• BIST 10276.88
  • Altın 2387.588
  • Dolar 32.2367
  • Euro 34.7051
  • İstanbul 10 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 10 °C

Ve Peşmerge Güçleri'nin birleştirilmesi için ilk adımlar atılıyor

Ve Peşmerge Güçleri'nin birleştirilmesi için ilk adımlar atılıyor
Ari Hersin, tüm Peşmerge Güçleri’nin ”birleşme çalışmaları” için ilk toplantının tarihini açıkladı.

Federal Kürdistan Peşmerge İşleri Komisyon Sözcüsü Ari Hersin, tüm Peşmerge Güçleri’nin Peşmerge Bakanlığı bünyesi altında toplanmasını öngören ”birleşme çalışmaları” için ilk toplantının önümüzdeki hafta yapılacağını açıkladı.

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, 14 Aralık 2014’ta Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir’e gönderdiği talimatta, Peşmerge Güçleri’nin reformunu öngören 7 madde sıralamış, Kürdistan Peşmerge Güçleri’nin tek güç olmasını ve siyasi partilerle arasına mesafe koymasını, Peşmerge Bakanlığı dışında hareket eden tüm güçlerin yasadışı sayılmasını istemişti.

Barzani’nin bu teklifine muhalefet eden ilk açıklama Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Polütbüro üyesi Mele Bahtiyar’dan gelmişti. Mele Bahtiyar kendilerine danışılmadan verilen hiç bir karara riayet etmeyeceklerini açıklamıştı.

Açıklama üzerine Federal Kürdistan Başkanlığı da, Peşmerge Güçleri’nin birleşmesine karşı çıkanların kendi kararlarından sorumlu tutulacağını açıkladı.

İlk toplantı önümüzdeki hafta

Konuya ilişkin BasNews’in sorularını yanıtlayan Federal Kürdistan Parlamentosu Peşmerge İşleri Komisyon Sözcüsü Ari Hersin, parlamentodaki Peşmerge Bakanlığı ve komisyon üyelerinin önümüzdeki hafta toplanarak, Peşmerge Güçleri’nin birleşmesi konusunu görüşeceklerini söyledi.

Hersin Peşmerge Bakanlığ’na bağlı tugaylar, Peşmerge Güçleri 70’inci ve 80’inci Tugayları ile de görüşeceklerini, görüş ve önerilerini alacaklarını belirtti.

Federal Kürdistan Parlamentosu Peşmerge Komisyonu üyesi Dilêr Mustafa ise, Parlamento’da Peşmerge Güçleri’nin reformize edilmesine ilişkin çıkarın 19 sayılı karar’ın üzerinden 5 ay geçtiğini, kararların uygulanması için tanınan sürenin dolmasına bir ay kaldığını hatırlattı.

Mustafa, Başkan Barzani’nin talimatının çok önemli olduğunu ifade ederek, ”Başkan Barzani’nin talimatı ardından Ulusal Peşmerge Ordusu için adımlar hızlandırılmalı” dedi.

Barzani’nin talimatında yer alan 7 madde

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin Peşmerge Bakanlığı’na gönderdiği ve Peşmerge Güçleri’nin bakanlık çatısı altında toplanmasını öngören 7 maddelik talimatı şöyle;

1- Peşmerge Bakanlığı içinde kesinlikle particilik yapılamaz ve siyasi faaliyet yürütülemez. Peşmerge Bakanlığı’nda parti teşkilatının işlerini yapanlar, istifa edip siyaset yapsınlar.

2- Silah ve cephane dağıtımı partilere yüzdelik esasına göre değil, savaş cephelerinin ihtiyaçlarına göre verilecek. 

3- Peşmerge Güçleri’nin bütçesi, bakanlığa bağlı güçler, Peşmerge 70’inci ve 80’inci tugayları da dahil, Peşmerge Bakanlığı tarafından ödenecek. 

4- Peşmerge Güçleri tamamen siyasetten arınmalı, tek çatı altında toplanmalı ve düzenli bir güç haline gelmelidir. 

5- Teröre karşı savaşta görevlerini düzenli bir şekilde ifşa etmeyen komutanlıklarda değişiklik yapılarak, daha aktif komutanlar atanacak. 

6- Peşmerge Güçleri içinde herhangi bir siyasi partiye rapor veya bilgi veren personel, askeri mahkemece yargılanmalı. 

7- Peşmerge Bakanlığı dışındaki güçler yasadışı güçlerdir. Hiç kimse Peşmerge Bakanlığı dışında yeni güçler oluşturamaz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89