• BIST 10082.77
  • Altın 2430.881
  • Dolar 32.3957
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 14 °C

Tuzhurmatu'da Peşmerge ve Heşdi Şabi arasında ateşkes

Tuzhurmatu'da Peşmerge ve Heşdi Şabi arasında ateşkes
Peşmerge ile Şii-Türkmen milis güçleri arasında hafta sonu çatışmaların yaşandığı Tuzhurmatu ilçesinde taraflar, ateşkes üzerinde uzlaştı.

Tuzhurmatu ilçesinde Şii Heşdi Şabi milisleri ile Peşmerge Güçleri arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi ve Germesor Cephesi Sorumlusu Mahmud Sengavi, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, KYB Kerkük Teşkilatı Sorumlusu Aso Mamend, KYB Tuzhurmatu Cephesi Askeri Sorumlusu Abdullah Bor, Tuzhurmatu Kaymakamı Şelal Abdullah, Şii Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri ve Heşdi Şabi komutanlarından oluşan bir grup Hervele köyünde toplantı yaptı.

Toplantı sonrası basına açıklama yapıldı. 

Hadi Amiri, "Çatışmaların durması ve ateşkes ilanı konusunda anlaşmaya vardık. Bu andan itibaren Tuzhurmatu'da silah patlamamalı" dedi.

Peşmergeden şart!

Peşmergenin toplantıda 2 şart koştuğu belirtilerek; Heşdi Şabi’nin Tuzhurmatu’daki güçlerini çekerek ilçeyi terk etmesi karşılığında, bölgeye sevk edilen Peşmerge Güçleri’ne ait birliğin geri çekileceği ifade edildi.

Ayrıca Heşdi Şabi’nin ilk şartı kabul etmemesi halinde de sorunun çözülmesi gerektiği belirtildi.

Heşdi Şabi milislerinin sivillere yönelik 11 saldırıda bulundu. Rûdaw’a konuşan bir Peşmerge komutanı “bu kez sessiz kalmayacaklarını” söyledi.

Çatışmalar durdurulsun

Toplantı sonrasında basın mensuplarına konuşan Hadi Amiri ve Necmeddin Kerim, çatışmaların durması ve ateşkesin ilanı için en yakın zamanda geniş kapsamlı bir toplantı yapılması gerektiğini belirtti.

Hadi Amiri, “Bugün öldürülenler şehit olarak kabul edilip, hükümet tarafından da ailelerine tazminat verilmelidir. Onlara saygı gösterilmesi için de Irak Başbakanı’yla görüşeceğim” dedi.

Amiri, iç çatışmaların Irak’a katkı sağlamadığını, tüm komutanların savaşı reddettiğini ifade etti.

Heşdi Şabi komutanlarında biri ise, bölgedeki gruplar arasında hiçbir şekilde çatışmanın yaşanmasını kabul etmeyeceklerini ve hiçbir tarafın yaşananlardan nemalanmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Necmeddin Kerim ise,  Amiri’nin tüm söylediklerine katıldığını belirterek, “Yapılar arasında hiçbir sorun yok. Ancak bazı kişiler mevcut anlaşmazlıklardan faydalanmaya çalışıyor” dedi.

Kerim, toplantının olumlu geçtiğini ve tüm tarafların bu çatışmaların hiç kimseye hizmet etmediği konusunda hemfikir olduğunu dile getirdi.

Tuzhurmatu’nun Kerkük’e benzediğini söyleyen Kerim, “Birlikte yaşam Tuzhurmatu ve Kerkük’te etkisini gösterecektir. İlçeye güç gönderilmesini isteyenlerin kendisi siyasi süreci tıkar” dedi.

Necmeddin Kerim son olarak Türkmen, Şii ve Kürtler’den oluşan ortak bir polis gücünün Tuzhurmatu’nun güvenliğini savunması gerektiğini ifade etti.

Basın toplantısında Peşmerge Güçleri’nin şartlarına değinilmedi. (Rudaw)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89