• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 12 °C

Türkiye geleceğini oyluyor

Türkiye geleceğini oyluyor
Türkiye, uzun bir referandum sürecinin sonuna geldi. 1982 Anayasası'nın 26 maddesinde değişiklikler içeren düzenleme için bugün sandık başına gidiliyor.

Meclis'te milletvekillerinin, oylarıyla halka sunduğu pakete ilişkin, Cumhurbaşkanı ve Anayasa Mahkemesi'nin de görüşünü bildirmesiyle referandum için geri sayım başlamıştı. Liderler miting meydanlarında, televizyon ekranlarında, gazete sayfalarında paketle ilgili görüşlerini dile getirdi. Bugün söz sırası millette. 151 bin 549 sandıkta oy kullanacak olan 49 milyon seçmen, yeni anayasa için son kararı verecek. Yüksek Seçim Kurulu, oy verme saatlerini, güneşin doğuş ve batışına göre iki gruba ayırdı. Doğu'daki illerde 07.00-16.00, diğer bölgelerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek. Sandığa gitmeyenlere 22 lira para cezası uygulanacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Ankara'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise İstanbul'da oylarını kullanacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçmen olarak kayıtlı olduğu bir adres bulunmuyor. Ancak YSK'nın milletvekillerine gösterdiği kolaylık dolayısıyla oyunu İstanbul'da kullanması bekleniyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Ankara'da sandık başına gidecek. DSP Genel Başkanı Masum Türker ile Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş İstanbul'da, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu ise Ankara'da oy kullanacak. Referandumda İstanbul'da, 8 milyon 829 bin 393 kişi, Ankara'da, 3 milyon 237 bin 446 kişi ve İzmir'de de 2 milyon 794 bin 729 kişi oy kullanabilecek. En az seçmen ise 49 bin 675 kişi olarak Bayburt'ta bulunuyor.

Yüksek Seçim Kurulu, referandumda oy verme saatlerini, illerde güneşin doğuş batışına göre iki gruba ayırdı. Türkiye'nin doğusunda bulunan Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak belirlendi. Bu illerin dışında kalan yerlerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.

BAŞBAKAN, REFERANDUM SONUCUNU ANKARA'DA DEĞERLENDİRECEK

Siyasi partilerin genel merkezlerinde referandum için hazırlıklar tamamlanırken, liderlerin genel merkezlerden sonuçları takip etmesi bekleniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oyunu İstanbul'da kullandıktan sonra öğleden sonra Ankara'ya dönecek. Ankara'ya yakın illerdeki bakanlar ile parti yöneticileri de bölgelerinde oylarını kullandıktan sonra genel merkezde sonuçları bekleyecek. Başbakan Erdoğan'ın referandum sonucunun açıklanmasının ardından diğer genel ve yerel seçimlerde olduğu gibi genel merkezde bir açıklama yapması bekleniyor.

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin oyunu kullandıktan sonra bir süre evinde olacağı, akşam saatlerinde ise parti genel merkezine gelebileceği belirtiliyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da İstanbul'da oyunu kullandıktan sonra akşam sonuçların açıklanmasına yakın Ankara'ya gelmesi bekleniyor.

Nasıl oy kullanılacak?

Vatandaşlar, üzerinde TC vatandaşlık numarası bulunan geçerli kimlik belgeleriyle oy kullanabilecek. TC kimlik numarası nüfus cüzdanı üzerinde olmayan vatandaşlar da nüfus idaresinden alınacak, üzerinde TC kimlik numarası taşıyan mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneğinin aslını sandık kurulu başkanlarına göstererek oy kullanabilecek. Yine TC kimlik numaralı pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi belgelerle de oy kullanılabilecek. Oy kullanırken seçim bilgi kâğıdına ihtiyaç duyulmuyor. Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak. Oylarını kullanmayanlardan 22 TL para cezası tahsil edilecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89