• BIST 9465.1
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 8 °C

Venezuela’da kim kimi destekliyor?

Venezuela’da kim kimi destekliyor?
Venezuela muhalefet lideri Juan Guaido’nun Salı günü orduya Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya karşı verdiği iktidar mücadelesinde kendisine destek vermesi çağrısı yapmasının ardından Guaido ve Maduro destekçileri sokaklara çıkarak çatıştı.

MADURO’YU DESTEKLEYENLER:

*Venezuela ordusunun alt kademelerinden bazı fireler verilse de üst kademeler henüz Nicolas Maduro’ya olan desteklerini çekmedi. Savunma Bakanı Vladimir Padrino silahlı kuvvetlerin anayasayı ve meşru yetkilileri savunmaya devam edeceğini söyledi ve kışlalarda işleyişin normal olduğunu kaydetti.

*Venezuela petrol sektörünün en büyük yatırımcılarından Rusya Maduro’ya destek veriyor ve ABD’nin konuya müdahil olmasını eleştiriyor. Kremlin Caracas’a bugüne kadar silah ve 100 kadar askeri personel desteği de verdi.

*Borç içindeki Venezuela hükümetinin en önemli mali destekçilerinden Çin de Maduro’yu destekliyor. Çin geçtiğimiz haftalarda ülkeye ilaç ve bir dizi elektrik kesintisinin ardından elektrik sağlamayı önerdi.

*Türkiye de Maduro yönetimine sık sık desteğini dile getiriyor. Türkiye Guaido’nun ayaklanma çağrısının anayasal düzene aykırı olduğunu belirtti.

*İran da Maduro’ya destek veriyor ve ABD’nin Maduro hükümetine yaptırımlarını eleştiriyor. Nisan ayının başında Venezuela’ya birçok havayolu şirketi uçuşlarını durdurmuşken İran yeni bir havayolu açmayı önerdi.

*Venezuela Anayasa Mahkemesi de Maduro destekçilerinden yana saf tutuyor. Mahkeme Ocak ayında çıkardığı kararda Guaido liderliğindeki Kongre tarafından alınan kararların hepsinin geçersiz olduğunu bildirmişti.

*Maduro’nun atadığı kişler tarafından yönetilen ve Venezuela’nın petrol ihracatının neredeyse tamamından sorumlu olan devlet petrol şirketi PDVSA da sosyalist cumhurbaşkanından yana.

*Aralarında Küba, Bolivya ve Nikaragua’nın da olduğu bazı sol eğilimli Latin Amerika hükümetleri de Maduro’ya destek veriyor. Havana’nın Caracas’a desteği Washington’un Küba yaptırımlarını arttırmasına neden oldu.

*Meksika’da solcu Andres Manuel Lopez Obrador’un geçen yıl iktidara gelen hükümeti önceki hükümetin Maduro’ya muhalif tavrından geri adım attı ve diyalog çağrısı yaptı.

GUAIDO’YU DESTEKLEYENLER:

*ABD, Guaido’yu geçici Cumhurbaşkanı olarak tanıdığını açıklamasından bu yana destekliyor, ayrıca ABD uluslararası alanda Guaido’nun en hevesli savunucularından. Trump yönetimi Maduro’ya görevi bırakması için baskı uygulamak amacıyla bir dizi yaptırımı yürürlüğe soktu. Trump askeri müdahale seçeneğini elemiyor ancak Washington’da bu yönde çok da istek olmadığı yorumları yapılıyor.

*Aşırı sağcı yeni başkan Jair Bolsonaro yönetimindeki Güney Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya, Guaido’ya tam destek veriyor. Venezuela’nın aynı zamanda da komşusu olan Brezilya Maduro’yu diktatörlükle suçluyor ancak Brezilya hükümeti askeri müdahale düşünmediğini söylüyor.

*Merkez ya da sağ eğilimli diğer önde gelen Güney Amerika hükümetleri de Guaido’ya destek veriyor. Bunlar arasında Arjantin, Kolombiya, Şili ve Peru bulunuyor.

*İngiltere, Almanya, Fransa ve İspanya’nın da aralarında olduğu AB’nin 12’den fazla ülkesi Şubat ayında yaptıkları ortak açıklamayla Guaido’yu tanımıştı. AB soruna askeri bir çözümdense siyasi çözüm getirilmesi taraftarı. (VOA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89