• BIST 8745.38
  • Altın 2240.79
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1653
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -2 °C

Türkiye ile İran arasında ‘Gare’ restleşmesi

Türkiye ile İran arasında ‘Gare’ restleşmesi
İran’ın Bağdat Büyükelçisi Irec Mescidi’nin Türkiye’nin Gare alanına dönük operasyonunu eleştirmesi iki ülkeyi karşı karşıya getirdi.

İran’ın Ankara Büyükelçisi, açıklamalar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrılınca İran da aynı hamleyi yapıp Türk elçiyi Dışişleri’ne çağırdı.

İran’ın Bağdat Büyükelçisi Irec Mescidi, 23 Şubat’ta Rudaw’a verdiği röportajda Türkiye’nin en son Gare’de PKK’ye karşı düzenlediği operasyon dahil tüm harekatların Irak egemenliğini ihlal ettiğini söyleyip eleştirilerde bulunmuştu.

Bu ifadeler üzerine İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmend Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Ferazmend’e, Büyükelçi Mescidi’nin Türkiye’yi Irak’ın egemenliğini ihlal etmekle itham eden açıklamalarının kuvvetli ifadelerle reddedildiği bildirildi.

Tahran karşılık verdi

Mescidi’nin açıklamalarına Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla cevap verdi.

Fatih Yıldız, “Türkiye’ye, Irak’ın sınırlarına saygı gösterilmesine dair ders verecek en son şahsın İran’ın Büyükelçisi olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Büyükelçi Ferazmend’in Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasının ardından İran devlet haber ajansı IRNA, Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs’ün İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını duyurdu.

Örs’ün çağrılmasının sebebi ise, IRNA’ya göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun geçen hafta 20 Şubat’ta katıldığı A Haber yayınında kullandığı “İran’da 525 terörist var” ifadeleri oldu.

İranlı yetkililer Örs’e, “Soylu’nun ifadelerinin kabul edilemez olduğunu ve iki ülkenin işbirliği çabalarına ters düştüğünü” söyledi.

Dışişleri yetkilileri, Örs’e Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız’ın ifadelerinin de “haksız ve kabul edilemez olduğunu” söyledi.

İran: Askerlerinizi Irak’tan çekin

Türkiye’nin tepkiyle karşıladığı İrec Mescidi, Ankara’yı Irak’tan askerlerini çekmeye ve uluslararası sınırlara saygı göstermeye çağırmıştı.

Mescidi, Hewler ile Bağdat arasındaki Şengal anlaşması konusunda önemli olanın Şengal halkının çıkarları olduğunu ifade ederek, Türk yetkililerin gerekirse Şengal’e operasyon yapacağı yönündeki açıklamaları hakkında da “Şengal’in Türkiye ile hiçbir ilişkisi yoktur ve bu bağlamda tehdit etme veya karar verme hakkı yoktur” demişti.

Mescidi, “Irak’a askeri müdahaleyi reddediyoruz ve Türk kuvvetleri tehdit oluşturmamalı veya Irak’ın egemenliğini ihlal etmemelidir…  İster Türkiye’nin, ister başka herhangi bir ülkenin, Irak’a askeri müdahalede bulunmasını, ilerlemesini veya Irak’ta askeri bir varlığa sahip olmasını kesinlikle kabul etmiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89