• BIST 8988.07
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 8 °C

Türkiye'nin yeni politikasından rahatsız

Türkiye'nin yeni politikasından rahatsız
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türk-Ermeni ilişkilerinin "Türkiye'nin şimdiki politikası" nedeniyle gelişme olacağına inanmadıklarını söyledi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan Sarkisyan, Başbakan Angela Merkel ile görüştü.

Sarkisyan, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra ağırlıklı olarak Dağlık Karabağ sorununu ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerini ele aldıklarını belirtti.

"Türkiye'nin şimdiki politikasıyla ikili ilişkilerde gelişme olacağına inanmıyoruz" diye konuşan Sarkisyan, Türkiye ile Ermenistan arasında aslında ilişkiden söz edilemeyeceğini, yakınlaşma çabaları çerçevesinde imzalanan protokolün TBMM'de henüz kabul edilmemesi nedeniyle Ermenistan Parlamentosunda da onaylanmadığını söyledi.

Sarkisyan, "Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi için büyük bir siyasi iradenin mevcut olması gerektiği, bunu da Türk tarafında göremedikleri" görüşünü dile getirdi.

Bölgelerinde dengeli bir politika izlediği gerekçesiyle Almanya'nın çabalarını da takdir ettiklerini ve Almanya ile ilişkileri daha da derinleştirmek istediklerini belirten Sarkisyan, kültürel, ekonomik ve siyasi ilişkilerin yanı sıra askeri alanda da iş birliği yapacaklarını kaydetti.

Sarkisyan ayrıca, Merkel'i Ermenistan'a davet ettiğini, Merkel'in de bu davete sıcak baktığını sözlerine ekledi.

Merkel de görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Dağlık Karabağ sorununu ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerini ele aldıklarını belirterek, Dağlık Karabağ sorununun çözülmesi durumunda, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerde de gelişme sağlanacağına inandıklarını ifade etti.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma çabalarının canlılığını kaybettiğini kaydeden Merkel, bu çabaların yeniden ivme kazanmasını arzu ettiklerini, Sarkisyan'ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmeyi düşünmesinden de büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Merkel, Ermenistan ile vize kolaylığı ve çifte vergilendirme konularında da anlaşma sağlamak istediklerini belirterek, özellikle yenilenebilir enerji alanında iş birliği yapabileceklerini ve ülkenin imarına yardımcı olabileceklerini ifade etti.

Başbakan Merkel ayrıca, Sarkisyan'ın davetinden büyük mutluluk duyduğunu kaydederek, gelecek yıl içinde Ermenistan'ı ziyaret etmek istediğini sözlerine ekledi.

Sarkisyan, bugün Bellevue Sarayında, cumhurbaşkanlığı görevine vekalet eden Federal Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) Başkanı Jens Böhrnsen ile görüşecek, daha sonra da Konrad Adenauer Vakfı tarafından düzenlenecek bir toplantıda "Güney Kafkaslardaki güvenlik ve gelişmede Ermenistan'ın rolü" konulu bir konferans verecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89