• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Türkiye aradığını Kürdistan’da buldu

Türkiye aradığını Kürdistan’da buldu
Federal Kürdistan ile Ankara arasında, sessiz sedasız stratejik bir petrol anlaşması yapıldı. Türkiye bölgede 6 büyük petrol sahasına ortak oldu.

Irak merkezi yönetimiyle Federal Kürdistan Yönetimi arasındaki petrol anlaşmazlığı sürerken, Türkiye devleti ile KRG arasında petrol ortaklığı yapıldığı ortaya çıktı. Bu anlaşma, Bağdat yönetiminin her türlü itirazına karşın, Türkiye'nin Irak Kürdistanı'yla işbirliğini uluslararası ortaklık düzeyine çıkardığının ispatı olarak değerlendirildi. Kürdistan yönetimi tarafından da dün açıklanan bilgilere göre, "Türk kurumu" olarak tanımlanan bir şirkete; Şoman, Hindren, Arbat, Pulkana, Jebel Kand ve Halakan bloklarında pay verildiği belirtildi. Anlaşmaya yakın kaynaklar, petrol çıkarma lisansı alan kuruluşun, henüz adı konulmayan sermayesinin yüzde 100'ü Türk devletine ait bir şirket olduğunu belirtti. Enerji Bakanlığı yetkilileri, haber konusunda yorum yapmazken, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, söz konusu şirketin kendileri olmadığı bilgisini verdi. Reuters’in “Oil And Gas Year” dergisine dayanarak verdiği habere göre, Türk şirketi, İran sınırına yakın Şoman, Hindren ile güneydoğudaki Arbat bloklarında yüzde 80 hisse sahibi olacak.

Bağdat’ın tavrı bekleniyor

Güneydeki Pulkana'da, batıdaki Jebel Kand ve doğudaki Halakan'da ise yüzde 40 pay alacak. Enerji uzmanları, Türkiye ile Federal Kürdistan Yönetimi arasında enerji görüşmelerinin bir yıldır devam ettiğini belirtirken, bu son gelişmenin, enerji anlaşmaları imzalama yetkisinin kendisine ait olduğunu savunan Irak merkezi hükümeti ile Türkiye ve Federal Kürdistan arasındaki ilişkileri daha da gerebileceğini kaydediyor.

Yeni boru hattı eylülde açılacak

IRAK Kürdistanı'nda bir Türk şirketine altı bölgede ortaklık verilmesinden saatler sonra Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Enerji Bakanı Ashti Hawrami, bölgeden Türkiye'ye ham petrol sevk edecek yeni bir petrol boru hattının eylül sonunda tamamlanacağını duyurdu. Hawrami, Londra'da katıldığı konferansta, boru hattının başlangıç sevkiyat kapasitesinin günde 300 bin varil olacağını ve günde 1 milyon varile yükselebileceğini söyledi. Uluslararası fiyatlara göre ilk etapta taşınacak petrolün yıllık değeri 11.5 milyar doları bulurken, boru hattı tam kapasiteye ulaştığında ise 38 milyar dolara ulaşacak. Halen Irak ile Türkiye arasında bulunan Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattı, Irak merkezi yönetiminin malı sayıldığı için Kürdistan tarafından petrol ihracı için kullanılamıyor.  (Taraf)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89