• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 19 °C

'Türkiye PKK için ABD'den İHA istedi'

'Türkiye PKK için ABD'den İHA istedi'
Türkiye'nin ABD'den Iraktan çekildiğinde insansız hava araçlarından oluşan bir filoyu İncirlik'e kaydırmasını istediği iddia edildi.

Washington Post, Türkiye'nin, PKK ile mücadele için Obama Yönetiminden, ABD güçleri Aralık ayında tamamen Irak'tan çekildiğinde Predator insansız hava araçlarından oluşan bir filonun, Irak'tan İncirlik Üssü'ne kaydırılmasını istediğini, talebin incelendiğini, ABD'li askeri yetkililerin ise anlaşmadan yana olduklarını öne sürdü.

Türkiye ABD’den, Predator insansız hava araçlarını Türkiye topraklarında konumlandırmasını istedi. Washington yönetimi, ABD’nin Irak’tan çekilmesinden sonra da insansız hava araçlarını PKK’ye karşı kullanmayı sürdürmek isteyen Türkiye’nin bu talebine henüz cevap vermedi.

Washingtonpost gazetesinin üst düzey yetkililere dayandırdığı haberde, Türk yetkililerinin bu taleplerini resmen Washington yönetimine bildirdiği, Ancak Washington'un bu taleple ilgili hala bir karar vermediği kaydedildi. Haberde, Wikileaks tarafından yayınlanan ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait belgelerde, "Türkiye'nin PKK ile çatışmasında Predators adlı U-2 tipi İstihbarat uçakları ile diğer ABD istihbarat kaynaklarına oldukça bağımlı hale geldiğinin görüldüğü" ifade edildi.

"PREDATOR İÇİN YENİ ÜS BULUNMAZSA ORTAKLIK SONA ERER"

Irak'ta kullanılan bu araçlarla sağlanan bilgilerin 2007 yılından beri PKK'ya karşı ortak mücadele çerçevesinde Türkiye ile paylaşıldığını kaydeden gazete, "Ancak, Predator araçları için yeni bir üs bulunmaması halinde terörle karşı mücadeledeki bu ortaklığın, Irak'taki tüm ABD güçlerinin ülkeden ayrılması öngörüldüğü 31 Aralık'ta son bulabileceği"ni kaydetti.

"Üst düzey ABD'li askeri yetkililerine göre, Obama yönetimi, Türkiye'nin talebi konusunda henüz bir karar vermedi" diyen gazete, Wikileaks belgelerini anımsattığı haberinde Türkiye'nin PKK ile mücadelede "Predator araçları, U-2 casus uçakları ve diğer ABD'li istihbarat kaynaklarına büyük ölçüde bağımlı hale geldiği"ni öne sürdü.

Wikileaks tarafından yayınlanan belgelerde, Türk yetkililerinin defalarca ABD'den PKK'ye karşı mücadelelerinde katılımlarını yükseltmelerini ve Irak'tan çekilmeden önce PKK'yi bitirmelerini istediği belirtilen haberde, bu talebe Şubat 2010'da yapılan bir görüşme örnek verildi. Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, söz konusu görüşmede Irak'taki ABD ordusunun üst düzey komutanı General Ray Odierno'ya, "Siz çekilmeden önce, bu tehdidi yok etmek ortak sorumluluğumuzdur" demişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89