• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

Üniversiteler başörtü zulmü ile açıldı

Üniversiteler başörtü zulmü ile açıldı
Kayıtlarla birlikte başörtüsü zulmü de başladı. Çukurova Üniversitesi'nde öğrenciler başörtülüler ve olmayanlar diye iki gruba ayrıldı.

Öğrencilere kayıt olmak için geldikleri okullarının kapısında “Ya başörtüsü ya kayıt” denildi...

Bazı yerlerde türbanlı öğrenci adaylarının, oluşturulan bölmelerde türbanlarını çıkararak, kayıt yapılan bina merkezine girdikleri gözlendi.

Türkiye'nin tüm üniversitelerinde olduğu gibi Çukurova Üniversitesi’nde de yeni kaydolacak öğrenciler için kayıtlar, 1 Eylül itibarı ile başladı. 2009-2010 eğitim-öğretim dönemi için 9 bin 500 öğrencinin kaydının yapılacağı Çukurova Üniversitesinde üniversite yönetimi tarafından adeta başörtülü avı başlatıldı. Bu seneki kayıtlarda da her sene olduğu gibi başörtü krizi yaşandı.

ÖZEL GÜVENLİKLİ TAKİP

Kayıt esnasında öğrenciler onar kişilik guruplar halinde Balcalı Kampüsü'nde hizmet veren Öğrenci İşleri Kayıt Merkezi'ne çağrıldılar. Bu öğrencilerden başörtülülerin ayrılmasını isteyen üniversitenin özel güvenlikçileri, başörtülüler için özel olarak kurulan kabinlere giderek başlarını açmalarını aksi takdirde kayıtlarının yaptıramayacaklarını söylediler.

UYGULAMAYA TEPKİ

Kayıtlarını yaptırmak için değişik illerden gelen yüzlerce başörtülü öğrenci, bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunu belirterek bu uygulamaya tepki gösterdiler.

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ

Uludağ Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 31 Ağustos-7 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek kayıtlar, bu yıl her fakülte ve yüksekokulun kendi birimlerinde yapılacak.

Kayıt için gerekli bilgi ve belgelerin, öğrencilerin adreslerine postalandığı belirtilen açıklamada, ayrıca ''www.uludag.edu.tr'' internet adresinden ayrıntılı olarak yayımlandığı bildirildi.

TC kimlik numarası ile internetteki otomasyona girip 24 Ağustostan itibaren ön kayıt yaptıran öğrenciler, harçları ödediğine ilişkin banka dekontlarının asılları ve kendilerine gönderilen zarfta belirtilen belgelerle birlikte, bugün kendi fakülte ve yüksekokuluna gelerek kesin kayıtlarını yaptırmaya başladı.

UÜ'de öğrencilerin kayıt sırasında teknik altyapı, güvenlik ve ulaşımla ilgili sorunla karşılaşmamaları için gerekli önlemler alındı, öğrencilerin gerek duyduğu konularda bilgi alabileceği, yardım isteyebileceği ''Öğrenci Bilgi Danışma'' hatları oluşturuldu.

Bu yıl UÜ'ye 10 bin 880 öğrencinin kayıt yaptırması bekleniyor.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Çukurova Üniversitesinin (ÇÜ) Merkez Balcalı kampüsünde başlayan kayıtlarda, sıcaklar nedeniyle öğrenciler için güneşlik oluşturuldu, ramazan nedeniyle iftardan sonra da ''nöbetçi masa'' uygulamasının yapılacağı bildirildi.

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, kayıt alanında incelemelerde bulunarak, yeni gelen öğrenci ve aileleriyle bir süre sohbet etti, üniversite hakkında bilgi verdi.

Rektör Akınoğlu, burada yaptığı açıklamada, kayıtların 5 gün süreceğini ve üniversitelerini kazanan 9 bin 500 yeni öğrencinin kayıt yaptıracağını söyledi.

Yeni kayıtlarla toplam öğrenci sayılarının 40 bine ulaşacağını belirten Prof. Dr. Akınoğlu, şunları kaydetti:

''Kargaşa olmaması için her fakülteyi bir güne böldük. Bu yıl 9 bin 500 yeni öğrenciyi kabul ediyoruz. ÖSS'de ilk bine giren öğrencilerden 53'ü ÇÜ'yü tercih etti. Bu üniversitemize olan ilginin ne derece arttığını gösteriyor. Ayrıca taban puanlarımızda da önemli derecede yükselmeler oldu. Özellikle hemşirelik, turizm otelcilik ve eğitim fakültelerimizde taban puanları yükseldi. Ailelerimiz ve öğrencilerimiz için her türlü kolaylığı sağladık. Kampüs alanının yanı sıra Karaisalı, Kozan, Yumurtalık ve Ceyhan ilçeleri de dahil olmak üzere cuma günü mesai bitimine kadar kayıtlarımız sürecek.''

Prof. Dr. Akınoğlu, ramazan nedeniyle uygulamaya başlayacakları ''nöbetçi masa''nın, iftardan sonra 21.00'e kadar hizmet vereceğini bildirdi.

Prof. Dr. Akınoğlu, kayıt alanında ailelerinde bulunması nedeniyle kılık kıyafet konusunda esnek davrandıklarını, ancak bina içinde kuralların uygulandığını söyledi.

Türbanlı bazı öğrenci adaylarının, oluşturulan bir paravan arkasında türbanlarını çıkararak, kayıt yapılan bina merkezine girdikleri gözlendi.

Bu arada, Adana Emniyet Müdürlüğü de kayıt merkezi önünde oluşturduğu stantta öğrencilere terör örgütlerinin faaliyetleri hakkında uyarıcı broşür dağıttı.

NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

Nevşehir Üniversitesinde merkez yerleşke içindeki Rektörlük binası B Blokta başlayan kayıtların ilk gününde, 26-30 Ağustosta ön kayıt yaptıran yüzlerce öğrenci, üniversitenin çeşitli fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokuluna kesin kayıt yaptırdı.

Üniversite yönetimi, kesin kayıtların 7 Eylüle kadar devam edeceğini bildirerek, adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerektiğini, postayla kayıt yapılamayacağını bir kez daha hatırlattı.

Kesin kayıt yaptıran öğrencilere, kayıtla ilgili dosyalarının, 18-25 Ağustosta adreslerine postalandığı bildirildi.

Öğrencilerin, Nevşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine 31.08.2009 - 01.09.2009 tarihleri arasında, Fen Edebiyat Fakültesine 03.09.2009 - 04.09.2009 tarihleri arasında, Sema ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokuluna 04.09.2009 tarihinde, Meslek Yüksekokuluna 02.09.2009 - 03.09.2009 tarihleri arasında Hacıbektaş Meslek Yüksekokuluna 02.09.2009 - 03.09.2009 tarihleri arasında ve Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokuluna da 31.08.2009 ile 01.09.2009 tarihleri arasında kayıt yaptırabilecekleri kaydedildi.

ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ

Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, üniversite yerleşkesinin, büyük bir olasılıkla Cizre ve İdil ilçeleri arasında kurulacağını söyledi.

Prof. Dr. Akmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şırnak Üniversitesinin arsa sorunu bulunduğunu, bu sorunu çözmek için yaklaşık 4 aydan bu yana çalıştıklarını bildirdi.

Tüm girişimlere rağmen, yerleşkenin kurulacağı alanla ilgili sorunun bazı kişiler nedeniyle çözülemediğini belirten Prof. Dr. Akmaz, bu nedenle üniversitenin Şırnak'ta kurulamayacağını ifade etti.

Üniversite yerleşkesinin Cizre ve İdil ilçeleri arasında kurulacağını kaydeden Prof. Dr. Akmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sayın valimizle birlikte bu konuda elimizden gelen çabayı gösterdik. Hiç kimse bizi bu konuda suçlayamaz. Bundan sonra görev Şırnaklılara düşüyor. Çakırsöğüt heyelan bölgesi olduğu için üniversite kurulması için uygun değildi. Kent merkezinde belirlediğimiz arazi de sondaj çalışmaları devam ediyor. Fakat burada da 25 metre derinlikte artezyen kuyuları çıktı. Bölge zemin açısından sıkıntı oluşturdu. Başka belirlediğimiz alanlarda da arazi sahipleri ile anlaşamadık. Değerinin üstünde fiyat çıkarıyorlar. Şırnak iki ya da üç kişi yüzünden üniversiteyi kaybetmek üzere.''

Prof. Dr. Akmaz, üniversitenin arsa sorunu çözüldüğü takdirde her fakülte için çok sayıda eleman alacaklarını, üniversite yerleşkesinde konuk evi, rektörlük binası ve üç fakültenin yer alacağını söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89