• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 11 °C

Türk: Kürdistan Meclisi'ni kuracağız

Türk: Kürdistan Meclisi'ni kuracağız
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürdistan Meclisi'ni kuracaklarını duyurdu.

Diyarbakır mitinginde "Barış kapılarını kapatırsanız Kürtler alternatifsiz değildir" diyen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürdistan Meclisi'ni kuracaklarını duyurdu. Türk, "Kürdistan Meclisi'ni halkımızla birlikte kuracağız. Seçilirken halkımıza söz verdik. Onların durduğu yerde duracağız, birlikte hareket edeceğiz" dedi.

Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda yapılan "Kürt sorununa anayasal demokratik çözüm" mitinginde on binlerce kişiye seslenen DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, kritik bir süreçten geçildiğini ifade etti. Kürt halkının özgürlük savaşı verdiğin söyleyen Türk, "Herkese bu halkın gücünü ve savaşını görecek ve tanıyacaktır" dedi.

YSK tarafından vekilliği düşürülen Hatip Dicle kararına dikkat çeken Türk, "Buradan söz veriyoruz. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Ya o bizim yanımızda olacak ya da biz onun yanında olacağız" dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Meclis'e paşa paşa dönecekler" sözlerine atıfta bulunan Türk, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu halk işkenceler, faili meçhuller, zulüm, baskı gördü. Tehdidiniz para etseydi, bu halk bugün Amed'te olmazdı. Tehditleriniz ancak bizlere güç verir."

DTK'nın yaptığı çalışmalara vurgu yapan Türk, DTK'nin her hafta düzenli olarak Diyarbakır'da toplanacağını ve bu toplantılarda önemli kararlara imza atacağını belirtti. BDP'nin grup toplantılarını Diyarbakır'da gerçekleştirme kararına değinen Türk, şöyle dedi: "Önemli bir süreçten geçiyoruz. Kürdistan'da önemli kararlar alacağız. Yıllarca demokratik siyasette ısrar ettik. Yıllar önce bizleri parlamentodan atıp, cezaevlerine koydular. Birçok kez partilerimizi kapatarak, vekilliklerimiz düşürüldü. Buna rağmen demokratik siyasette ısrar ettik. Bugüne kadar çaba harcadık. Eğer halkın sorunlarını tartışmazsak, Kürt sorununun demokratik çözümü için konuşmazsak, ötekileştiren anlayışla karşılaşırsak, yerimiz burasıdır. Ankara'da hayır yoktur. Ancak demokratik çözüm için bir çaba görürsek buna katkımız olur."

KÜRTLERİN ALTERNATİFLERİ VAR

DTK'nin büyük bir iddiayla yola çıktığını kaydeden Türk, Kürdistan Meclisi'ni oluşturacaklarını duyurdu. "Kürdistan Meclisi'nin oluşturulması için herkese büyük sorumluluk düşüyor" diyen Türk, şöyle devam etti: "Kürdistan Meclisi'ni halkımızla birlikte kuracağız. Seçilirken halkımıza söz verdik. Onların durduğu yerde duracağız, birlikte hareket edeceğiz. Ölünceye kadar bu sözümüzün arkasına sığınacağız."

Barışa hazır olduklarını söyleyen Türk, "Barış kapılarını kapatırsanız, Kürtler alternatiflerini yaratacaklar. Bunu herkes böyle bilsin" dedi. Sivas Katliamı'na da dikkat çeken Türk, geçen 18 yıla rağmen faillerinin hâlâ ortaya çıkmadığını ve AKP hükümetinin ise bugün anmaya izin vermediğini söyledi. Mücadelelerinin sadece Kürt değil bir insanlık mücadelesi olduğunu vurgulayan Türk, her inanç ve kültürün kendini özgürce ifade etmesi için mücadele verdiklerini dile getirdi.

Türk konuşmasını, ünlü Kürt şairi Cegerxwîn'den "Başkasının minnetiyle cennete gitmektense, özgür bir şekilde cehenneme gitmeyi yeğleriz" anlamına gelen Kürtçe dörtlüğü okuyarak bitirdi. (anf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89