• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 18 °C

Ulusal Konferans baharda olabilir!

Ulusal Konferans baharda olabilir!
BDP’den bir heyet, Kürt Ulusal Konferansı’nın takvimini belirlemek üzere Güney Kürdistan’a giderek temaslarda bulundu.

BDP’nin “Konferansı baharda yapalım” önerisine sıcak yaklaşan Güney’deki Kürt siyasi partileri, “Hazırız” dedi.

Kürt Ulusal Konferansı’nın yapılmasını görüşmek için Güney Kürdistan’a giden BDP milletvekilleri Mülkiye Birtane, Murat Bozlak ve Özdal Üçer’den oluşan heyet, KDP Sözcüsü Fazıl Miranî, PYD Federal Kürdistan Bölge Temsilcisi Dr. Hüseyin Koçer, Kürdistan Komünist Partisi Merkez Üyesi Muhammed Şehani, Kürdistan Demokratik Ulus Birliği Partisi Sekreteri Gaffur Maxmuri, Kürdistan Emekçiler Partisi Sekreteri Bilen Abdullah ve Kürdistan Parlamenterler Birliği Başkanı Nimet Abdullah ile biraraya geldi. Görüşmelerin hepsi önceki gün Hewlêr’deki Sheraton Oteli’nde gerçekleşti.

BDP: Kongre bir an önce yapılmalı

BDP heyeti ilk önce Suriye’nin en güçlü Kürt partisi Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Federal Kürdistan Bölge Temsilcisi Dr. Hüseyin Koçer ile görüştü. BDP’liler adına Bozlak, Suriye’deki Kürtlerin geliştireceği ulusal birliğin Kürtler açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Birliğin Kürtler açısından hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Bozlak, her alanda özellikle de Suriye’de gelişecek olan ulusal bir tutumun konferans açısından da olumlu olacağını dile getirdi. Ulusal konferansın da bu açıdan önemli olduğunu ve Kürtlerin parçalandıkları her alanda haklarını güvence altına almasının bir kanalı olacağını ifade eden Bozlak, kongrenin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.

PYD: Konferansa hazırız

PYD Temsilcisi Dr. Hüseyin Koçer ise Kürtlerin çok kritik bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, “Her zamankinden çok daha fazla ulusal konferansa ihtiyacımız var. Biz Suriye Kürtleri olarak bu konferansa hazırız ve gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Tarih karşısındaki sorumluluğumuzu yerine getireceğiz” dedi.

Komünist Partisi: Biz de varız

BDP’liler daha sonra Kürdistan Komünist Partisi Merkez Üyesi Muhammed Şehani’yle biraraya geldi. Mülkiye Birtane, “Umut ediyoruz ki konferans bir an önce gerçekleşsin. Bu görüşmelerin de konferans için önemli bir adım olmasını istiyoruz” dedi. Şehani de “Biz her zaman konferansın bir an önce gerçekleşmesini istiyoruz. Konferansın gerçekleşmesi için de tüm parçalardaki Kürtlerin ortak tutuma sahip olması gerekiyor. Bu konferansa tüm tarafların katılması ve dışında hiçbir Kürt örgütünün kalmaması gerekiyor. Konferansın tüm dünyaya ortak bir mesaj vererek, Kürtlerin varlığını güvence altına alması ve uluslararası kamuoyunda Kürtlerin haklarını savunması gerekiyor. Kürtlerin haklarının korunması için de konferansın bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor” diye konuştu.

Emekçiler Partisi: Bir an önce yapılmalı

BDP heyeti daha sonra Kürdistan Emekçiler Partisi Sekreteri Bilen Abdullah’ı kabul etti. Görüşmede Abdullah, “Talebimiz kısa bir süre içinde konferansın gerçekleştirilmesi” dedi.

YNDK: PKK de katılmalı

Kürdistan Demokratik Ulus Birliği Partisi (YNDK) Sekreteri Gaffur Maxmuri ise bu süreçte Kürtlerin tamamının birlik olması gerektiğini söyledi. Maxmuri, “Kürdistan’da mücadele yürüten tüm hareketlerimizin bu konferansa katılması ve dışında bırakılmaması lazım. Eğer herhangi bir örgütümüz ya da PKK bu konferansın dışında tutulursa bu konferans ulusal olmaz. Bizim bütün hareketlerimizin konferansa katılması için çaba harcamamız lazım” şeklinde konuştu.

Parlamenterler Birliği: Desteğe hazırız

Heyet ayrıca Kürdistan Parlamenterler Birliği’ni ziyaret etti. Mülkiye Birtane, artık Kürtlerin Kürdistani bir ortak tutum belirlemesi için gerekli koşulların oluştuğunu ve ortak strateji olmadan hareket etmemeleri gerektiğini söyledi. Kürdistan Parlamenterler Birliği Başkanı Nimet Abdullah da birlik olarak bu konuda hazırlık yaptıklarını ve bu bağlamda her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını açıkladı. (Diha)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89