte bir insanlık suçudur. Bizler Vicdani Retçiler olarak bugüne kadar alakasız suçlarla yargılandık.

Cezaevlerinde yıllarca hürriyetimiz gasp edildi. İşkence seansları ve ikna odalarından geçtik. Şu anda ise Ali Fikri Işık şahsında bütün Vicdani Retçiler' i temsilen buradayız. Yılmadık, yorulmadık ve davamızın takipçisiyiz. Cezacıların cezalarından korkmuyoruz.

Savaşın karşısında değil, barışın yanındayız. Şiddetin değil, insanlık onurunun yanındayız.

Vicdani Ret ülkemiz için bir keyfiyet değil, bir zorunluluktur.

AK Parti gıyabında bütün TBMM’ye sesleniyoruz. Şu anda sizler sıcak yataklarınızda yatarken, hiçbir suçu olmayan arkadaşlarımız ya sivil ölüme terk edilmiş ya da Ali Fikri Işık gibi hürriyetinden yoksun bırakılmıştır. Bizler öldürmemek için, silah tutmamak için, anaların ağlamaması için çaba sarf etmekteyiz.

Buradan Edirne Askeri Mahkemesi gıyabında yasaların uygulayıcılarına ve koruyucularına sesleniyoruz! Sizler, göz göre göre yıllardır anayasayı hiçe saydınız. ‘’Vatan, Millet, Sakarya’’ şiarıyla bizleri ‘’vatan haini’’ ilan ettiniz. Sayın savcı ve yargıçlar size anayasamızın 90.maddesini hatırlatıyoruz.

Siz kanunların uygulayıcıları ve koruyucularını ivedilikle göreve davet ediyoruz. Arkadaşımız Ali Fikri Işık’ı derhal serbest bırakınız!

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89