• BIST 9524.59
  • Altın 2489.898
  • Dolar 32.5054
  • Euro 34.714
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 9 °C

Türkiye-Suriye-Katar Zirvesi

Türkiye-Suriye-Katar Zirvesi
Türkiye, Suriye ve Katar liderleri İstanbul'da biraraya geldi. Üçlü zirveden, bölgedeki barış ve istikrara çabalarına destek kararı çıktı.

İstanbul, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar El Esed ve Katar Emiri Şeyh Hamed Bin Halife Âl Sâni’nin katıldığı üçlü zirveye evsahipliği yaptı. Zirve sonrası açıklama için kameraların karşısına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu geçti.

Davutoğlu şöyle dedi:

" Her üç ülke, Filistin İsrail kanadında adil ve kalıcı bir barışın tesisi ve iki devletli çözümle ilgili, BM kararlarına dayalı, kalıcı ve kapsamlı bir barışın sağlanabilmesi ve bu çerçevede, başkenti Doğu Kudüs olacak olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik verdikleri desteği teyid etti. Bu yöndeki barış çabalarına ciddi şekilde zarar veren yerleşim politikalarını kabul edilmez bulmuşlar ve yerleşim politikaları konusunda İsrail’in bu politikaları terk etmesinin gerektiğinin altını çizmişlerdir. Yine benzer şekilde Doğu Kudüs’ün tarihi ve dini kimliğinin korunmasını engelleyecek şekilde faaliyetlerin durdurulması yönündeki kararlılıklarını bir kez daha teyit etmişlerdir."

Filistin-İsrail İlişkileri

Zirvede Suriye ile İsrail arasındaki dolaylı barış görüşmelerinin bir an önce Türkiye’nin arabuluculuğuyla kaldığı yerden başlama konusundaki kararlılık vurgulandı.

Irak Seçimleri

Zirvede, Irak’taki seçim sonuçlarına herkesin saygı göstermesi gerektiğinin altı çizildi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, " Her üç ülkenin Irak’taki seçimlere ve seçim sonuçlarına desteği vurgulanmış ve dost ve kardeş Irak’ın birliğinin muhafazası ve seçimlerin dost ve kardeş Irak halkına esenlik ve refah getirmesi konusundaki kararlılıklarını altını çizmişlerdir. Bu seçim sonuçlarına herkesin saygı göstermesi, seçim sonuçları sonucunda Irak’ın bütün kesimlerini kuşatan, meşruiyeti yüksek bir hükümetin oluşması dileklerini teyit etmişlerdir" dedi.

İran’ın Nükleer Programı

Zirveden nükleer enerjinin barışçıl amaçla kullanılması konusunda ilkesel tutum belirlenmesi kararı çıkarken, İran’ın nükleer programıyla ilgili diplomatik çözüm çabalarına öncelik verilmesi gerektiği bildirildi.

Davutoğlu şöyle devam etti:

" Her ülkenin nükleer enerjiyi barışçıl amaçla kulanmak üzere geliştirmek hakkı vurgulanmıştır. Başta Ortadoğu’da bölgesel olmak üzere, dünyanın nükleer silahlardan arındırılması, bölgenin nükleer silahlardan arındırılmış bir bölgeye dönüştürülmesi kararlılıklarını vurgulamışlardır. İran İslam Cumhuriyeti’nin nükleer programı konusunda ise her üç ülke, toplantıda diplomatik çözüm çabalarına öncelik verilmesini vurgulamışlardır."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89