• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Uludere raporu kabul edildi: Kasıt yok, sorumlu yok!

Uludere raporu kabul edildi: Kasıt yok, sorumlu yok!
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu, 76 sayfalık taslak raporu 3'e karşı 5 oyla kabul etti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu Uludere taslak raporunu, 3'e karşı 5 oyla kabul etti

Alt Komisyon, AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener'in başkanlığında basına kapalı toplandı. Alınan bilgiye göre, toplantıda, 28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak'ın Uludere ilçesi yakınlarındaki sınırda düzenlenen ve 34 kişinin katledildiği hava operasyonu ile ilgili alt komisyonun hazırladığı 76 sayfalık taslak rapor görüşüldü.

Taslak rapor, toplantının başında komisyon üyesi milletvekillerine dağıtıldı. Milletvekillerinin okuduğu rapor, toplantıdan sonra basına sızmaması için üyelerden geri alındı. 

Muhalefet, bu duruma tepki göstererek, raporun kendilerine verilmesini istedi. Ancak yapılan oylamada raporun geri alınması kararlaştırıldı. 

İhsan Şener, toplantıda raporu okuduklarını belirterek, rapora katılanlar kadar katılmayanların da olduğunu kaydetti. Rapora itirazı olan üyelerin muhalefet şerhlerini 12 Mart Salı gününe kadar komisyona ileteceklerini dile getiren Şener, raporun üst komisyonda görüşüldükten sonra TBMM Başkanlığı'na iletileceğini ve bu nedenle şu aşamada raporun içeriğiyle ilgili bir şey söyleyemeyeceklerini kaydetti. 

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, raporla komisyonun varması gereken en kötü sonuca vardıklarını söyledi. 

Rapordan olaya kaza gözüyle bakıldığını gördüğünü ifade eden Kürkcü, ''Rapor geriye doğru gidiyor ama gitmesi gereken Genelkurmay ve Başbakanlık'a gitmiyor. Sınır ötesi harekatın sorumlusunun bu mevkilerde aranması gerekirdi'' dedi. 

''Olayın hata olarak gerçekleştiğine ilişkin'' İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin tespitinin de raporda yer almadığını belirten Kürkcü, raporun, 34 köylünün hayatını kaybettiği olayda sorumluların ve kabahatin kimde olduğuna dair hiç bir belirleme yapmadığını söyledi.

Kürkcü, ''Hükümet ile Genelkurmay arasındaki ilişkilerin şimdiki şeklinin, denge ve ittifak durumunun, bu rapordan zarar görmemesi kaygısıyla AK Parti'li üyelere empoze edildiğini ya da onların akıllarının böyle çalıştığını bize düşündürüyor. Biz devleti değil, fakir insanları, köylüleri düşünmek zorundayız'' diye konuştu. Kürkcü, ''Rapora göre uçaklar ateş etmiş, köylüler ölmüş. Emri kimin verdiği de raporda açıkca belirtilmedi'' dedi. 

''KOMİSYONUN TARİHİNE KARA BİR LEKE OLARAK GEÇTİ'' 

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise rapordan, olayda hayatını kaybeden 34 kişi adına utanç duyduğunu belirterek, raporda yazılanların AK Parti'li üyelerin görüşü olduğunu, muhalefetin görüşü olmadığını söyledi. 

''Raporu okurken insanlık adına utandım'' ifadesini kullanan Gök, AK Parti'li üyelerin raporda yer alan görüşlerinin, 34 kişinin hayatını kaybetmesi kadar ağır bir değerlendirme olduğunu belirtti. Gök, şu görüşleri dile getirdi: 

''AKP-Genelkurmay işbirliği ortadadır. Bu toplantı, İnsan Hakları Komisyonu'nun tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. AKP'li üyeler, bu değerlendirmenin altında kalacaktır. 76 sayfalık raporun 62 sayfası, olayın teknik kısmı ile ilgilidir. Raporun geri kalan 14 sayfalık kısmının 3 sayfalık bölümünü de can simidi gibi sarıldıkları PKK'lının itiraflarıdır. Çelişkilerle dolu değerlendirmeler vardır, hiç bir soruna işaret etmiyorlar. Bu raporun içi boştur. Hiç bir sorumluyu tarif etmiyor. Asker ile sivil idare arasındaki koordinasyon noksanlığına dikkat çekiyorlar. 

Heron görüntülerini kim değerlendirdi, terörist olduklarına kim karar verdi- Hedef tayinini kim yaptı- İstihbarat paylaşımı nereden geldi- Vur emrini kim verdi- Raporu okurken büyük bir hayal kırıklığının ötesinde mahcubiyet yaşadım. Başka yerlerde hazırlanmış, hiç bir sonuca götürmeyen, insan haklarını ayaklar altına alan, travmayı görmezden gelen, annelerin babaların acılarını yok sayan küçültücü değerlendirmelerdir.'' 

Gök, raporda, ''olayın terör bölgesinde olduğu, kaçakçılığın da bu bölgede yoğun olduğu, kaçakçıların arasında teröristlerin olabileceğinin'' belirtildiğini kaydetti. 

''OLAYDA KASIT OLMADIĞINI RAPORA GEÇİRTTİLER'' 

Rapora ilişkin muhalefet gerekçelerini 1-2 gün içinde açıklayacaklarını belirten Gök, ''Verdikleri bir önergeyle, olayda kasıt olmadığını rapora geçirttiler'' dedi. Raporda askeri yetkililer ile ilgili hiç bir ifade yer almadığını, Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı'nın adının geçmediğini ifade eden Gök, ''Sanki ortada başka bir ordumuz var, uzaydan gelmiş ordu var, o yapmış gibi'' diye konuştu. 

''Biz soruşturma komisyonu değiliz, inceleme komisyonuz; biz olaya sınırlı yetkiler çerçevesinde bakarız, olayı çözmek adliyenin görevidir'' denildiğini belirten Gök, ''Ne bir özür vardır ne de yaşam hakkının ihlali diye bir cümle var. Komisyonun yüzkarası bir rapordur. Bu olay, raporda, adi bir vaka olarak kayıtlara girmiştir. Çok daha ağır sözler söylememe bulunduğum konum engel olmaktadır. Ortada rapor yok, içeriği yok'' sözlerini sarf etti. 

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89