• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 8 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 10 °C

Ulusal Konferans Haziran'da yapılacak

Ulusal Konferans Haziran'da yapılacak
Federal Kürdistan Bölgesi'nde temaslarda bulunan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürtler arasında ulusal birliğin çok önemli olduğunu belirtti.

Federal Kürdistan Bölgesi'nde temaslarda bulunan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürtler arasında ulusal birliğin çok önemli olduğunu belirterek, "Kürt Ulusal Konferansı'nın Haziran ayında yapılmasını kararlaştırdık ve çalışmalar için her parçadan 3 kişi olmak üzere 12 kişilik bir komisyon kurulacak” dedi. Türk, “Bu komisyon Nisan veya Mayıs ayı içinde konferansın gerçekleşeceğini tüm dünyaya ilan edecek ve konferansı Haziran ayında toplayacak" diye eklerken, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, PKK'nin silahsızlanmasının ardından konferansın gerçekleşmesi gerektiği yönündeki değerlendirmelerin de Kürt ulusal çıkarlarını zedeleyen yaklaşımlar olduğunu söyledi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk ile BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu heyetin Federal Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleştirdiği ziyaretler sona erdi. Heyet, üç gün boyunca bölgede Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, eski Hükümet Başkanı Berhem Salih, KDP Dışilişkiler Sorumlusu Ahmed Kani, Sivil Toplum Konfederasyon Başkanı Adnan Enver Beg ve konfederasyon yöneticileri, Kürdistan Parlamenterler Birliği (YPK) Başkanı Nimet Abdullah ve YPK yöneticileri, İslami ve siyasi hareketler temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmelerin ana ekseninin "Kürdistan Ulusal Konferansı" teşkil ederken, yine Ortadoğu'daki güncel durumlar ve siyasi gelişmelere ilişkin Kürtlerin yapması gereken konular üzerinde duruldu.

PKK’NİN KONFERANS DIŞINA İTİLME ÇABALARI ULUSAL BİRLİĞE ZARAR VERİR

Bazı kesimlerin PKK'nin mücadelesini sürdürdüğü müddetçe konferansın toplanmaması gerektiği yönündeki değerlendirmelerine dikkat çeken Türk, şunları söyledi: "Hakikat odur ki PKK Kürt halkının büyük bir çoğunluğunun içinde kabul gören ve desteklenen güçlü bir harekettir. Tüm parçalarda bu konuda bir PKK ile akıl ve ruh birliği durumu söz konusu. Eğer PKK ulusal birlik çalışmalarına ve konferansına dahil edilmezse bu durum Kürdistan ulusu için büyük bir zarar olur. Bu yüzden başta PKK olmak üzere tüm Kürt siyasi ve sivil hareketler bu konferansa katılmalıdır. PKK'nin düşüncelerinin önünü almayı hedefleyen bir yaklaşımla konferansa gidilmesi durumunda bu konferans ulusal konferans olmaz. Kişisel ve siyasi çıkarlar hiçbir zaman ulusal çıkarların üzerinde tutulmamalıdır."

DEMİRTAŞ: DÖRT PARÇADAKİ HALKIMIZ KONFERANSA HAZIR

Görüşmelerin çok olumlu ve önemli olduğuna işaret eden BDP Eş Genel Başkanı Selahaddin Demirtaş, yaptıkları görüşmelerde özellikle ulusal konferans üzerinde durulduğunu belirtti. Demirtaş, "Biz Ulusal Konferansın gerçekleşmesi için ulusal bir tutum ortaya koyduk. En geç Mayıs ya da Haziran ayı içinde yapılması gerektiğini belirttik ve bu kapsamda yapılan görüşmeler çerçevesinde bir daha ertelenmeksizin en geç Haziran ayında konferansın yapılması gerektiği yönünde ortak bir görüşte birleştik. Artık 4 parçadaki halkımız konferansa hazır ve büyük bir coşku ile ulusal birlik konusunda siyasi hareketlerin adım atmasını bekliyor. Özellikle de Güney Kürdistanlı halkımız konferansa hazır olduğunu ortaya koymuştur ve bu konuda büyük bir isteğe sahipler. Hala Güneyli hareketlerimizin ulusal birlik konusunda adım atmaması eleştiri konusundur. Artık Kürt ulusal birliği bir fantazi olmaktan öte pratikleştirilmesi gereken hayati bir sorumluluktur. Tüm Kürt hareketleri bu konuda ortak bir siyasi tutum sergileyerek konferansa güç vermelidir. Yapılan görüşmeler bu konuda ortak bir tutumun gelişmesi için önemli bir gelişmedir" diye konuştu. (anf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89