• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 30 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 22 °C

Türkiye'den Kaddafi'ye ağır darbe

Türkiye'den Kaddafi'ye ağır darbe
Türkiye, Kaddafi ve ailesinin malvarlıklarını dondurdu, ülkeye girişleri yasaklandı. TMSF'nin de Arap-Türk bankasına el koyması gündemde.

Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nin kararları çerçevesinde Libya lideri Muammer Kaddafi'ye ağır darbe vuracak kararlar aldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı hükümet kararnamesi ile Kaddafi ve ailesinin Türkiye'deki malvarlığı donduruldu. Kaddafi'nin aile çevresi ve komutanlarına Türkiye'ye giriş yasağı getirildi. Yine Kaddafi ailesinin kontrolündeki Libyan Foreign Bank'ın büyük ortağı olduğu A&T Bank (Arap-Türk Bankası) yönetimine de el koyma yolu açıldı.

TMSF BANKAYA EL KOYABİLİR

Radikal Gazetesi'nin haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlar kurulunun imzasını taşıyan yaptırım kararnamesi önceki gün Çankaya Köşkü'nden geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün imzası ile Resmi Gazete'de de yayımlanan kararların satır aralarında yer alan ifadeler Kaddafi'ye ağır darbe vuracak nitelikte. Kararların belki de en çarpıcı sonucu A&T Bank'ın geleceğiyle ilgili olacak. Bu bankanın büyük ortaklarından Libyan Foreign Bank'ın Türkiye'deki malvarlıkları donduruldu. Kararnamede yer alan 2 madde, bu bankanın yönetimine el konulacağı anlamına geliyor. Türkiye'ye giriş yasağı konulan ve malvarlıkları dondurulan kişilerin isimleri sıralanırken bir sonraki maddede şöyle deniliyor: "İsimleri kayıtlı gerçek veya tüzelkişiler ile bunların adına veya yönlendirmesiyle hareket eden gerçek veya tüzelkişilerin, doğrudan veya dolaylı olarak Türkiye'de sahip oldukları veya kontrol ettikleri tüm fonlar ile diğer mali varlıklar ve ekonomik kaynakların dondurulmasıyla ilgili gerekli tedbirler süratle alınır." Bu maddenin gereği olarak bir süre sonra TMSF tarafından A&T Bank'ın yönetimine el konarak yeni isimlerin yönetim kuruluna atanacağı söyleniyor. TMSF yönetime el koyarsa Türk bankacılık tarihinde bir ilk yaşanacak ve A&T Bank'a mali tablosundan ötürü değil de uluslararası hukuk ve politik risk gerekçesiyle el konmuş olacak.

Türkiye ayrıca, aralarında Kaddafi'nin de bulunduğu 13 kişinin malvarlığını dondurdu. Bunların 8'i Kaddafi ailesinden. Libyalılara ait 5 tüzel kişiliğin malvarlığı da dondurulmuş oldu. Bu kuruluşlar Libya Merkez Bankası, Libya Yatırım Otoritesi, Libyan Foreign Bank, Libya Afrika Yatırım Portföyü, Libya Ulusal Petrol Şirketi. Hepsinin ortak özelliği ise Kaddafi ve ailesinin kontrolünde olmaları. Türkiye'ye seyahat yasağı uygulanacak 18 Libyalının ismi de Resmi Gazete'de yayımlandı. Kaddafi ile aileden 10 kişi giriş yasağı uygulanacaklar listesinde.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89