• BIST 9548.09
  • Altın 2493.983
  • Dolar 32.5008
  • Euro 34.5803
  • İstanbul 26 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 10 °C

'Uludere'de kara operasyonu olacaktı' ama...

'Uludere'de kara operasyonu olacaktı' ama...
Uludere Komisyonu'nun AKP'li üyesi Gülşen Orhan, "Karadan müdahale hazırlığı varken daha üst bir kararla bombardıman olmuş" dedi.

Roboski köyünde Türk savaş uçaklarının bombalaması sonucu ölen 34 kişi için TBMM’de oluşturulan komisyonun AK Partili üyesi ve Van Milletvekili Gülşen Orhan, Heron görüntülerinden bombalanan grubun kaçakçı olduklarının belli olduğunu söyledi. Gülşen Orhan, askeri ve sivil yetkililerle yaptıkları görüşmeleri de anlatırken, “Kendilerinin, karadan müdahale hazırlığı varken, daha yetkili, üst düzey bir kararla bombalamanın olduğu belirtiliyor” diye konuştu. 

Beklenen rapor, bu ay

Avrupa’da Kürtçe yayımlanan ’Rudaw’ adlı gazetenin sorularını yanıtlayan Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, 28 Aralık 2011’de 34 kişinin ölümüyle ilgili hazırladıkları komisyon raporunun bu ay yayımlanacağını söyledi. Orhan, bombalamadan kurtulanların beyanlarını anlatırken şöyle dedi:

“Sınırda beklediklerini, daha evvel olduğu gibi ailelerini aradıklarını ve askerler yolu tutmamışsa, bilgi alıp geçiş yapacaklarını söylüyorlar. Aileler ise kurtulanların söylediklerini tekrarlıyor. Böyle bir yanlışın yapılamayacağını, bunun kasti olduğunu ve hükümeti zora sokacak bir plan olduğunu ifade ettiler.”

Gülşen Orhan, görüştükleri yerel ve askeri yetkililerin olaya ilişkin beyanlarını ise şöyle aktardı:

“Bir ay evvel başlayarak süregelen askeri istihbarat raporlarında, sınır ötesinden elde edilen telsiz kestirmelerinde, yoğun şekilde, sınırı geçmeye hazırlanan bir PKK’lı grup olduğu bilgisi mevcuttur. Üst düzey militanların da geçiş yapacağı bilgisi söz konusu. Olay gecesi, büyük bir grubun geçiş hazırlığı söz konusu. Kendilerinin, karadan müdahale hazırlığı varken, daha yetkili, üst düzey bir kararla bombalamanın olduğu ve inisiyatifin kendilerinde olmadığı belirtiliyor. Kaymakam ve diğer mülki amirler, olaydan hiçbir şekilde haberdar edilmediklerini, sonraki süreci bile vatandaşlardan öğrendiklerini belirtiyorlar. İncelemelerimiz sonucunda, büyük bir kayıtsızlığın olduğu görünüyor.”

‘Kaçakçı mı PKK’lı mı anlaşılabilirdi’

Komisyon üyesi Gülşen Orhan, Heron görüntülerinde kaçakçıların kuzeyden güneye arabalara yakın bir yerde görüntülerinin bulunduğunu, bunun da kaçakçı olabileceklerini gösterdiğini ifade etti:

Yüklerin aktarılmasından sonra sınıra kadar yaklaşık 3 saat geçiyor. Burada kaçakçı mı, PKK’lı mı mukayesesi köy içi istihbarat bilgileriyle desteklenebilirdi. İlk grup bombalandıktan sonra diğer üç grubun mukavemet göstermemesi, onların kaçakçı olabileceklerine delalet eder. Böylece diğer gruplar bombalanmayabilirdi. Bu kadar hata bir arada olmamalıdır. Heron görüntülerinde, ellerinde ya da yüklerinde silah olup olmadığı anlaşılmıyor. Ancak insan ve hayvan ayırt edilebiliyor. Birkaç grup halinde tepeye ulaştıklarında bir süre bekliyorlar. Ardından ilk bombalama gerçekleşiyor. Yine de arkadaki gruplar kaçmıyor. O zaman kaçakçı ve militan ayrımı yapılabilirdi diye düşünüyorum.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89