• BIST 9693.46
  • Altın 2509.849
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.779
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 8 °C

Uludere istihbaratı ABD'den gelmiş!

Uludere istihbaratı ABD'den gelmiş!
ABD'li bir yetkili Uludere'de 34 vatandaşın öldürüldüğü saldırıda istihbaratı insansız hava aracından gelen bilgilerle kendilerinin verdiğini söyledi.

ABD'li bir yetkili Uludere'de 34 vatandaşın öldürüldüğü saldırıda istihbaratı insansız hava aracından gelen bilgilerle kendilerinin verdiğini söyledi. Yetkili, 'Kararı Türkler verdi. Operasyon ABD'nin kararı değildi' dedi

ABD'nin insansız hava aracından gelen bilgiler Türkiye ile paylaşılıyor. 

Uludere saldırısı ve Türkiye ile ABD arasında yapılan istihbarat işbirliği, Wall Street Journal gazetesinde çok geniş bir habere konu oldu. Uludere saldırısı ile, ABD askeri insansız hava araçları arasında bir bağ kurulduğunu kaydeden WSJ, ABD ’li yetkililer ve Pentagon’un bir iç değerlendirmesine dayanarak operasyonun bir Predator’un aktardığı görüntüler üzerine gerçekleştiğini belirtirken, “Uludere ’de sivil kayıplar Pentagon’da alarmların çalmasına neden oldu” değerlendirmesini yaptı.

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal , “Türkiye’nin Sivillere Saldırısı, ABD Askeri Hava Aracına Bağlandı” başlığını kullandığı haberinde, “Türk ordusunun ABD istihbaratı ile birlikte çalışarak yanlışlıkla Kürt militanları olarak tanımlanan bir sivil konvoyu bombalamasından dört ay sonra ayakta kalanlar ve akrabalar yanıtlar istiyor” spotunu kullandı.

Uludere’de “sivil kayıplar Pentagon’da alarmların çalmasına neden oldu” denilen haberde, “Yetkililer, ‘adamlar ve yüklü hayvanları tespit eden, ABD ’li bir Predator insansız hava aracı idi’ dediler ve Amerikan subaylar, Türkiye ’yi uyardı” sözleri de kullanıldı.

“SALDIRIP SALDIRMAMA KARARI TÜRK ORDUSUNA AİT”

WSJ, ABD Savunma Bakanlığı’nın bir iç değerlendirmesine göre, ABD ’li aracın, konvoyun hareketlerini ilettikten sonra ayrılarak müdahale kararını, Türk ordusuna bıraktığını belirtirken üst düzey bir ABD savunma yetkilisine atfen “Bir Amerikan kararı değildi” diye yazdı.

Daha önce “habere konu olmayan ABD ’nin rolü”nün Washington’un yeni stratejisinin risklerini gözler önüne serdiğinin savunulduğu haberde, Obama Yönetiminin gelişmiş insansız hava araçlarını teşvik ettiği bu stratejinin büyük ölçüde bölgesel müttefiklerle işbirliğine dayandığına dikkat çekildi.

“ ABD , TÜRKİYE ’DE İSTİHBARAT SAĞLIYOR AMA OPERASYONLARDA YOK”

Türkiye ’de ABD’nin, operasyonlar için istihbarat sağlamaya yardımcı olduğunu ancak baskınlarda rol almadığının anlattığı haberde, eski ABD ’li yetkililere atfen “Bu tür düzenlemelerin sakıncalı tarafının ise, ülkelerin, Pentagon ve CIA’nin kontrol edemediği yollardan kullanabilmesidir” denildi.

WSJ, Washington ’un, Türkiye’ye ABD insansız araçlar yoluyla desteğin 2007’de Bush Yönetiminin Ankara’da ortak bir istihbarat birimini oluşturmasından bu yana devam ettiğini anımsatırken, bu girişimin, Erdoğan hükümeti ile bağları güçlendirme çabasının bir parçası olduğunu kaydetti.

Söz konusu birimde Türk ve ABD ’li subayların yan yana oturarak Predator araçlardan gelen gerçek zaman video görüntülerini izlediklerini de anlatan gazete, Obama Yönetiminin de, istihbarat paylaşımını artırarak ve Türkiye ’nin silahlı ve silahsız ABD’li insansız araçları satın alma talebini destekleyerek Türkiye ile işbirliğini geliştirmek için adımlar attığına da işaret etti

“Mesele her iki taraf için hassastır. Türkiye , ABD’ye dayandı gibi görünmek istemiyor” görüşünü dile getiren gazete, Türkiye ’ye insansız araçlar satışının da önde gelen Kongre üyelerinin muhalefeti ile karşılandığını anımsattı.

WSJ, Uludere olayını kastederek “konvoya saldırı, tehlikeleri ortaya koyuyor” savını dile getirdiği haberinde Uludere halkının düşüncelerini de yansıttı.

“TÜRKLER’İN TALEPLERİNE UYMA STANDART PROSEDÜR”

ABD yetkilileri ve Pentagon’un değerlendirmesini kaynak göstererek “Konvoyun, videoları izleyen ABD ’li personel tarafından tespit edildiğinde, Irak içinde olduğunu ve Türk sınırına doğru ilerlediğini” yazan WSJ, Ankara’daki istihbarat birimindeki ABD ’li subayların, konvoydaki kişilerin “sivil veya gerilla savaşçıları” olup olmadıklarını söyleyemediklerini ancak bölgede sık sık “gerilla savaşçıların” göründüğünü belirterek “Amerikalılar, Türk muhataplarını uyardılar” dedi. Gazete şöyle devam etti: “ ABD yetkilileri, Predator’un ek keşif yapmasının belki Türkler’e, konvoyun kimliğini tespit etmeye yardımcı olabileceğini söylediler. Ancak, Türk subayları, bunun yerine, aracı uzaktan yöneten Amerikalıları, bunu başka bir yerde uçurmaya yönelttiler. ABD yetkilileri de, Türkler’in taleplerine uyulmasının standart prosedür olduğunu da ifade ettiler.”

WSJ, Uludere olayının yeni Anayasa ile ilgili olarak Türkler ile Kürtler arasında konsensüs sağlama çabalarını boşa çıkarmakla tehdit ettiğini de savunduğunu haberinde “Aralık’taki saldırıdan önce Türkiye ile istihbarat paylaşımı çalışmalarında yer alan eski üst düzey bir ABD’li askeri yetkili, kendi ve subay arkadaşlarının bazen, hedeflerin seçimi konusundaki Türk standartlarından kaygı duyduklarını söyledi” savlarına da yer verdi. (ajanslar)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89