• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Tutuklu Katalan vekiller parlamentoda yemin etti

Tutuklu Katalan vekiller parlamentoda yemin etti
İspanya’da, Katalonya'yı bağımsızlık referandumuna taşıdıkları için ‘isyan’ suçlamasıyla tutuklu yargılanan beş milletvekili, ‘istisnai izin’ uyarınca parlamentonun açılış oturumuna katıldı.

İspanya'da Katalonya Özerk Yönetimi'ni bağımsızlık referandumuna taşıdıkları için "isyan" suçlamasıyla tutuklu yargılanan 5 milletvekiline, parlametonun yeni dönem açılış oturumuna katılmaları izni verildi.

Beş milletvekili, Josep Rull, Oriol Junqueras, Jordi Sanchez, Jordi Turull ve Raul Romeva, polis gözetimi altında parlamentoya getirildi. Böylece İspanya, bu milletvekillerinin bir oturuma katılmalarına ilk kez izin vermiş oldu.

Milletvekillerinden dördü parlametonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nde, biri ise üst kanadı olan Senato'da görev yapıyor. Beş ismin, oturumun ardından cezaevine geri gönderilmeleri bekleniyor.

ALKIŞLARLA DESTEK VERİLDİ

Katalan liderler parlamentoya getirildiklerinde bazı milletvekillerinden alkışla destek gördüler, sol parti Podemos'un lideri Pablo Iglesias ile de kucaklaştılar. Muhafazakâr Halk Partisi (PP) ve merkez-sağ Vatandaşlar Partisi (Ciudadanos) milletvekilleri ise, ayrılıkçı liderlerin, milletvekilliklerinin askıya alınması için çabalayacaklarını açıkladılar.

Bu gerçekleşirse, milletvekillerinin ilerleyen oturumlara katılmaları mümkün olmayacak. Katalan liderler, İspanya'da Sosyalistlerin kazandığı 28 Nisan erken genel seçimlerinde yeniden milletvekili seçilmişlerdi. 5 milletvekili, Katalonya'nın 2017'de bağımsızlık referandumuna katıldıkları gerekçesiyle "isyan" ile suçlanıyorlar.

Geçen hafta İspanya Yüksek Mahkemesi, 5 Katalan milletvekilinin tutuksuz yargılanmalarına ilişkin başvurularını reddetmişti. Yüksek Mahkeme, parlamentonun açılış oturumuna katılmaları için "istisnai" bir izin vermişti. Ancak ilerleyen oturumlara katılıp katılamayacaklarına ilişkin bir karar açıklamamıştı.

Suçlu bulunmaları halinde, milletvekillerinin 25 yıla kadar hapis cezasına çaptırılmaları mümkün. İspanya'nın kuzey doğusundaki yarı-özerk Katalonya bölgesinde 1 Ekim 2017'de bağımsızlık referandumu yapılmıştı. Referandumda 'Evet' kararının çıkmasının ardından Katalan liderler bağımsızlık ilan etmişti.

İspanya merkezi hükümeti bu çağrıyı yasa dışı ilan etmişti. Bu gelişmelerin ardından eski Katalan lider Carles Puigdemont ve 5 yardımcısı, hapis cezasından kaçınmak için Belçika'ya sığındı. Ülkeye dönmeleri halinde, hapis cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. Belçika'da bulunan Puigdemont, milletvekillerinin parlamentodaki oturumlara katılmalarına izin verilmemesini kınamıştı. 1978 Anayasası, "İspanya ulusunun bölünemez bir birlik" olduğunu yazıyor. (BBC)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89